• ayan beyan görünen gerçek. 2011 seçimlerinde %26 olan chp'nin oyları kesin olmayan sonuçlara göre yalnızca %0.65 gerilemiştir. bununla birlikte ak partiden çekilen yaklaşık %8.5 oy mhp ve hdp arasında paylaşılmıştır.

    burada emine ülker tarhan etkisini de hesaba kattığımızda büyük resim gittikçe netleşiyor.

    son tahlilde sözlükte -cöhöpölöyöm ömö öyöm hödöpöyö- diyenlerin samimiyeti ile baş başa kalıyoruz.

    edit: mobilden açılan yanlış başlığı düzelten moderatöre teşekkürler.
  • akp doğuda %60 oy kaybetmiştir. chp'den hdp'ye geçen oylar yüzde yarımı geçmez.
  • %49 oyun 2014 seçimlerinde %43'e düştüğünü ve mhpye gittiğini anlayamamış bazıları. mhp 2011'de 13 almıştı. 2014 yerel seçimde 17 aldı, suanki oyu yani.

    ayrıca chp yeni gelen 1 milyon seçmenden de hatırı sayılır oy almasıyla aynı yerde sayabilmiştir, bunu nasıl anlayamıyorsunuz?

    bu seçimde ise 2014 yerel seçimin belediye meclisleri oy oranlarına baktığımızda akp'nin önceki oyu 43 küsür idi, chp de 26 idi. chp artışla beraber 28-29 olacakken, artışı kaybı ile dengelemiş ve 25 küsürde saymıştır. yani akp'den 3'lük chp'den de 3'lük oy hdpye geçmiştir. hdp'nin normalde kemik oyu %6.5 bunu herkes biliyor. şuan ise %12.5.

    istanbul'da hdp nasıl üçüncü parti olabildi? şişli'de %60'lar alan chp nasıl 45lere geçti? ya da beşiktaş'ta %77 alan chp ne oldu da 58'e düştü? akp'nin oy oranlarında ise hiç değişim yok neredeyse.

    dolayısıyla chp'den oy gitmedi demek için cahil olmak gerek. azcık sosyal medyadaki yorumlara bile baksanız chp'den ne kadar kayma olduğunu anlarsınız.

    edit: yerel seçimdeki belediye meclis oranlarına bakılarak bunlar yazılmıştır, bu da zaten insanların görüşüne göre verdikleri oranlardır.
  • yerel seçim oylarıyla genel seçim oylarını kıyaslayanların aklını karıştırmış gerçek. chp den oy gitmedi dememiş olmakla birlikte, tüm partiler arasında en minimal takasın chp kanadında olduğu aşikardır. bu takasın sebebi de sözlükte bolca dalgası geçilen romantik cihangir solcusudur.

    edit: akıllı bkz
  • sonuna kadar katıldığım iddiadır. hayırdır olum üç beş chp li oy verip de yüzde beşten yüzde onikiye çıkartamaz bu gün gibi ortada.

    ee mhp nin oyu arttığına göre, onlar da vermedi. sonuç olarak, oyu çok fazla düşen tek parti ak parti olduğuna göre, kürtler sonunda kızdı ak partiye oy vermediler. bu kadar açık.
  • akp'nin en çok oy kaybını güneydoğu'da yaşadığı düşünülürse gerçek olandır.
  • eğer kürtler sadece doğudan oy alsaydı zaten türkiye partisi olma zorunluluğuna gitmeyecekti. ancak batı dan gelen oylara da çok ihtiyacı vardı bunu biliyordu politakasını öyle kurdu. iyi de yaptı. türkiye partisi oldu. şimdi sıra chp seçmenine verdiği sözleri tutmak.

    izmir ankara istanbul ve çoğu kıyı şeridinden oy aldığı bir gerçek. gerçek olan bu diğeri gerçeğin yadsınması.
    eriyen akp oyları ise mhp hdp ve chp ye dağıldı.

    not; akpden chp ye %1 oy filan da gelmedi çok daha çok. doğru yoldasın kemal kılıçdaroğlu. tebrikler.
  • akp'nin düşen oylarıyla hesap yapan düz adam tespiti..

    lan bırak chp'li olmayı, kemalist ulusalcı olup hdp'ye verilen sürüyle stratejik oy var. az biraz mantıklı ol. bu stratejiyi hesaplayacak akp'li var da biz mi duymadık? adam fakirdi, 12 sene daha fakirleştiği halde zekası bunu görmeye yetmiyor, bu seçimde strateji mi yapacak? hdp'ye chp seçmeninden oy gitmiştir, chp de bu açığı başarılı seçim kampanyasıyla akp'ye oy vermiş apolitik seçmenden kapatmıştır.

    "akp'den eksildi hdp'ye gitti, bakın akp eksilmiş hdp artmış" gibi sığ bir yaklaşım olamaz. analitik düşünce diye birşey var amk. hdp'nin başındaki adamlar sanki görmüyor da siz görüyorsunuz amk rakamları, zekaya bak.
  • düz ama etkili bir mantık kuracağım: hdp büyük ölçüde oyunu doğu ve güneydoğu illerinden topladı. bu bölgelerde önceki seçimlere bakarak chp'nin neredeyse hiç oyu olmadığını söyleyebiliriz. peki bu oylar kimden gitti? mhp'den olmadığına göre geriye bir tek seçenek kalıyor, katil akp! aha! muhafızlar!!!
  • şu tabloda yer alan oy sayılarının kanıtladığı gerçektir. kontrol ettim, sonuçların henüz kesinleşmediği dikkate alındığında üç aşağı beş yukarı gayet doğru.

    chp ve sol-sosyalist kesimden gelen emanet oylar doğrudur fakat akp'den gelen oylarla baraj geçilmiştir. akp hemen hemen her yerde kaybetmiştir.
hesabın var mı? giriş yap