1 entry daha
  • uruguay'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra kalan eyaletler 1831'de arjantin konfederasyonunu kurdular ve buenos aires'in bu konfederasyon üzerindeki etkisi giderek artmaya başladı çünkü uruguay toprakları buenos aires'e denizlere açılmak ve ticarete hakim olmak için bir alternatif olabiliyordu (her ne kadar uruguay da buenos aires etkisi altında olsa da).

    eski buenos aires valisi juan manuel de rosas henüz yerleşime açılmamış bazı topraklara askeri seferler düzenlemeye başladı. bugünkü arjantin'in kuzey-batısı (pampas) ve patagonyanın kuzey taraflarındaki dağlık ve kısmen çöl olan arazi henüz herhangi bir devlet tarafından kontrol edilmiyordu ve yerli kabileler dışında yaşayan yoktu. 1833-1834 yıllarında gerçekleşen çöl harekatı ile ülke modern sınırlarını oluşturmakta bir merhale daha katetti. bu çöl harekatı yerli topluluklar için bir başka felaket demekti aynı zamanda. binlerce yerli insan askeri saldırılar sırasında yahut bu saldırılara direnirken hayatını kaybetti. binlercesi esir düştü, yaralandı yahut göç etmek zorunda kaldı.

    juan manuel de rosas aileden zengin bir insandı ama kendisi de ayrıca bir servet yapmıştı. bu seferle birlikte prestijini de artırmış bir şekilde buenos aires'e döndü ve 1835 yılında tekrar vali oldu. o dönemde arjantin konfederasyonu resmi bir devlet başkanı olmadan yönetiliyordu. her eyalet kendi işlerini görüyor, diplomatik meselelere buenos aires valisi nezaret ediyordu. juan manuel de rosas'ın hırslı kişiliği, 16 yıllık ikinci valilik süresince birçok probleme yol açmıştır. bunlardan bir tanesi de 1845-1850 yılları arasında vuku bulan (bkz: ingiltere-fransa'nın arjantin deniz blokajı)'dır.

    tema: (bkz: latin amerika tarihi)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap