13 entry daha
  • aydınlanma en başta, iktidarların, siyasi otoritenin, engellemek ve dahi dibine kazmayı vurmak istediği (ki çoğu zaman vurduğu) her bireyin hakkı olan gün ışığıdır.
    kimin hangi haksızlığı yaptığını kimin bilerek veya bilmeyerek yanlış işler peşinde olduğunu bilmek ve ona göre davranmak icap eder. işte siyasi otorite, bu noktada kendi eliyle iktidar gücünü kullanarak yediği haltları gizlemek, kalıntıları yok etmek için "aydınlanma"yı engeller.
    engellemelidir ki; insanlar bilmeden, anlamadan tekrar iktidar gücünü kullanmak için o insanlara oy vermeye devam etsinler. devletin bazı icraatlarının açıklanmaması doğrudur. ancak sürekli kaynakları sömürmek aşağılık bir davranış olduğundan bunun ortaya çıkması gerekir. yolsuzluktan, rüşvete, siyaset ve ticaret ilişkilerine, basın-yayın meselelerine kadar uzanır bu engelleme işi. bu yüzden kolay kolay kimse mevcut siyasi otoritenin zor duruma düşeceği bir gerçeği açıklamaya yanaşmaz. basın bile bu önemli görevini yapmaktan kaçınır, araya para ilişkileri girer ve toplumun doğru bilgileri öğrenmesi engellenir.
    ancak yine de bütün bunları bilen, söyleyen, dile getirenler vardır kıyıda köşede. onları bulup dinlemek lazımdır, bu büyük "aydınlanmayı engelleme" ve "aydınlanmışı etkisiz kılma" hırsına rağmen, "işte doğrular, gerçekler" diyerek.
171 entry daha
hesabın var mı? giriş yap