• guclu bir ulkenin, yanindaki ulkenin politikalarini etkilemesi anlamina gelmekteymis.

    altmisli yillardaki sscb'nin finlandiya uzerindeki etkisi sebebiyle, finlandiya'nin soguk savas sirasinda notr politika izlemek zorunda kalmasina istinaden gelistirilmis terim.
  • sscb ikinci dünya savaşı sonunda türkiye'yi de bir nevi "finlandize" etmek istemiştir. nazi almanyası ile yapılan anlaşmaları bahane ederek yeni bir dostluk anlaşması talep etmiş, boğazlar üzerinde kontol için bastırmıştır. yine de lisede tarih derslerinde anlatılan "abi kars, ardahan,ığdır'ı istemişler" geyiği tamamen halkta ve siyasette sovyetlerden uzak bir politika izlemek için ortaya atımıştır diye düşünüyorum. kaynak mı? *
  • rusya karşısındaki ukrayna için tartışılan-düşünülen model.

    fransa cumhurbaşkanı emmanuel macron pazartesi günü soğuk savaş dönemi dönemini hatırlattı ve moskova'ya uçuşunda gazetecilere ukrayna'nın "finlandiyalaşmasının" rusya ile gerilimi yatıştırmak için "masadaki modellerden biri" olduğunu söyledi.

    salı günü, kiev'de ukrayna devlet başkanı volodymyr zelensky'nin yanında duran macron, kendisini sadece ukraynalılarla değil, aynı zamanda abd ile de çeliştiği anlaşılan bu açıklamayı reddetti. ancak fikir diplomatik çevrelerde bir kez daha tartışılıyor.

    terim, finlandiya'nın soğuk savaş sırasında, sovyetler birliği ile batı arasındaki gerilimin yüksek olduğu 1948'de moskova ile yaptığı anlaşmada yer alan katı tarafsızlığını ifade eder. antlaşma finlandiya'ya doğu avrupa'daki diğer ülkelerden farklı olarak bir sovyet işgali ile karşı karşıya kalmamasını sağladı, ancak karşılığında nato'dan uzak durmayı kabul etti ve komşu devin iç ve dış politikası üzerinde önemli bir etkide bulunmasına izin verdi.nytimes
hesabın var mı? giriş yap