10 entry daha
  • personel seçiminde en çok kullanılan yöntem.
    mülakatta iki taraf vardır: mülakatçı ve aday.
    mülakat tipleri:
    planlı mülakat: genellikle iş anlizleri ile elde edilen bilgilere dayalı olarak yapılır. mülakat süresi, sorularacak sorular, soruların sırası dah önceden belirlenmiştir.mülakatın verimli geçmesi için bu plana uymak gerekmektedir. çoğunlukla adayların sayısı fazla olduğunda yapılır.
    planlı olmayan mülakat: belli bir plan yapılmadan gerçekleştirilen mülakat tipidir. konuşmanın seyrine göre sorulacak sorular belirlenir.
    panel tipi mülakat:bu durumda birden çok mülakatçı birden çok adayla görüşme yapılır.basın toplantısını andıran bu türde bir plan söz konusu olamaz ve zaman alıcıdır. ancak adayların grup içerisindeki davranışları, tartışma yeteneği, toplumu etkileme becerilerini öğrenmek için uygundur.
    sorun çözme mülakatı:çoğunlukla yeni işe girenlere değil kademesini yükseltmek isteyenlere ve yönetici adaylarına uygulanır. burda adaya bir vaka verilir ve onu çözmesi istenir.
    stres tipi mulakat:bu tür adından da belli olacağı gibi stresli bir ortamda gerçekleştirilir. mülakatçı kasıtlı olarak sinirlendirici, kızdırıcı* sorular sorupadyın nasıl tepkiler vereceği ölçülür ve böyle durumlarda soğukkanlılığı ve strese dayanıklılığı ölçülür.
    sıralı mülakat: bir adayın birden fazla mülakatçıyla görüşmesi sonucu yapılır.aday sayısı az olduğunda yapılmaktadır.
    karma mülakat: birden fazla mülakt tipiyle yapılan türdür.*
129 entry daha
hesabın var mı? giriş yap