131 entry daha
  • ikinci, hatta ucuncu seferden sonra bile insanda tekrar izleme istegi uyandiran, uzerine saatlerce konusulmasi gereken, konusu ve anlatimi kadar her karesinde gizlenmis ayrintilarla hayranlik uyandiran bir basyapit. tabi caizse dopdolu bir film.

    stanley kubrick'in cok titiz oldugunun bir diger gostergesidir bu film. zira kendisinin bazi filmler icin kilometrelerce film bandi kullandigi, bazi sahneleri onlarca defa tekrar ettirdigi bilinir.

    --- spoiler ---
    soyle ki, filmin sonlarina dogru, alex'in evine girip karisina tecavuz ettigi yazar, raslanti eseri alex'le tekrar karsilasir ve ceza vermek icin bir eve kapatip beethoven dinlettir. bu sahneyi daha cok su ayrintiyla hatirlarim ben: o esnada alt katta mevzubahis yazar, usagi ve alex'in egitmeni bir bilardo masasinin etrafinda bekleyip alex'in feryatlarini zevkle dinlemektedirler. kamera yazara odaklanmis olarak sahne baslar ve plan yavas yavas genisler. bir kac saniye sonra egitmen kareye girdiginde, elindeki bilardo toplarini birer birer yuvarlayarak masanin oteki ucundaki delige soktugunu gorursunuz. plan en genis haline gelene kadar yaklasik 25-30 sn gecer ve adam baya bir top sokmustur. bu sure boyunca kimse gozlerini bile kirpmadan pozunu korumaktadir. sirf bu sahnenin cekilmesi bile ne kadar emek istemektedir dusunebiliyor musunuz.

    ya da su, georgie ve dim artik birer polis olmustur ve karsilarina bir gun bizim alex cikar. onlar da alex'ten intikam almak isterler ve adamimizi kirsal bi yere goturup, atlarin su ictigi yalak gibi bi seyin basina getirirler. kafasini defalarca su dolu yalaga sokup cikarirlar ve her seferinde en az 10 sn tutarlar. ustte anlattigim ki gibi bu da tamamen kesintisiz bir sahnedir. inanilmaz emek sarfedildigi aciktir ve saygiyi hakeder bence...
    --- spoiler ---
772 entry daha
hesabın var mı? giriş yap