• kredi garanti fonu'nun geçen hafta kobi'lere yeni kredi paketinin açıklanması durumu.

    kgf web haber linki

    yalnız, geçen seferki destek kredilerinde masraf binde 3 oranında alınırken (100.000 tl'de 300 tl), bu defa işi abartmışlar sanırım. masraf ve faiz oranı o kadar yüksek ki, destekten öte hafiften kazık gibi duruyor.

    anlaşmalı olan bankama sordum faiz oranı ve masrafları duyunca kapattım telefonu;

    1. aylık faiz oranı: %2,30 (vergi dahil)
    2. kgf komisyonu: %7,5 (kredi tutarının %80'i üzerinden her yıl %1,5 oranında komisyon alıyor. 5 yıllık kredide %7,5 oluyor)
    3. bankanın aldığı komisyon:%1,50
    4. kgf başvuru ücreti: 500 tl (sabit)
    5. limit tahsis ücreti: 900 tl (sabit)
    6. kredi kullandırım ücreti: 500 tl (sabit)

    hesapladım; 100.000 tl kredi tutarı ve 5 yıl vadeli bir kredide 9.400 tl komisyon ödeniyor (%9,4)

    komisyonu faizin içine yedirdiğimizde aylık faiz oranı yaklaşık%2,55, yıllık faiz oranı da yaklaşık %35 gibi bir orana çıkıyor. finansal matematiği iyi olan arkadaşlar hesaplasın lütfen. ben kabaca hesapladım.

    5 yıllık kredide; ilk yıl ödeme yok, kalan 4 yılda eşit taksit ödenecek şekilde bir plan. ilk yıl ödemesiz dönem olayı harika, ama maliyeti çok yüksek be kgf. daha önce bu kadar masraf olmuyordu. madem destek, almayın komisyon bu kadar.

    kgf duyuru metni:

    türkiye’de kredi kefalet mekanizmasını işletmelerin hizmetine sunan kredi garanti fonu cosme projesiyle desteklerine bir yenisini daha ekliyor.

    avrupa birliği tarafından kobi'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve büyümelerini desteklemek amacıyla yürütülen cosme projesi, türkiye’de kgf işbirliği ile hayata geçiyor.

    bu kapsamda avrupa yatırım fonu tarafından kgf’ye kontrgaranti anlaşması ile hibe fon sağlanacak olup kefalet işlemleri kredi garanti fonu’nun öz kaynaklarından yapılacak. kgf de bu kredilerin %80’ine kefalet verecek.

    sağlanacak kefalet desteği ile her bir kobi, 12 ayı ödemesiz dönem olmak üzere toplam 60 ay vade ile 1 milyon tl’ye kadar kredi kullanabilecek. kobi’ler cosme projesi için akbank, alternatif bank, denizbank, garanti bankası, halkbank, ıng bank, iş bankası, qnb finans bank, şekerbank, türkiye ekonomi bankası, türkiye finans katılım bankası, vakıf bank, vakıf katılım bankası, yapı kredi bankası, ziraat bankası ve ziraat katılım bankası olmak üzere projeye dahil olan toplam 16 bankaya başvuruda bulunabilir.

    bu proje kapsamında kobi’lere yaklaşık 3 milyar tl tutarında kredi kullandırılması bekleniyor.
hesabın var mı? giriş yap