• pankreas kisti, pankreas ismi verilen midenin arkasında bulunan 15 cm uzunluğunda olan karın içi organın üzerinde gelişen sıvı keselerinden olan tümörlere pankreas kisti denmektedir. pankreasın baş, gövde, kuyruk olmak üzere 3 bölümü vardır ve sindirim ile hormon salgılama işlevlerini yerine getirir. pankreas kistlerin de diğer kitlerde olduğu gibi bir kist duvarı bulunmaktadır. pankreas kistlerinin boyutu birkaç milimetreden, birkaç santime kadar değişebilmektedir. pankreas kistlerinin çoğu iyi huyludur fakat bazıları kanser eğilimi taşıyabilmektedir. genellikle seröz kistler berrak sıvıdan oluşmakta ve kanser eğilimi taşımamaktadır. müsinöz kistler protein içerikli sıvı içerikli olmakta ve kanser eğilimi taşımaktadırlar. pankreas kistlerinin belirtileri kistlerin boyutuyla ilgilidir. büyük olan kistler genellikle ağrı yapmaktadır. pankreas kistleri inflamatuvar ve inflamatuvar olmayan kistler olarak ikiye ayrılmaktadır. inflamatuvar kisleri iyi huylu kistlerdir. inflamatuvar olmayan kistler ise iyi huylu, kanser eğilimi olan ve kanser olarak üç gruba ayrılırlar. seröz kistadenomların büyük çoğunluğu iyi huyludur ve orta yaşlı kadınlarda görülmektedir. küçük çaplıdır ve ağrı yaşatmazlar. müsinöz kistadenomların %30'u kanser riski taşımakta ve orta yaşlı kadınlarda görülmektedir. bu kistler pankreasın gövde ve kuyruk kısmında bulunurlar. intraduktal papiller müsinöz tümörlerin %40-50'si kanser riski taşımakta ve orta yaşlı erkeklerde görülmektedirler. pankreasın genellikle baş kısmında bulunmaktadırlar. solid psödopapiller pankreas tümörleri çok ender görülmekte ve asyalı kadınlarda, siyah ırkta görülmektedir. boyutu büyük olabilir ve kanser riski taşımaktadırlar.

    pankreas kisti belirtileri

    pankreas kistleri olan hastalarda genellikle belirti olmamaktadır. bazı durumlarda kistin olduğu bölge ve büyüklüğüne göre karın ağrısı, kilo kaybı, sarılır, kusma, bulantı ve iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilmektedir. pankreas kistleri bazı durumlarda bazı hastalarda pankreatit hastalığının oluşmasına sebep olabilmektedir.

    pankreas kisti teşhis

    çoğunlukla pankreas kistleri belirti göstermediği için tesadüfen yada başka bir rahatsızlık dolayısı ile yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi veya mr sonucunda tespit edilmektedirler. pankreas kistinin iyi huylu, kanser eğitimi olan veya kanser olan olduğunu anlamak için endoskopik ultrasonografi veya endosonografi tetkiki yapılmaktadır. endoskopik ultrasonografi tetkiki ucunda ultrason tranduseri tespit edilmiş olan bir endoskop aracı ile yapılmaktadır. endosonografi yapıldığı sırada bazı ince uçlu iğneler aracılığı ile pankreas kisti içerisinden patoloji tetkiki yapmak için örnek alınabilmektedir. pankreas kisti teşhisi için alınan bu sıvı örneğinden amilaz tetkiki yapılabilir ve karsino emriyojenik antijene bakılabilmektedir.

    pankreas kisti tedavisi

    pankreas kistinin tedavisinde ilk yapılması gereken ameliyat öncesinde kistin iyi veya kötü huylu olup olmadığını teşhis etmektir. çünkü pankreas kisti iyi huylu ise herhangi bir tedaviye gerek duymazken kötü huylu ise ameliyat gerekmektedir. bu durum dışında pankreas yalancı kistleri mide çıkışında ve safra kanalında bir tıkanıklığa sebep olursa yada iltihaplanma gibi bir durum olursa ameliyat gerekebilmektedir. küçük boyutta olan pankreas kistlerinin kanserleşme riski çok düşüktür ancak zaman içerisinde kistlerin büyüyerek kanserleşme riski olması sebebi ile cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilmektedirler. pankreas kisti hastaya eğer ağrı, bulantı kusma, diğer organlara baskı, iştahsızlık, sarılık gibi kötü etki veriyorsa boyutuna bakmaksızın cerrahi işlem uygulanarak çıkartılmalıdır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap