5 entry daha
  • daha önceki yıllarda chp’ye oy vermiş olanların bir kısmı tepki olarak oy kullanmadı, tatilimi bu parti için bölmeye değmez dedi.
    bir kısmı evet hdp’ye oy attı. bunlardan hdp’ye oy atanların bir kısmı daha önce chp’ye oy vermiş kürt kökenli vatandaşlardı, bir kısmı da daha önce oyunu (chp’yi çok sevdiğinden değil) en güçlü iktidar alternatifi olarak chp’yi gördüğünden ona atmıştı, bu kez de stratejik olarak hdp’nin meclise girmesini daha önemli buldu ona attı.
    ve gelelim zurnanın zırt dediği yere. bu oyların çok önemli bir kısmı ya millet ittifakına ortak oy olarak atıldı, ya da akp’den oy koparması gerekirken sürekli chp seçmenine oynayan iyi parti’ye. tanıdığım çoğu chp’li c.başkanlığında inceye mecliste iyip’e attı oyunu. bunun bir sebebi chp’nin başarısız siyaseti ise de diğer sebebi iyip’in yanlış siyasetidir.

    iyi parti de meral akşener de seçim sürecini kötü yönetti. ülkenin bekasını değil kendi partisinin faydasını ön plana aldı. söylemleriyle sürekli chp seçmenine oynadı. meral mom da açık açık ince’nin oylarına talip oldu. böylece hem chp’den iyip’e oy kaydı, hem de akp seçmenini muhattap almadıkları için akp’deki milliyetçi taban alternatif olarak iyip’i değil mhp’yi gördü. bu seçimin özeti budur.

    chp’ye daha önce (sadece şu anki iktidardan kurtulmak amacıyla) oy veren kitlenin bir bölümü hdp’ye kaymıştır, bu kitleye chp seçmeni demek yanlıştır.
    ben de bu kitlenin bir parçasıydım. bu seçim hem chp’ye tepki olsun diye, hem de nasıl olsa millet ittifakı var diye saadete kaydı benim oyum. çünkü ben daha önce chp’ye defalarca oy vermiş olsam da bu partinin kemik seçmeni değilim. ve gördük ki kemik seçmenin oranı sadece %22’ymiş.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap