• steam de beta sürümünde olan bir "araba şirketi yönetme simulasyon oyunu" (tanıma gel).

    1900, 1930, 1950 veya 1980 yıllarından başlayarak, araba tasarlayıp, dünya piyasasında boy gösterip para kazanmaya ve şirket yönetmeye çalışıyoruz. çokca detay, az görsel, biraz finans ama özünde gayet güzel bir oyun olmuş. özellikla arabalara ilginiz varsa, tycoon tarzı ama az görselli (fm gibi) oyunları seviyorsanız, sizin için iyi bir oyun olabilir.

    ilk 3-4 denemem başarısız oldu, şirket battı. daha sonra oyunun dinamiklerini öğrenince biraz daha iyi seviyeye geldim. son oyunumu 1950 yılında başlattım, münih merkezli bmw firmasını belli bir seviyeye getirdim diyebilirim. münih, pudapeşte, meksika ve rio de jenario daki fabrikalarım yaklaşık 10-12 farklı model üretiyor, aylık kazancım ise ortalama 20-25 milyon dolar arasında.
    sene 1961 oldu, chrysler in hisselerini satın alıyorum, ama daha komple bir firmayı satın alabilecek kapasitede değilim.
  • yeni denediğim güzel oyun.

    böyle oyunları seviyorum, piyasayı dolduran "arcade" tarzı kolay oyunlardansa, öğrenmesi çok kolay olmayan, detayları ile pek çok şey öğreten, oyundan ziyade simülasyona benzeyen yapımları.

    özetle anlatırsak;

    oyun bir araba şirketini kurup yönetmek ile ilgili. aile otomobilinden spor otomobillere, suv'lardan kamyonetlere kadar pek çok aracı tasarlayıp piyasasını yönetmeye çalışıyorsunuz.

    oyunu öğrenmesi kolay değil. iki dakikalığına açıp sonra kapatanlardansanız size uymaz. öğrenene kadar en az 4-5 saat mesai yapmak gerekiyor. "iki tuşa basayım araba üretmiş olup sanal olarak zengin olayım" tarzı bir oyun değil. mesela aile arabası yapıyorsanız, güvenlik ile yakıt ekonomisi arasında bir denge oturtabilmek için motor tasarımına saatlerce olmasa bile dakikalarca kafa patlatmak gerekiyor.

    oyunun can alıcı kısmı araç tasarımları. motoru, vites kutusu, şasesi, hatta kapı koluna kadar siz tasarlıyorsunuz. arabalara ve mühendisliğe ilgi duyanlar için burası oldukça cazip.

    ardından aracın üretimi ve pazarı ile ilgileniyorsunuz. burası araç tasarımı kadar renkli olmasa da oldukça detaylı.

    --artıları--

    burası sıbjektif olmakla birlikte, bence detayları iyi bir avantaj. arabaların teknik detaylarını olduğu kadar araç piyasasını, firmaların marka yönetimlerini vb. konuları da öğrenmek zevkli. oyunu geliştiren ekip buralar için iyi çalışmış, belli.

    araç tasarımı zevkli. kendi spor arabanızı, kendi aile otomobilinizi tasarlamak ve sonra tasarıma dönüp bakmak güzel oluyor.

    arayüz bazı yerlerde güzel. ofis tatlı görünüyor, soğuk menülerdense masa üstündeki satış defterinden ilgili menüyü açmak, ofisteki radyodan müziği ayarlamak güzel.

    --eksileri--

    arabanın tam halini geliştirme kısmı çok kolay değil. istediğiniz parçayı tam olarak istediğiniz yere koyana kadar bayağı uğraşmanız gerekiyor. dilerim kerbal space program'ın kullanım kolaylığına ulaşırlar.

    araçlara tek bir renk atamak biraz saçma. bu kadar detaylı bir oyunda bunu atlamış olmaları biraz saçma olmuş. tasarlanan araçlar için tek bir renk değil bir renk paleti belirlense daha gerçekçi olur.

    ofis, araştırma-geliştirme departmanlarının arayüzleri güzelken fabrika ve satış arayüzleri sadece bir penceredeki rakamlardan ibaret. arkaya statik bir fabrika resmi bile koymaları buranın albenisini arttırır. benzer bir biçimde ofise alınan ödülleri konan bir dolap yapılsa güzel olur.

    hatta geliştirilen araçları pistte test etme özelliği ekleseler çok tatlı olurdu. ama bu başlı başına fizik motoru vs. vs. gerektiren bir durum, muhtemelen tasarlanmaz.

    oyunda hala pek çok hata var. bazı grafiklerin yanlış olduğunu gördüm, bir keresinde bir araç için "dizayn et" talimatı vermiş olmama rağmen araştırma başlamadı. sık sık benzer bug'lar görülebiliyor.

    oyun sık sık çöküyor.

    fakat tüm bu eksiler oyun hala yoğun olarak geliştirme aşamasında olduğu için kabul edilebilir eksiler.

    son olarak umarım bu oyuna bir motorsiklet eklentisi* de eklerler! kendi chopper'larımı tasarlamak isterim*

    entry zamanla güncellenecek.
  • beta versiyonundayken satın aldığım, beğendiğim ve uzunca bir süredir oynamadığım oyun. detroit oynayanlar sevecektir. biraz otomobil bilgisi gerektiriyor. ilerkedikçe daha da derinleşiyor.

    şu an 1910 yılından başlayıp 1955e gelmiş durumdayım. ilk defa bu kadar uzun ve başarılı bir senaryo oldu. yıllık 200 bin üzerinde satış vr aylık 15-20 milyon gelirim var. tek düze olmaya başlamıştı ancak, yarışlara yatırım yapmamla birlikte ayrı bir dünyaya açıldım.

    oynamak isteyip de püf noktalarını merak edenlere yardım edebilirim.
hesabın var mı? giriş yap