• şahıs şirketi kurarak, iş karşılığı firmaya fatura kesip, ay sonunda hakediş almak yöntemiyle çalışılan kuryelik sistemidir.
  • trendyol express, kolaygelsin ve hepsijet gibi firmalar bu iş modeliyle çalışıyor. giderler düşünce 5000-9000 gibi rakamlardan bahsediliyor. bu işte çalışan varsa yeşillendirebilir.
  • muhasebe ve mali tarafını merak edenler için bakınız.
  • türkiye de kazandırmayan sistem sömürüsü . şirketler için avantajlı kuryeler için ise sadece genç girişimci şeklinde 1 sene yapılabilecek yöntem . bağkur , muhasebe , vergi , gelir geçici vergi , yemek , yol , benzin , ekipman , motor masrafları hep şahıstan . koduklarım logolu çanta veriyorlar onun bile parasını kesiyorlar , bedavadan da reklamlarını yaptırıyorlar . 12 14 16 saat çalışmalı , sosyal hayatı bitiren bir sistem . özlük haklar yok . yıllık izin, ücretsiz izin yok . kaza yaptın diyelim çalışamadığın günlerin parası yok . şirket istese ilişiğini hemen kesebilir ve iş garantisi yok . günde 14 saat ve üzeri çalışırsan 10 bin 12 bin gibi bir gelir geliyor evet doğru ama bir o kadar da gider mevcut . hesapladığında aslında değişen bir şey olmuyor . tamamen algı . 29 yaş altı genç girişimciler için 1 sene tavsiye edebilirim üst yaş grupları için tavsiye etmem .
  • eğer ki "benim deli gibi paraya ihtiyacım var" diyor ve hayvan gibi çalışmayı göze alıyorsanız getirisi olan bir model.

    ben getir üzerinden örnek vereceğim.getir yemek ve getir çarşıda izmir için saatlik 33 tl, paket başına da 6 tl kazandırıyor. günde standart 12 saat çalışılıyor, haftada 1 gün de izin var. bu şekilde saat olarak elinize 10.296 tl geçiyor. bölgesine göre değişmekle birlikte günlük ortalama 20 adet sipariş teslim ediliyor. böylece paket primi olarak da 3120 tl geçiyor. yani aylık toplam 13.000 tl civarı para geçiyor.

    giderler ise günlük yemek, benzin, motosiklet bakımı, bağkur, vergi gibi kalemler var. yani en kötüsü aylık 4000 tl giderin var, eline de 9000 tl civarı para kalıyor.

    getir bayilerine geçerseniz orada esnaf kurye olarak (deposuna göre değişmekle birlikte) 35 tl saatlik, 3 tl de paket başı primi alınıyor. oralarda saat sınırlaması yok, günde istersen 18 saat çalış. ortalama 15 saat diyelim aylık elinize 13.650 tl geçiyor. 15 saatte yaklaşık olarak 60 sipariş teslim ediliyor bu da 4680 tl yapıyor. yani yaklaşık 17.000 tl geçiyor. burada yemek ve benzin masrafları artacağı için yaklaşık 5000 tl gider denilse aylık elinize 12.000 tl kalıyor. yapılan hesaplar çok değişken o yüzden ortalama olarak yazdım.

    ama dediğim gibi insanı çalışma şartları yok, öyle kariyer planlaması, güzel bir iş ortamı vs aranmayacak. ben pandemi sürecinde girdim (çünkü pandemi bana fena girdi) ve kendimi toparladım. günlük 16 saat çalıştım. sonrasında sektörüm tekrar açılınca ayrıldım. başka bir arkadaşım yurt dışı için para biriktirmek amacıyla girdi, şu an ingiltere'de çalışmaya başladı.

    bir kez daha ve ısrarla söylüyorum ki, insani çalışma koşulları olmadan kısa sürede ve geçici bir işte güzel paralar kazanmak isteyenler için iyi bir yöntem. ama uzun süreli yapılacak bir iş değil, zaten o tempoda zombiye dönüyor insan bir yerden sonra.
  • şirketin var. kendi işinin patronusun.

    nerede , ne zaman, kimle çalışacağına kendin karar veriyorsun.

    işçi değil , iş ortağısın.

    kulağa iyi geliyor değil mi?

    bir de şurdan bakalım:

    işi yapabilmek için oluşan tüm masraflarından sen sorumlusun.

    sigorta primini kendin yatırıyorsun .

    ne kıdem tazminatın var , ne de yıllık iznin… bbc haberi
  • bu model ile iş yapan, türkiye'nin en büyük teknoloji firmalarından birinde altı ayımı harcadım. şunu söyleyeyim, patron-işçi arasındaki vahşi ilişkinin arasında tampon görevi gören iş hukuku-iş mahkemeleri diye bir sistem var. özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketler için iş hukuku sistemlerinin en büyük düşmanlarından. çünkü kafalarına göre personel çıkarıp, kafalarına göre dönemsel istihdam sağlayamıyorlar.

    maaş, sigorta, primler, enflasyon zamları, yol, yemek falan derken yeri gelince nasdaq'da kağıt satıyorum, bu sene ciromuzu yüzde onbeş milyon artırdık diyen koskoca şirket, bir anda haraptar ağasına dönüyor. burada yurtdışından aparılmış olan esnaf kurye modeli geliyor. beraber kazanalım, kendi işinin patronusun, hadi araba satın al gel krallar gibi yaşayacaksın pazarlamalarıyla genç insanları ağına düşüren bu sistem, antik mısır kölelerinden çok daha az itibar gören bir çalışan yığını oluşturuyor.

    ne var ki imzalanan sözleşmede hiçbir iş güvencesi, iş sürekliliği olmadığı gibi, hiçbir itiraz hakkı, hiçbir karşı koyma hakkı tanınmıyor. performans hedefleri kapsamında %99 zamanında teslimat hedefi konulan kuryeler işte bu yüzden siz evde değilseniz paketinizi komşunuza, balkonunuza, uzaktan kafanıza, tanımadığınız bir esnafa falan teslim ediyor. çünkü %99'un altına düşülen her barem hakkedişinden yapılacak kesinti anlamına geliyor. geç teslim, geç alımlarda uygulanan cezalar, adaletsiz kargo dağılımları, sen esnafsın, bağkur senden, eleman alırsan sigortasını sen yapacaksın, arabanın hiçbir şeyi beni ilgilendirmez, yakıtın beni ilgilendirmez, kaza mı yaptın, umurumda değil. günde 200 kapıya gideceksin ve hepsini teslim edecek/alacaksın.

    dükkanı istediğin zaman kapatamıyorsun, zimmetine aldığın ürünün kaybından, çalınmasından, içi boş gelmesinden, hasarlanmasından tamamen sen sorumlusun.

    dolayısıyla bu işe girişmek isteyen genç arkadaşlarıma tavsiyem şu, yapabilecek hiçbir işiniz yoksa, inşaatlarda yevmiye usulü çalışmak veya işçi pazarında beklemek özsaygınıza daha uygun.
  • hiçte kendi işiniz değildir. adı öyledir. gelin beraber inceleyelim;
    nerede çalışacaksınız?
    size verilen, ya da müsaitliği olan bölgede çalışacaksınız. aksi halde herkes tek bir bölgede toplanır. malumunuz verimli bölgelerle ilgili bilgiler kuryeler arasında kulaktan kulağa ışık hızında yayılır.
    ne zaman çalışacaksınız?
    sipariş yoğunluğu olan saatlerde çalışacaksınız. ben o saatlerde çalışmam derseniz para kazanamazsınız. önceden çalışacağınız saatleri de bildirmeniz gerekli. çünkü, yukarıdaki maddeyle ilişkili olarak arz talep dengesi belirlenmeli.
    kimle çalışacaksın?
    siparişin iptal prosedürü bellidir. çok fazla sipariş iptal ettirende ihtar alır, devamında kullanıcı hesabı silinir.
    işçi değil, iş ortağısınız
    elde ettiğiniz aylık gelirden, aylık toplam paket başı primi (prim almıyorsanız da günün koşullarına uygun bir ortalama belirleyin.4-5 lira arası. çünkü işçi olsaydınız maaş + prim çalışacaktınız) ve masraflarınızı (yemek hariç) çıkarın. kalan tutarı aylık toplam çalışma saatinize bölün. çıkan sonuç 40tl civarındaysa, asgari ücretli bir işçi kadar kazanıyorsunuz demektir.

    #131043611 ve #133468700 nolu entrylere ek olarak uzun yıllar bu modelle çalışacağınızı varsayarsak emeklilik prim gün sayınız 7200 değil 9000 olmalı. çünkü bağ-kurlusunuz. fazladan 1800 gün daha prim yatıracaksınız. sanırım bu konuda bazı çalışmalar var ama şimdilik durum bu.
  • bu işi ortalama bir şehirde yapıp ortalama üstü kazanan yazarlar var mı varsa yeşillendirebilir mi.
hesabın var mı? giriş yap