7 entry daha
  • cahil cühela bir iddia. türkiye projenin değerinin olmadığı bir ülke. bu sadece mimarlık için değil tüm düşünce ve teknik temelli bilimler için geçerli. bugün bir makine mühendisinin taahüt için çizdiği projenin bedeli yok bir mimarın yaptığı tasarımın bir değeri yok. maalesef yok. kimse tasarıma para vermiyor vermek istemiyor. çünkü kağıtta gördüğü şeyin değersiz olduğunu düşünüp ben mala para veririm diyor. ortaya çıkan ürünün temeli olan projeye verilen bedel koca bir sıfır. dolayısıyla türkiye mimarlar değil müteahhitler ülkesi oluyor. müteahhit kendisini yücelten zihniyete dayanarak birbirinin kopyası , niteliksiz , hiç bir akıma uymayan kötü yapıları yapıyor ve alıcı da m2 kaygılı olduğu için bu ürünü alıyor.

    bu sadece konut için değil tüm yapılar için geçerli. biraz yarışmaları takip ederseniz çok güzel işlerin tasarlandığını görürsünüz. ama biraz daha ilgili olup yarışma projelerinin uygulanmış haline bakarsanız yarışmayı kazanan proje ile ortaya çıkarılan ürün arasında ki fark gözlerinizi kanatabilir. yarışma şartlarının içinde projenin özgünlüğünü koruyan tek bir şart yoktur. aksine ödül parası verildikten sonra uygulayıcı istediği şekilde projeyi değiştireceğini bildirir. parayı verenin o olduğu düşünülünce makul bir istek gibi geliyor ama sonunda gelinen nokta cahil cühela bir ahmağın türkiyede mimar olmadığını iddia etmesi oluyor...

    bu ülkede osmanlı-selçuklu mimarisi diye bir şey türedi... yıl 2019 hala mimar sinan taklidi camiler yapıyor ve üstlerine geçmiştekinin benzeri olmak dışında hiç bir işlevi ve manası olmayan kubbeler konduruyoruz. biz derken bunu kimlerin yaptığı ortada tabi... çağı takip edememenin sebebi talep edenin çağdaşlığı reddediyor olmasıyla da alakalı... bu durumda tabi ki yıllarca süre gelen eğitimsizliğin çok büyük etkisi var.

    bütün bu olumsuzluğun yanı sıra ülkemizin yetiştirdiği pek çok mimar ve mimar grupları var. biraz sektörü araştırarak başarılı işlerinden haberdar olabilirsiniz. en önemlileri ülke siyasetinin modern türkiyeyi kurma gayretiyle uğraştığı zamanlarda iş yapmış büyük isimlerin çocukları olsa da yeni nesilden de bir şekilde başarıya ulamış isimler var. en azından ofis yapılarının iç mekan tasarımları ile başarılı işlere imza atmış çok iyi firmalar var.
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap