• amerika birlesik devletleri'nden bir uretici olan noble'un kulaklik basina 10 balanced armaturlu, artik uretimde olmayan, bir onceki flagship universal fit in ear monitor'u. acik adiyla noble kaiser 10 universal.

    uretimdeyken fiyati 1600usd-1800usd mertebesindeydi, sonrasinda piyasaya surulen cikan noble k10u encore (1850 usd) ve noble katana (1850usd) flagshiplerinin ardindan uretimden kaldirildi.

    gectigimiz sene massdrop uzerinden 700 adetlik bir parti tekrar uretime sokuldu, 900 dolara fiyatlandirildigini gormemle ustune cokmem bir oldu, uzun uretim bekleyisinin ardindan 3 ay kadar once elime gecti, burn-in'i 1 ay once tamamladim ve artik hakkinda bir iki kelime yazayim dedim.

    safkan balanced armature kulakliklarin buyuk fani degilim, simdiye kadar 1 armature'lu shure se310, 3 balanced armature'lu shure se535, 4 balanced armature'lu shure se846 ve 6 balanced armature'lu westone w60 kullandim. shure'lari sevmem, westone'u ise severek kullansam da dinamik suruculu kulakliklarin uzerine yerlestirmem. balanced armature sayisinin devamli arttirmakta olan ureticilere iyi gozle bakmiyorum, yok 12 yok 16 yok 18 diye sidik yarisinin luzumu yok diye dusunurum hep.

    bu baglamda noble k10u elime gectigimde cok da buyuk bir beklentim yoktu. ancak k10u butun beklentilerimi yerle bir etti, sahip oldugum en iyi iem payesini kolaylikla kapti.

    10 armature nedeniyle oldukca hacimli olsa da aluminyum govdesi nedeniyle hafif, ergonomik olarak rahatsizlik yada agirlik yaratmiyor. kulakligi yataktayken kullanmak mumkun degil ama gunluk kullanim icin sikintisiz bir ergonomiye sahip.

    aluminyum govde saglam ve gorsel olarak da goz alici. kalitesini hissettiriyor.

    kulak ici oldugundan dolayi yalitimi kullandiginiz uca gore degisse de tatmin edici duzeyde.

    asil can alici konu olan sese geldigimizde, k10u gercekten cok buyuk bir sahneye sahip. sadece genis degil, ayni zamanda derin ve bu nedenle simdiye kadar bir iem'de duydugum en uc boyutlu sahne deneyimini sunuyor.

    bir baska can alici ozellik ise, genellikle iemlerde asiri derecede hissedilen sunumun kafaniza cakilmasi yada sahnenin burnunuzun dibinde olmasi olarak adlandirabilecegim fenomenin (isin sonunda kulaginiza sokulu iki transducer'dan gelen sesi duyuyorsunuz, ses kafanizin icerisinde uretiliyor) yerini k10u'da cok daha genis, cok cok daha hacimli ve ferah bir sunuma birakmasi.

    bu ferah sunuma eklenen cok yuksek cozunurlugu, birbirini ortmeden rahatlikla duyulabilir durumda kalan muthis detay seviyesini ve muzikal ahengi kaybettirmeden, teknik sikiciliga kapilmadan saglanan enfes bir enstruman ayrimini deneyimledikten sonra k10u'nun headfi ortamlarinda neden bu kadar el ustunde tutuldugunu anlamak zor olmadi.

    ses spektrumunda siki, hizli ve vurucu baslar ile basliyor k10u. bir basshead kulakligi degil, shure se846 gibi yuksek ve onde degil bu frekanslar ama cok kaliteli, dokusu yerinde ve bence genel olarak kulakligin ses tonunu oldukca sicak olarak adlandirmaya sebep olmaya yetecek baslar mevcut.

    midler baslar ile karismadan guzel bir gecis ile basliyor, vokaller dogal ve dengeli bir sunum ile duyuluyor. midler de sicak bir sunum ile geliyor.

    tizler konusunda daha iyisine denk gelmedim diyebilirim. dinedigim diger flagship iem'ler arasinda shure 846'nun yumusak karni bence tizlerdir o nedenle karsilastirmaya bile sokmuyorum ancak k10u, bir diger favori kulakligim sennheiser ie800'e gore daha yumusak, daha evcil ama dinlemeye doyulmaz, tam ayarinda, hic rahatsiz etmeyen, iyi ayrimli, iyi uzatimli tizler sunuyor. ie800'un tizleri zaman zaman sert ve fazla parlak oldugu icin, uzun dinlemelerde ie800'u k10u ile karsilastirdigimda "yorucu" olarak betimlememe neden oluyorlar. akg k3003 ise k10u'ya gore fazlaca analitik ve muzikal ahenkten yoksun kaliyor k10u karsisinda.

    k10u oncesinde degisiklik olsun diye her gun evden cikarken farkli bir kulaklik takardim dap'ima, diger flagshiplerim arasinda favorilerim olsa da genellikle hepsini ayni seviyede gorurdum ve birbiri ile sik sik degistirmekten imtina etmezdim ancak k10u o kadar iyi ki burn-in'i bittiginden beri ana kulakligim oldu, elim digerlerine gitmiyor bile. gectigimiz gunlerde sennheiser ie800s elime ulasti, burn-in'i tamamlansin diye bekliyorum ve k10u'ya rakip olabilecek mi merak ediyorum ama k10u o kadar iyi ki sanirim olu bir yatirim oldu ie800s.

    k10u'yu denk getirirseniz dinleyin, ele gecirebilirseniz gecirin. audiophile'lar pek kanaatkar olmaz ama ola ki kanaatkar bir audiophile iseniz sizin icin endgame bir kulaklik olma ihtimali cok buyuk kendisinin.
hesabın var mı? giriş yap