• beni kitap okuma konusunda ciddi anlamda gazlayan site.
  • yazar adıyla arama yaptığımızda öncelikle direkt türkçesini görmenin bir yolu var mı merak ettiğim güzellik.

    yani atıyorum dostoyevski diye arama yapıyorum, ama malesef kitaplar karışık çıkıyor. mesela önce türkçe versiyonları çıksa da iki saat türkçelerini aramasak daha güzel olurdu.
    varsa bunun bir yolu/ayarı yeşillendirilmeyi beklerim.
  • en basit anlatimiyla kitap cercevesinde kurulmus bir sosyal paylasim sitesi. uye sayisi 60-70 milyon civarindaydi en son, turk kullanici sayisi hayli az olmasina ragmen, turk ''kitap kurtlari''nin bircoguna ulasabiliyorsunuz. cok guzel insanlarla tanistigim, sohbet ettigim, gorustugum oldu. benden birkac yas buyuk olmasina ragmen yuzlerce kitap fark atmis insanlarla bir seyler paylasmak guzel bir his. cok guzel dinliyorlar seni, bildigin bir konuyu bile oyle guzel anlatiyorlar ki yeni seyler ogreniyorsun, vizyon katiyorlar her anlamda. agirlikli olarak nedense ankara insani ile karsilasiyorum, algida secicilik midir bilmiyorum ama aktif okurlar ankara'da daha fazla gibi.

    sitenin en sevdigim kismi ''compare books'' yani kitap karsilastirma. okudugunuz/degerlendirdiginiz kitaplari goodreads arkadasiniz ile kiyaslayip asagi yukari bir bilgi sahibi olabiliyorsunuz arkadasiniz hakkinda, bu da sohbet etmek icin guzel bir firsat sunuyor. zaten gonderdigim/gelen mesajlarin buyuk bir bolumu bununla alakali oluyor, atiyorum karamazov kardeslere uc yildiz vermis birisi -bizim neyimize dostoyevski'yi degerlendirmek, orasi apayri bir konu- neden verdigini soruyorum, ufak bir sohbet edip noktaliyoruz konusmayi. degerlendirme bes uzerinden oluyor, tum degerlendirmelerin ortamalasi ile bir puan ortaya cikiyor ve basarali da bir sonuca ulasiyor diyebilirim cogu kitapta.

    biricigimiz eksi sozlugun meritokrasi adinda bir grubu, goodreads arsivini gelistirmek icin emek sarf eden insanlarin oldugu gruplar, yogun bir trafigin oldugu tartisma gruplari, bir sehirdeki goodreads kullanicilarina ulasmak icin acilmis gruplar var.

    site tasarim olarak bana nedense cok soguk geliyor, iyilestirmelere ihtiyaclari var, dusunce ve uygulamasi tatmin edici olsa da masaustu sitesi, mobil aplikasyonlari biraz eksik kalmis hissi veriyor. o an online olan insanlari -kendi ulkende/dunya genelinde- gorebiliyorken, yani, o derece bir esneklik sagliyorken, tasarim olarak boylesi soguk bir arayuz biraz garip geldi bana. osym sitesi gibi bir sey. ehehe

    bana kattigi en guzel seylerden biri de kitap okuma istegimi en az iki kat artiriyor olmasi. giriyorum anasayfa yenilemeye -iyice aliskanlik oldu- iki gun once bir kitaba baslayan arkadasim bitirmis, yorum/degerlendirme yapmis. lan? ben hala elimde tutuyorum bir haftadir 300 sayfalik kitabi, yaziklar olsun bana. benzeri bir dongu de yazarlarda oluyor. bakiyorum ihsan oktay anar'in tum kitaplarini okumus, vermis yildizlarini, ince bir kiskanclik ve buna bagli olarak da hirs kapliyor bedenimi. biraz tuhaf bir durum, en azindan boyle seylere takarak daha saglikli bir sey yapiyormusum gibi gibi...

    referans olarak ise hic kullanmadim. bir kitabim var caretta yayinlarindan, "olmeden once okumaniz gereken 1001 kitap" isminde, oradan listeledigim kitaplar uzun bir kuyruk oldugu icin pek kurcalama firsatim olmadi.

    gecenlerde de olgunlar'da kitaplara bakiyordum, bir kitabin arkasinda goodreads'te aldigi yildizi yazmislar, gulumsedim, imdb gibi bir sey olmus, umarim turk yazarlar da yapar boyle bir uygulamayi. ama yapabilmeleri icin sitenin turkce filan olmasi gerekiyor en azindan, onu da pek istemiyorum. gerci dusununce turkce olsa da siteyi aktif olarak kullanan insanlarin hicbir zaman facebook'ta, twitter'da oldugu gibi bir kirlilige neden olacagini zannetmiyorum. umarim dusundugum gibi olur.

    kindle'a gomulu halde gelmesi ve senkronize calismasi da basarili bir adim site icin. kindle paperwhite 3 basliginda uzun uzun yazmistim (bkz: #54469738)
  • çok teknolojik bir insan değilim hatta goodreads in yaptığını minimal düzeyde kendi kendime yapıyordum. fakat okuduğun kitapları başkalarıyla paylaşmak, başkalarının ne okuduğunu görmek, yeri geldiğinde birşeyler yazmak, yazılanları okumak gerçekten güzel.
  • bu muhteşem fikirle oluşturulmuş site, daha kaliteli ve işlevsel olmayı hakediyor. kitap hali hazırda varken yine yeniden oluşturan embesillerin varlığını düşünecek olursak, bu kitap başlığı açma olayına bir kısıtlama getirilmesi gerekiyor. bir sürü yayınevi, farklı dillere çeviri olduğundan hadi o mümkün değil diyelim, ama bu combine edition olayının çok daha basit halledilebilir olması gerekiyor. eserler tek başlık altında toplanmadığında verilen puanlar da gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor. ya da halihazırda okuduğunuz bir kitabı eklememiş olarak görünüyorsunuz.

    boş vaktimde dostoyevski'nin eserlerinde farkettiğim bir kaç kitabı combine edeyim dedim. kitaplar tek sayfaya sığmadığından olmadı. ne kadar uğraştıysam olmadı. farklı sayfadaki aynı kitaplar combine edilemiyor. combine edilmesi gerekenlerden sadece bir kaçı aynı sayfaya denk düşüyor. sonuç: halihazırda açılmışı varken, yenileri açılmış bir sürü suç ve ceza, beyaz geceler, yeraltından notlar, amcanın düşü vs. hayır açanları da anlamak mümkün değil, açtığın kitap suç ve ceza, yıl 2015. bu siteye bu kitabı ilk olarak senin ekleme ihtimalin nedir allah aşkına? durduk yere sinirlendim bak.

    çok seviyoruz evet ama böyle olmaz.
  • yeni üye olan kişilerin, "lan kaç facebook arkadaşım burada acaba" diye bir düşünceyle arkadaş ekleme kısmına gelmesi ve akabinde 17 18 kişiyi görerek dumura uğraması kaçınılmaz olan bir site.

    yararlı bir site olduğu için kullanan sayısı azdır. en azından türkiye'de durum böyle.

    şimdi baktım da 23 olmuş. arkadaşlarım sığırlardan oluşuyor sanırım.
  • super-librarian nasil olunuyor merak ettigim oluşum. aynisindan bir suru eklenmis o kadar cok kitap var ki, sadece librarian statusu silmeye yetmiyor malesef.
  • facebook ile entegre aynı zamanda mail adresinizle de kayıt olabileceğiniz mükemmel site, okuduğuz , okumak istediğiniz kitapları listeleyebilir, yorum yazabilir ve oylayabilirsiniz. tam olarak imdb'nin kitap versyonu diyebilirim. şiddetle tavsiye edilir.
  • goodreads okurları tarafından seçilen 2015'in en iyileri seçimi sona ermiştir. link için tık tık. birinci seçilmiş kimi kitapların da türkiye'de basılı olduğunu görmek güzel. misal paula hawkins'ten trendeki kız (the girl on the train), bir diğeri pierce brown'dan altın oğul - kızıl isyan 2 (golden son)
hesabın var mı? giriş yap