200 entry daha
  • iletişimin mümkün mertebe açık, net ve doğrudan olanı makbuldür. bunu hep savunurum ve sık sık söylerim. hemen örneklere geçelim: mesela yurtta kalıyorsunuz, oda arkadaşınız beyinsiz bir sik kırığı ve umursamazca hoparlörden müzik dinliyor. gidiyorsunuz oda arkadaşınıza diyorsunuz ki, (hayır, sen beyinsiz bir sik kırığısın demiyoruz, bkz. sonraki paragraf) "müziğin sesi beni rahatsız ediyor, onu kısar mısın?" ne yaptık? hissettiğimizi ve bu hissin neticesinde oluşan talebimizi sözlere döktük ve lafı dolandırmadan, evirip kıvırmadan karşımızdaki kişiye aktardık. normal şartlar altında iletişimin en temiz, sorunsuz, ve direkt olarak çözüme giden yolu budur.

    gelgelelim pratikte işler hemen hemen hiçbir zaman bu kadar kolay olmuyor. ben mesela bazı entry'leri okuyunca diyorum ki, "oo bunun yazarı kesin iyi sikilir". benim savunduğum iletişim biçimini dikkate alırsak benim o entry'nin yazarına "yazdığın entry beni azdırdı, seninle tanışmak ve bir terslik çıkmazsa sikişmek isterim" diye mesaj atmam gerekiyor. e böyle bir şey de yapılmayacağına göre (aslında yapılır, yapılmalıdır da, ancak hem hiçbir işinize yaramaz hem de başınızı derde sokma olasılığı vardır) bahsi geçen iletişim şeklini hayatımızda nadiren uygulayabildiğimiz bir gerçektir.

    yani açık iletişim komünizm gibi bir şeydir. bütün bir topluluk sistem olarak benimserse herkes aynı görüşü paylaştığında son derece adil bir ortam oluşacak ve her şey muhteşem işleyecektir, ancak tek başınıza sosyal hayatta uygulamaya kalkarsanız, yani mesela cebinizdeki 10 tl'yi yarı yarıya hiç parası olmayan biriyle paylaşırsanız, sizi biraz daha fakirleştirip bir başkasını biraz daha zenginleştirmekten başka bir işlevi olmayacaktır. açık iletişim de benzer şekilde başkaları sizin açık iletişim yönteminizi beğenmeyeceğinden ve tersleyeceğinden, yer yer de sizin açıkça anlattığınız hislerinizi, fikirlerinizi, taleplerinizi vb. size karşı kullanmaya kalkabileceğinden nadiren ve kısıtlı alanlarda başvurulabilir bir yöntemdir.

    "her fırsatta açık iletişim bıkbık diye konuşuyorsun ama icraata gelince hiç açık konuştuğunu göremiyoruz amk??" diye soran olduğu için buradan açıklayayım dedim. elbette her savunduğumuzu yapmıyoruz amk, bazen siz izin vermiyorsunuz, bazen geçmişimiz izin vermiyor.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap