• gavurların speaker sensitivity dediği meret. bir hoparlörün 1 watt güc harcarken bir metre ötede yarattığı basıncın ölçüsüdür, 20 mikropascal'a kıyasla db cinsinden ifade edilir.
  • son kullanıcıların pek iplemediği, hakkında fazla bilgi sahibi olmadıkları bir konudur zira kabin üretcileri duyarlılığı farklı olan sürücülerin ayarını çoktan yapmışlardır kabin içi ağlarla. lakin ne zaman ki kabinin kendi pasif filtresini söküp kanal başına iki ya da üç amfili bir sistem kullanmaya karar verirsiniz o zaman kritik olur hoparlör duyarlılığı; her amfinin çıkışını sürücüler arası fark yaratmayacak şekilde düzeltmek, eğer amfiler aynı değillerse - olmazlar genelde - kanalları eşitlemek gerekir ki tizler ciyak ciyak bağırıyorken baslar sönük kalmasın.

    gerçekten de eğer düzeltilmezse tizler çok yüksek çıkar zira tweeterların duyarlılığı wooferlara kıyasla genelde bir kaç desibel daha yüksektir.
    (bkz: çift amplifikasyon)
    (bkz: üçlü amplifikasyon)
  • taksi şöförlerini son kullanıcıları bir kenara bırakın dükkan açmış hoparlör satan, kabin yapan adamların haberi yok bu kavramdan. girin bir dükkana 10" woofer arıyorum diyin 18 çeşit 118 renk bulabilirsiniz ama normal bir hoparlörün duyarlılığını mümkün değil öğrenemezsiniz istanbul'da bir kaç yer dışında.
  • son kullanıcıların iplemediği ama iplemesi gereken, speaker'a göre amfi seçiminde çok önemli olan bir kriterdir. speaker'ın duyarlılığı ne kadar düşükse o kadar güçlü amfiye ihtiyacınız vardır. her 3 desibel'de amfi gücü gerekesinimi ikiye katlar.

    durum şöyledir:

    86 desibel duyarlılığı olan bir speaker ve 100 watt çıkışlı bir amfiden aldığınız performans, 89 desibel bir speaker ve 50 watt'lık bir amfiden aldığınız performansa eşittir. yalnız, burada performans derken ses kalitesinden değil, speaker'larda ses bozukluğu (bkz: distortion) olmadan gerçekleşecek maksimum güçten bahsediyorum. bir amfinin çok güçlü olması (yani çok yüksek watt çıkışlı olması) onun kaliteli bir ses üreteceği anlamına gelmez.
  • hoparlör alırken dikkat edilmesi gereken bir kategori. "speaker sensitivity" şeklinde görülür genellikle. genel olarak hassasiyet/duyarlılık anlamına gelir. satın alacağınız bir hoparlörün özellikler kısmında "sensitivity: 92db" yazıyorsa bu, şu demektir: bu hoparlöre 1 watt güç uygulandığında, 1 metre uzaklıktan ölçülen ses 92 desibeldir. bu işin evrensel standardı budur. 1 watt verilip 1 metreden ölçülür.

    peki bu neyi etkiler?

    elinizde 10 watt'lık bir amfi var diyelim. hassasiyeti 85 desibel olan ve 90 desibel olan iki tane de hoparlörünüz var diyelim. tek tek aynı amfiye bağladığınız halde 90 desibel olan, çok daha şiddetli ses verecektir. az güçle çok ses demek, daha kaliteli ses demektir aynı zamanda. çünkü ses yükseldiğinde hoparlör daha geç distorsiyona girecektir, ses daha geç bozulacaktır. bu tabii ki bu işin özeti, derinlemesine açıklama yapmak lazım.

    benim tecrübelerimi soracak olursanız; ben her zaman duyarlılığı 89 desibel ve üzerindeki hoparlörleri tercih ederim. 92 ve üstü ise tadından yenmez. elbette sadece bu seviyeye bakarak hoparlör seçilmez, hoparlör seçiminde onlarca detaydan sadece birisidir bu.
  • (bkz: #85711008)
hesabın var mı? giriş yap