• riskleri ortaya koyup mininge girenlere riski hatırlatan andavalları anlayamıyorum ya. iyi abicim git sen masa başı köleliğini yap koy cebine altı yedi bin liranı. risksiz iş.
  • kendim bizzat madencilik yapmaktayım. en kötü senaryoda (bkz: worst case scenario) ekran kartları kendi paralarını çıkartacaktır. max 8-9 ayda beleşe donanım sahibi olunur. daha ne olsun?
    başka hangi donanım kendi parasını ödüyor?
    not olarak gerçi ben ekleyebilirim: hdd (bkz: chia coin) ve cpu (bkz: raptoreum coin)
  • binance pool'a göre, kucoin pool baya stabil ether veriyor günlük. tek kartla kazım yapıyorum, bu sebeple ethermine veya 2miners gibi platformalara girişmiyorum. çünkü gwei ücretleri, tek kartla kazanlar için büyük bir gider oluşturuyor, bilginiz olsun. fazla yıpratmamak için vram hızlarını stok değerlerden 100 mhz aşağı ayarladım. hem çekirdek hem vram kısmında ısıda bir problem yok. tek kartla kazdığım için çok getirisi yok ama, aylık harçlığımı çıkartıyor yani. kucoin pool sistemine geçmek isteyenler varsa, referans linkini atabilirim özelden. boş yere girdide reklam yapmayalım.
  • debedeki arkadaş ile benzer bir durumda olmam hasebiyle ben de yararlı olacağına inandığım birkaç noktaya değinmek istiyorum.

    eth 2.0'ın ve eth zorluk bombasının kapıda (haziran 2022) olduğunu varsayarak güncel piyasaya göre bir hesap yapacağım. halen geç mi kaldık, piyasa ne durumda diye merak eden var ise yardımcı olabileceğini umuyorum. bu entry içerisindeki tüm bilgiler güncel piyasaya göre bilgilendirme amaçlı olup, yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

    flexpool'a göre şu an itibariyle 100 mh/s kazım gücü, ayda tahmini 0.046607 eth (13 ocak 2021 itibariyle 155 dolar civarı) kazandırmakta. bu kazım gücünü nasıl elde edebiliriz? 3 adet rx 570/580 8gb veya 3 adet gtx 1660 super/ti ya da 2 adet 6700 xt ile kabaca 100mh/s elde edilebilir. sarı siteden ya da sıfır bu ilgili ürünlerin sıfır fiyatına göz attığımda ise, 32bin lira civarına bu üçleme ya da ikilemelerden temin edilebilir. kabaca 35bin liraya 100mh/s kazım gücünü elde edebilmek şu an mümkün. (bkz: return on investment) hesabını buna göre yapabilirsiniz. üstteki arkadaşların da belirttiği gibi, şu anda 15 aydan daha uzun bir sürede yatırımınızı geri alıyorsunuz. haziranda eth 2.0 ile (bkz: proof of stake)'a geçilmediğini, doların bugünkü gibi sabit kalmasını ve eth'nin de değerini aynen koruduğunu varsayarsak. görüldüğü üzere roi'yi etkileyen çok fazla parametre var. yazının devamında kripto para madenciliği ile alakalı terimleri açıklamak istiyorum.

    hashrate (kazım gücü)
    öncelikle ekran kartları için hashrate = kazım gücü diyebiliriz. hangi kart ne kadar kazar sorusunun cevabı için ise lütfen minerstat gibi sitelere bakmayın. amd rx xxxx eth hashrate, rtx 3060 lhr eth hashrate gibi anahtar kelimeler ile çeşitli platformlardan en optimum ayarları bulabilirsiniz.

    verim (watt başına alınan hashrate (mh/s))
    ocak ayı elektrik zam güncellemesi ile birlikte belki de bu işte artık en önemli nokta verim. verim hesabını farklı şekillerde yapabiliriz. bu yazıda kartların watt başına verdiği hashrate üzerinden bir hesapta bulunacağım. bununla beraber hashrate/fiyat oranını da çıkarabilirsiniz piyasanın güncel durumuna göre.

    amd rx 470/480/570/580 8gb --> 31mh/s @ 90w --> 0.344 hashrate/watt
    nvidia gtx 1660 super/ti --> 31-33mh/s @ 70-80w --> 0.426 hashrate/watt
    nvidia rtx 3060 ti/3070 lhr --> 45-47mh/s @ 115-120w --> 0.393 hashrate/watt
    amd rx 6700 xt --> 46-48 mh/s @ 70-85w --> 0.6064 hashrate/watt
    yazdığım tüm elektrik tüketimlerinin yazılımsal okuma olduğunu belirtmek isterim.

    -------------------------------------
    notlar
    lhr: lite hash rate. nvidia'nın haziran 2021 civarı uygulamaya başladığı, rtx 3090 kartı hariç diğer tüm 3000 serisi kartlarında eth madenciliği algoritmasında kazımı düşüren bir önlem. şu anda bu kartların lhrsiz haline göre lhrli kartlarda %74 civarı verim alınıyor: 3060ti/3070 ile 60mh alıyorsanız lhr kartlar ile kabaca 45mh alıyoruz. lhrsiz sıfır kart kalmadı denebilir. bu noktaya dikkat edilmeli.

    hashrate/watt: örnek kartların senaryosunda kartların tüketimi için belirli bir aralık verdim. rx 580 ile 77w alıyorum diyen de çıkabilir ki normaldir. bu durumun en büyük etkisi silicon lottery* ve kartların bellek modüllerinin üretici farklılığı (oc ayarlarının olması gerektiği gibi yapıldığını varsayarak). bu noktaya girersem biraz uzayabilir *. kabaca evet, samsung bellekli 6700xt ile 47mh @ 68w mümkün.

    eth 2.0: kripto para madenciliği ile gelirin temelinde (bkz: proof of work) (pow) protokolü yatıyor. madenciler ağ üzerindeki işlemleri onaylıyor, aldığı sorumluluğa göre de ödül alıyor. eth 2.0 ile pow'dan pos'a geçileceğinden, ekran kartı ile kripto para madenciliği, eth için bitmiş olacak. bu ne demek? eth üzerindeki kazım gücünün ya başka kripto para madenciliğine kayması, ya da ekran kartlarının ikinci el piyasasına dönmesi demek. eth kadar karlı başka bir proje çıkar mı? kestirmesi güç. büyük bir kazım gücü hareketinin başka bir projeye geçmesi halinde oradaki kazançlar büyük ölçüde düşecektir. onun için kestirmesi güç. eth 2.0 için bir test ağı şu anda çalıştırılmakta. tam geçiş için haziran 2022 tarihi var. yine ertelenir mi? kestirmesi güç.

    ağ zorluğu: çoğu kripto para madenciliğinde olduğu gibi eth'de de bir ağ zorluğu var. kabaca ne kadar çok kişi dahil olursa, ödül o kadar çok kişiye bölünür. zaman içinde eth bazında kazancın azalacak olmasını yadırgamamak gerek.

    havuzlar: gh'ler seviyesinde madencilik yapmıyorsanız bir havuza dahil olarak havuzun verdiği işleri doğrulayarak para kazanırsınız. kazım gücüne göre en çok kullanılan havuzları bu linkte bulabilirsiniz. flexpool öneririm.

    alt takım: alt takımdan kasıt; anakart, işlemci, ram, güç kaynağı ve kartları dizeceğiniz kasa/çerçeve. en masrafsız nasıl olur --> lga 775 anakart işlemci ve ram temin edilir. 1-4 pcie splitter temin edilir ve kartlar dizilir. lga 775 anakartlarda genelde above 4g decoding problemi ile karşılaşmazsınız. detaylar için bahsettiğim anahtar kelimeler ile arama yapabilirsiniz. güç kaynağı için de lütfen elinizi açın. bu husus kritik. bilindik markaların sertifikalı ürünlerini tercih etmelisiniz. akıllı priz ile rigi uzaktan kapatıp açayım diyorsanız, iki adet güç kaynağı kullanın. rigi tetikleyecek güç kaynağına anakart işlemci ram ve 1-2 kart bağlar, diğer ekran kartlarını ise daha büyük kapasiteli ikinci güç kaynağına bağlarsınız. akıllı prizler genelde kalitesiz ve yanmaya müsaittir, aklınızda bulunsun. yine riserları lütfen sata kablo ile beslemeyin. riserlar 75w'a kadar güç çekebilir. sata maksimum 54w/4.5a'a dayanabilir. molex ise 132w/11a'a kadar. en güvenlisi, 6pin pcie ile beslemektir. 6-8pin pcie çoklayıcı kullanacaksanız, gerçek 16-18awg kablo kullanmaya dikkat etmelisiniz.

    yararlı kaynaklar:
    reddit'teki gpumining subredditleri.
    hiveos forum
    youtube: red fox crypto, sebs fintech channel
    eth ve diğer kripto para madencilikleri ne kadar kazandırır ---> whattomine (hashrate değerlerini her bir algoritma için elle girin)
    flexpool
    eth zorluk bombası 2022 hazirana ertelendi
  • ekran kartlarının ikinci el fiyatları düşüyorsa, millet de kâr elde ettiği bir şeyi satacak kadar mal değilse kısa vadede maliyetini çıkarmayacağı belli olan aktiviteler bütünü.

    benim iki küsür sene önceki kart kendi halinde bir şeyler getiriyor, keşke daha erken başlasaydım, yaza kadar artık.
  • bir süredir aklımı kurcalamaktadır. 2020 aralıkta normal kendi kullanımım için aldığım 3060 ti'li sistemim var daha önce hep "mining pis mining kötü" tarzı şeyler duyduğum ve kartımı yıpratmak istemediğim için hiç bulaşmadım bu işlere ama bu aralar ufakta olsa biraz maddi gelir aradığım için biraz araştırma yaptım ve elimde ki kartın ayda yaklaşık 1000tl para bıraktığını gördüm. bakıldığı zaman aslında cidden çok karlı iş, hatta dendiği gibi mining yapmak kartlara o kadar da çok zarar vermiyor (ekran kartları oyunlarda daha yüksek fan hızlarında daha yüksek sıcaklıklara çıkıyor) ama yine de canımın içine kıyamıyorum ya. önerileri, tavsiyeleri olan varsa yeşillendirirse sevinirim çok arada kaldım bu olayda.
  • eth 2.0 sonrasında eth mining için kurulan sistemler ile farklı altcoinler kazılabilir mi acaba? çok fazla bilgim yok biraz geç kalmışım sanırım mining konusunda. bilgisi olanlar yeşillendirirse sevinirim.
  • 2022 yılı itibarıyla, elektrik derdi olmayanlar yapabilir. yoksa elektrik faturasına çalışırsınız garantili olarak.
  • an itibariyle kazar kazmaz satmak durumunda iseniz hiçbir esprisi yok. ama geleceğe yatırım olarak kazdıklarınızı elde tutacak durumunuz ve sermayeniz varsa düşünülebilir. zira eth fiyatı an itibariyle potansiyelinin bir hayli altında.
  • ekran kartsız bir adedini satmak durumunda olduğum sistemdir .
    alana beleş mining danışmanlığı verilir

    dikkat gpu yok sistemde

    https://www.sahibinden.com/…tc-set-993763877/detay/
hesabın var mı? giriş yap