• gözetim şirketleri, dış ticaret hayatının olmazsa olmaz şirketleridir. ithalat yapan bir girişimci işadamımız, getirteceği ürün veya malzemeye sağlam paralar bağlamıştır ve ihracatçı firmayla ilk çalışmasıdır. söz konusu bu ilk çalışma, ithalatçı kardeşimizi endişelendirmekte, "ulan ya dolandırılırsam, ya tamamen bambaşka bir ürün yollarlarsa, ya yolladıkları malzemede çatlak patlak kusur varsa" diye kendi kendini yemekte, geceleri gözlerine uyku girmemektedir. hele bir de ödeme anlaşma gereği daha mal ülkeye girmeden peşin yapılmışsa daha da bir panik vaziyetlerdedir bu girişimci genç arkadaşımız. işte bu durumda dünyanın her hatırı sayılır ülkesinde bir şubesi bulunan prestijli ve güvenilir gözetim şirketlerinden birine telefon edilir ve malların yüklemesinin yapılacağı yere gidip gözetim yapılması, rapor tutulması, gerekiyorsa malların fotoğraflarının çekilip rapora eklenmesi istenir. tutulan rapor söz konusu ülkeden uluslararası bir kargo vasıtası ile ithalatçı firmaya yollanır. raporun üzerinde söz konusu gözetim şirketinin raporda verilen malzeme özelliklerinin doğruluğunu teyit eden yazısı, ıslak kaşesi ve imzası bulunur. bureau veritas, cotecna ve sgs gözetim hizmeti bulunan şirketlerden bazılarıdır.
  • ticaret yapan kişi yada kurumların aldığı veya sattığı ürün üzerinde belirli standartlara veya anlaşmalara bağlı olarak kontrol sağlayan kurumlardır. lokal gözetim şirketleri yerine tanınmış ve uluslarası firmalar ile çalışmak hem güvenilirliği hem de karşı firma ile anlaşmayı daha güvenli hale getirecektir. örnek gözetim hizmetleri; gemi ve konteyner tahliye ve yükleme gözetimleri, draft survey ile miktar hesaplama, belirli standartlarda numune alımı, hasar gözetimleri, stok ölçümleri, yükleme öncesi gözetim, teminat yönetimi, stok gözetimi ve ürün analizleri gibi düşünülebilir. sgs, control union, cotecna, bureau veritas, ace global vb.
  • dünyada çalışılmayacak firmaların başında gelir bunlar. özellikle limanlarda veya maden ocaklarında çalışanların gecesi, gündüzü, tatili, bayramı olmaz. yağmurda, çamurda, karda çalışırsın. uykusuz kalırsın, hayatınla ilgili hiçbir plan yapamazsın. geceden bi mesaj gelir şu şehirde şu limana gemi geliyormuş derler basıp gitmek zorundasın. otel köşelerinde veya limanda pvc konteynerda telef olursun. fabrikada gürültünün icinde en az 12 saat ürün gözetimi yapıp, numune alırsın. sahada çalışanlar en yüksek maaşı hak ettiği halde ortalama 10 bin civarı para kazanır. şirket anlaşmaları dolar üzerinden yapar ama sen tl ile maaş alırsın. uzun lafın kısası gidin halde hamallık yapın ama bu işten uzak durun.
hesabın var mı? giriş yap