• 13 ekim 1914 tarihinde, dârülfünûn binasında eğitime başlayan, sonra bezm-i âlem valide sultan mektebi’nin bir bölümünde eğitimine devam eden ve burada birkaç yıl kaldıktan sonra, gedikpaşa’daki sıbyan mektebine taşınan kız sanat akademisi. yönetmeliği şöyledir:

    1.kızların güzel sanatlar alanında geliştirlmesi ve kız okullarına resim öğretmeni yetiştirmek amacıyla sanayi-i nefise mektebi şubesi olmak üzere başlangıç olarak bir resim dershanesi tesis edilmiştir. daha sonra heykeltraş yetiştirmek üzere bir dershane daha kurulacaktır.
    2.resme karşı istidatlı olduğu imtihan ile tespit edilen ve yaşları onaltıdan aşağı olmayanlar resim dershanesine ücretsiz kayıt ve kabul edilirler. fakat çizimle ilgili araç-gerçeleri öğrenciler kendileri temin edeceklerdir.
    3.resim dershanesinde mücessem modellerden, alçı heykellerden ve tabiattan karakalem, suluboya ve yağlıboya resimler yaptırılır.
    4.tahsil süresi üç sene olup her sene yarışma ile bir üst sınıfa geçilir. her senenin sonunda öğrencilerin yarışma işlerinden bir sergi düzenlenir.
    5.öğrencilere pratik eğitimden başka menâzır (perspektifli manzara), sınât-ı nefise tarihi (sanat tarihi), teşrih (anatomi) dersleri de verilir. her sene sonunda (öğrencilerin) bu derslerden imtihana girmeleri mecburidir. perspektif ve güzel sanatlar tarihi haftada birer saat olup birinci sınıfta, anatomi dersi yine haftada bir saat olmak üzere ikinci sınıfta okutulacaktır.
    6.muntazam olarak okula devam ederek tahsilini tamamlayan öğrencilere diploma verilir.
    7.resim dershanesi cuma gününün dışında her gün sabah saat ondan akşam saat dörde kadar açıktır. bu süre içinde dershanede sürekli bir kız veya erkek öğretmen ve bir de gözetmen bulunacaktır. ihtiyaç duyulursa ikinci bir öğretmen de tayin edilebilir.
    8.örnekler, her çeşit modeller ve sair eğitim malzemeleri okul idaresi tarafından hazırlanır.
    9.okula düzenli bir şekilde devam etmeyen, okul idaresince uygun görülmeyen, okul kurallarına uymayan öğrencilerin kayıtları derhal silinir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap