• sega'nın yayınladığı, ps2 ve dreamcast için yapılmış , 2 oyundan oluşan polisiye oyunu serisi.
  • headhunter

    türkiye çapında tanınmış bir şirketiniz var diyelim ve bu şirketinizde üst tepe yönetimde değişime ihtiyacınız var. peki siz ceo, cfo gibi pozisyonlarda iş ilanını nasıl verirsiniz? evet bildiniz ilan vermeyerek! headhunter’lar sizin yerinize devreye girer ve aradığınız yöneticiyi size bularak getirirler.

    headhunter insan kaynakları alanıyla ilgili bir ünvandır ve yönetici isteyen firmalara yönetici bulan kişilere denir. birebir türkçe çevirisi ''kelle/kafa/beyin avcısı'' olarak geçer ama buradaki anlam karmaşasına bir açıklık getirelim. burada bahsedilen head kelimesi kafa manasına kullanılmıyor, bir yönetimin en üstü manasında kullanılmaktadır "head of finance" gibi.

    headhunter unvanında ki kişilerin yaptığı tek şey ceo, cfo gibi üst segment executive yöneticileri avlayıp doğru şirketlerle buluşturmaktır.

    peki üst yönetici nasıl bulunur?

    en üst segmentteki bu tarz unvanlarda bir arayış olduğunda işlemler genellikle kapalı kapılar ardında yapılmaktadır. diğer tüm mesleklerde olduğu gibi kariyer sitelerine ilan verilmemektedir. yani siz hiç kariyer.net, yenibiris.com, elemanonline.com’da ceo aranıyor ilanına denk geldiniz mi?

    ik danışmanlık hizmeti veren firmalarla görüşülür ve öncelikle aranan kişinin yetkinliklerinin bir tanımı yapılmaktadır. daha sonra headhunter’lar tüm kaynaklarını kullanarak ön araştırmaya başlar. genelde süreçte diğer rakip firmaların yöneticilerine transfer teklifi yapılarak aklını çelme yöntemleri de uygulanmaktadır.tüm kaynaklar kullanılarak uzun liste oluşturulur. daha sonra referans araştırması, yetkinlik, ikna gibi süzgeçler süzülerek kısa liste oluşturulur. daha sonra gizli yürütülmek kaydıyla görüşmeler gerçekleştirlir. 10-20 yıllık yöneticilik yapmış kişilerin mülakatına haliyle ik uzmanı giremeyeceği için üst segmentteki yöneticiler için devreye headhunter'lar girer. yani filleri avlayan mamut gibi bir şeydir bu headhunter'lar.

    headhunter’lar genelde danışmanlık firmalarında çalışırlar. recruitment'ler den tek farkı, recruitment'ler küçük kumlarda oynarken headhunter'lar büyük abileri avlarlar!

    headhunter’lar en üst segmentte yöneticilerle görüşmeler yaptıkları için düşünülen adaylar ve yapılan görüşmeler kapalı kapılar ardında olmaktadır. adaylar da yapılan teklifleri değerlendirirken şirketin itibarı ve sektördeki konumu, sektörün potansiyeli, pozisyonun sorumluluk ve yetki alanının genişliği, yönetecekleri işin cirosal büyüklüğü, yönetecekleri ekibin kalitesi ve büyüklüğünü göz önüne alıyorlar. ücret ve yan haklar genellikle en sonda yer alıyor çünkü ilk saydıklarımız mevcutsa, tatmin edici bir ücret de zaten kendiliğinden geliyor.

    peki headhunter’lar ne kadar ücret alırlar?

    alınan hizmet bedeli, yerleştirilen adayın yıllık brüt ücretinin 1/4’ü ve 1/3’ü arasında değişiyor. bu çok değişken rakamlardan oluşur. normal bir danışmanlık firmasında ücret skalasında görüşme yapılan adaylar işe alınırsa brüt ücretlerinin %10’u, %15’i alınmaktadır. aynı mantıksal ücret ve hizmet bedeli de headhunter’da geçerlidir.tabi ki bir headhunter’ın piyasada bilinirliği, kıdemi gibi konularla ücretler değişebilir.

    garanti süresi var mıdır?

    bir tepe yöneticinin, yerleştirildiği pozisyonda ne kadar uzun kaldığı headhunter’ların başarı kriterlerinin başında geliyor. ancak uzun vadeli olmayan eşleştirmeler yaptıkları da oluyor. çoğu, yerleştirdiği aday için garanti süresi uyguluyor. bu süre 6 ile 12 ay arasında değişiyor.

    headhunter’da etik kurallar nelerdir?

    temel kural, iki taraf açısından gizliliktir. bu tarz tepe yönetimde değişen hamleler yapmak hem şirket hem de aday açısından gizli yürütülmesi gereken süreçlerdir. bu gizliliği sağlamak için pasif güvenlik dışında bazı executive search şirketleri yeni tanıştığı adaylarla gizlilik sözleşmesi imzalabiliyor. dikkat edilmesi gereken bir konu da, adayı sessizce bulmaktır. aslında bu işler biraz da futbol piyasasındaki büyük transfer çalışmalarına benziyor. günümüzde messi barcelona’dan real madrid’e transfer olmak istediğinde nasıl bir gizlilik çalışması yapılacaksa aynı şey business dünyası içinde geçerlidir hele ki executive ve director pozisyonları için.
    gizlilik demişken çoğu zaman adaylarla headhunter’ların görüşmeleri şehrin dışındaki otellerde gerçekleşmektedir.

    eğer sizin de unvanınız ceo, cfo, director gibi üst segmentte bir pozisyonda ise executive avcısı headhunter’ların radarına takılıp, bir sabah swissotel’de kahvaltı ederken iş teklifi alabilirsiniz.
  • 1-eğer birisi linkedin profilinizi her gün 2 saatte bir kontrol ediyorsa ve size zırt pırt uyarı geliyorsa bilin ki o acemi recruitment assistant'dır.

    2-eğer birisi linkedin'de iletinizi (iş arıyor) şeklinde değiştirdikten sonra profilinizi 1 kere görüntülemişse o kıdemli recruitment consultant'dır.

    3- eğer siz daha işten ayrılıp istifa dilekçesini yazmadan birisi linkedin'de gizli ayarda profilinizi görüntülemişse bilin ki o bir headhunter'dır. merak etmeyin siz daha işinizden ayrılmadan o size bir iş bulur =))
  • 2011 yapımı film olanı için (bkz: hodejegerne)
  • ing. yetenek avcısı
  • dünyada oldukça popüler olan headhunter'lar yaklaşık 10 senedir türkiye'de de popüler olmuştur. bu kişiler insan kaynakları işe alım olarak değerlendirilmez. çalışma hayatlarında bilgi birikiminden sonra işe alım konusunda uzmanlaşan ve adamın gözünden ya da telefondaki sesinden kim olduğunu anlayan kıvrak zekaya sahip yetenek avcılarıdır.

    özellikle bilişim alanında headhunter'ım diyenler yazılım veya bilgisayar mühendisliğinden gelir. en çokta çalışma ekonomisi mezunu işe alım uzmanlarının zorlandığı alandır. bu yüzden firmalar headhunter tercih etmektedir.

    (bkz: işe alım)
  • (bkz: simsar)
  • daha onceden tanismadigimiz ingiliz headhunter'lar maile "hi *isim*" diye baslarken, alman headhunter'lar "sayin bay *soyisim*" diye basliyor. yalnizca bu bile avrupa'nin calisma kultur farkliligini goz onune seriyor.
  • sizi bulup linkedin'den mesaj attiklarinda genelde sirketin ismini vermeden "boyle boyle bir is icin profiliniz uygun gozukuyor, ilgilenirseniz goruselim" derler. konusma genelde 10-15 dk surer. sirketin hangisi oldugu, poziyonda aranan ozellikleri kisaca anlatirlar. bu pozisyonlar senior olur genelde. acikca cat diye "ne kadar maas dusunuyorsunuz?" ya da "bu pozisyon x-y arasi maas verir, uygun mu?" diye sorarlar. uygunsa hemen sizden resume'nizi alip adiniza basvuruda bulunurlar. mis gibi insanlardir, akari kokari yoktur, bazi ik'cilar gibi son mulakata kadar maas konusundan kacinmazlar, size vakit kaybettirmezler.
hesabın var mı? giriş yap