• genellikle dev iş merkezlerinde çalışanlarda görülen, belirtilerinin baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk hissi, gözlerde sulanma, kaşınma, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, boğazda yanma, kuruluk, gıcık, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, cilt kuruluğu ve konsantrasyon güçlüğü olan rahatsızlık.
  • plazalarda çalışan insanlarda görülen bir sendrom. bundan muzdarip kişiler plaza içinde geçirdikleri süre boyunca göz yanması, baş ağrısı, akıntı, tıkıntı, bok ve püsür gibi birçok rahatsızlık duyarlarken, bina dışına çıktıkları anda bütün bu rahatsızlıklar ortadan kaybolmaktadır. bunun klima, uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gibi fiziksel sebepleri olabildiği gibi içinde çalışılan plazadan nefret etmek gibi gayet psikolojik sebepleri de bulunabilmektedir.
  • gökdelen -ama öyle böyle değil baya bi delenlerden bahsediyoruz- plazalarda binanın rüzgar yükünden kaynaklanan salınımının da bu sendromda parmağı olsa gerek.
  • köy ve mecralarda kerpiç sarhoşluğu olarak bilinen, davarı haşat eden rahatsızlık. şeherli yaklaşım için şuradan buyrunuz:
    (bkz: iklimlendirmeye inanmak)
  • sürekli kapalı ortamlarda çalışan kişilerde halsizlik, baş ağrısı, sersemlik hissi, bulantı, cilt kuruluğu, gözlerde batma, burunda tıkanıklık ya da akma gibi belirtiler veren durum.
  • (bkz: sick building syndrome)

    hava sirkülasyonunun ve havalandırmanın yetersiz olduğu, dışarıya açılan pencerelerin bulunmadığı, klimalar gibi ısıtma-soğutma sistemlerinin kullanıldığı binalarda sıklıkla rastlanan hasta bina sendromunun nedenleri arasında; sağlıksız inşaat malzemelerinden yapılan binalar, rutubet ve sağlığa zararlı kimyasallardan üretilen eşyaların kullanımı da yer alıyor.

    verimlilik, performans ve zihinsel faaliyetler üzerindeki etkisi kanıtlanmış olan iç hava kalitesi; ortamın sıcaklığı ve nem oranıyla da doğrudan ilişkilidir. nem oranı azalan ortamlarda solunum yolu enfeksiyonu, boğazda yanma, baş ağrısı, baş dönmesi, koku ve tat alma bozukluğu, göz kuruluğu, öksürük, yorgunluk ve alerjik reaksiyonlar gibi çok sayıda sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor. bunlar ve benzeri belirtileri kapsayan hasta bina sendromunun semptomları, kişiler ortamdan ayrıldığında azalıyor ya da yok oluyor.

    hasta bina sendromunun önlenmesinde, iç hava kalitesini düşüren kirlilik kaynaklarının belirlenmesi ve ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor. ayrıca bina yapımı sırasında sağlığa zararlı malzemelerin kullanılmaması; izolasyon ve yalıtımın doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.

    *kapalı alanların düzenli olarak, doğru bir şekilde havalandırılmalıdır.

    *ortamın ısı ve nem dengesi korunmalıdır.

    *kapalı alanlarda sigara içilmemelidir.

    *iç ve dış hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

    *ısınmada kaliteli yakıt kullanılmalıdır.

    *bina yalıtım ve bakımı düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

    *havalandırma, ısıtma-soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

    *ofis ve tüm ofis araç-gereç ve eşyaları düzenli olarak temizlenmelidir.
  • sanırım okul'da ben bu sendromu yaşıyordum.
    ama bendeki semptomları şu şekilde idi (okul'dan kaçmak, ilk 1 ve 2. derslerde uyku, ödev yapmamak ve okulu asmak)
  • fakir plaza kölesi hastalığı
hesabın var mı? giriş yap