• yönetmenlik de yapan gustavo mercado'nun yazmış olduğu, bu sene basılan, hil yayından çıkan bir sinema kitabı. özellikle sinemadaki planlar üzerinde teknik incelemeler ve güncel (genellikle popüler) filmler üzerinden örneklemeler bulunmaktadır. kitap basım kalitesi itibariyle kolay ve eğlencelik biçimde okunuluyor. filmlerden alınan resimler, planların anlatımında daha sağlam örnekler oluşturuyor. bunun yanında yazarın kendi ekürisiyle birlikte gittiği filmler üzerine yazdığı film eleştirileri mevcut. bunlardan genelde film çıkışlarında arkadaşlarıyla yaptığı değerlendirmelerden alıntılarla bahsediyor. özellikle up in the air filmindeki bir plan için anlattıkları, çok iyi ve doğru tespitler içeriyor. yine, göğüs plan için perfume the story of a murderer, baş plan için üç maymun filminden alınan örnekler çok yerinde olmuş. sinema üzerine çok teknik kitap olmasa da şu sıralar pek çoğalan örnekler arasında iyi bir seçim olacaktır.
  • piyasadaki en iyi kitap diyebilirim. konuya ilgisi olan ama bilgi sahibi olmayanlar rahatlıkla faydalanabilir.
  • kompozisyon kurallarindan kamera acilarina, cekim tekniklerine kadar en basit dille anlatilmis ve orneklendirilmis, hayatinda film dahi izlememis insanin bile anlayabilecegi efsane kitap.
  • türkçe'ye çevrileni "the filmmaker's eye
    learning (and breaking) the rules of cinematic composition". sağolsun aaron swartz ruhlu biri taramış da şuradan okuyabilirsiniz.
    bir kitap daha var "the filmmaker's eye: the language of the lens
    the power of lenses and the expressive cinematic image" onu da yayına hazırlıyorlardır umarım.
  • kompozisyon ve doğru çerçeve kullanımının görsel anlatıma ne büyük katkılar sağlayacağını anlatan piyasadaki en iyi kitaptır, bu işlerle ilgilenen herkesin kütüphanesinde de mutlaka bir adet bulunmalıdır.
  • yüksek fiyatına değmeyen sinema kitabı. kadraj tercihleri ve yönetmenin dili açısından karşılaştırma yapmak yönünde ancak giriş niteliğinde bir önem taşıyor. bunu yaparken bile daha iyi filmler seçilebilirdi bence.
  • gustavo mercado'nun selçuk taylaner çevirisiyle hil yayınlarından çıkan kitabı.

    içindekiler:

    teşekkürler
    giriş
    çerçeveyi bulmak
    kompozisyon ilkeleri ve teknik kavramlar
    imge sistemi
    çok yakın plan
    baş planı
    göğüs planı
    bel planı
    diz planı
    boy planı
    genel plan
    omuz üstü planı
    tanıtım planı
    öznel plan
    ikili plan
    grup planı
    eğik plan
    simgesel plan
    soyut plan
    makro planı
    zum planı
    pan planı
    tilt planı
    kaydırma planı
    kaydırmalı zum planı
    izleme planı
    stedikam planı
    vinç planı
    plan-sekans
    filmografi
    indeks
hesabın var mı? giriş yap