13 entry daha
  • --- spoiler ---
    kaderi sorgular üç renk ve beyaz “neden burada olduğumuzu?”, “bir yakınımız öldüğünde nasıl bir tepki verdiğimizi” ve “öc almayı” sorgular. üç renkten “eşikliktir” beyaz’ın sembolü ve eşitliği aslında filmin en başından eşitsizliklere yer vererek anlatır.

    filmin en başından başlar aslında eşit(siz)liğin anlatımı. kahramanımız polonyalı karol mahkemeye güzel eşi fransız dominique’in ona açtığı boşanma davasına giderken gökyüzündeki güvercinleri hayranlıkla izler, fakat bu hayran bakışlar güvercinlerin karol’un üzerini pislemesiyle son bulur, tıpkı hayran olduğu karısının biraz sonra “artık kocamı sevmiyorum” diyebildiği gibi kirletirler karol’u. dominique kocasından o kadar soğumuştur ki kalacak hiç bir yeri olmamasına rağmen kocasını kuaför salonundan bile kovar, hatta kocasının gitmesi uğruna kuaför dükkanını ateşe verebilecek kadar soğumuştur ondan. bu soğumanın altında yatan temel neden karol’un iktidarsızlığıdır.

    karol masumca dominique’in evini röntgenlerken, ve dominique o sırada başka bir erkekle beraberken kieslowski bize kendimizi hitchcock’un rear window’undaki gibi röntgenlemenin suçluluk duygusu yaratan tarafını değil masumhane tarafını gösterir. daha sonra tüm umutları yıkılan karol zor şartlar altında kendisini tekrar polonya’da bulunca, fransayla ilgili elinde kalan tek şey olan metal 2 franc’ı nehire atıp o günlere dair herşeyi unutmak ister ama paranın eline yapışıp düşmemesi aslında karol’un ruhundan o günleri atmak istememesinin göstergesidir. filmin bundan sonrası işinde başarılı bir kuaför olsa da aslında saf bir kişi olan karol’un yaptığı dahiyane planlarla çok sevdiği dominique’ten öc almasıyla ilgilidir.

    insan en çok zararı sevdiklerine verir cümlesi bu dakikadan sonra anlam kazanır. filmin başında bozulan eşitsizliği, eşitlemek için yıllarca uğraşan karol çok zengin olup bir şekilde(!) dominique’le yüzleştiğinde, artık eski ezikliğinden eser kalmaması hatta çok güçlü bir kişi olması (hem parasal hem cinsel olarak) dominique’i karol’a aşık ederek öc almasını kolaylaştırır.

    filmin sonunda eşitliği yakalayan karol, elinde dürbünle dominique’i röntgenlerken bir taraftan da ağlar. çünkü insan gerçekten en çok sevdiğine zarar verir.
    --- spoiler ---
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap