• milton friedman'in, ozel tesebbusu, serbest piyasayi, devletin toplum hayatindan elini cekmesini, ozetle klasik liberalizmi, sokaktaki adamin anlayacagi basitlikte anlattigi program. program ilk olarak 1980'de amerika'nin pbs televizyonunda on bolum olarak yayinlandi. daha sonra 1990'da yine pbs'te bes bolum halinde yeniden yayinlandi. 1990 versiyonunu izlemedim, ama 1980 versiyonunda, her bolumun ilk yarim saatinde, friedman, ozel tesebbusun devletten daha makbul oldugunu orneklerle savunmaya calisiyor. sonraki yarim saatte ise, o bolumde ele alinan konuyla ilgili degisik goruslerden bir grup insan, friedman'la beraber konuyu tartisiyorlar.
  • parasal iktisat kuramının öncülerinden (bkz: milton friedman)’ın 1980 yılında yayımlanan eseri olup; kişilerin harcama eğilimlerini yansıtan matrisinde kamu harcamalarına ilişkin şu tespitler yapılmaktadır:

    1) bir kimse kendi parasını kendi için harcarsa fiyat da kalite de önemlidir. bu durumda kişiler en düşük fiyatla en kaliteli mal ve hizmeti satın alma eğiliminde olurlar.

    2) bir kimse başkasının parasını kendisi için harcarsa fiyat önemli değil, kalite önemlidir. bu durumda kişi fiyata önem vermez, önemli olan kaliteli mal ve hizmeti satın alabilmektir.

    3) bir kimse kendi parasını başkası için harcarsa fiyat önemli, kalite önemli değildir. bu durumda kişi kaliteye önem vermez, harcamayı minimum düzeyde tutmaya çalışır.

    4) bir kimse başkasının parasını başkası işin harcarsa fiyat da kalite de önemli değildir. karar verici ekonomik etkinlik konusunda kayıtsız kalır.
hesabın var mı? giriş yap