• en basitinden küfür eden birisi de hukuka aykırılık adı altında bu kategoriye sokulabilir, ama böyle kullanılmayacağı ve ne amaçla konulduğu belli olan kural. yine de sözlük yönetiminin bu konuda ne kadar eleştiriye açık olduğu konusunda şüphelerim var, sözlük günlerce erişim engeli yedi ve açtırmak adına birtakım imtiyazlar vermek zorunda kalmaları bana doğal geliyor. ekşinin türkiye merkezli olması dolayısıyla twitter gibi diğer platformlardan daha zor bir durumda olduğu da aşikar diye düşünüyorum.
  • haklı olarak, "yalan, yasadışı yazan birinin entry'sinin silinmesi neden mağduriyet yaratsın ki?" diye düşünülmüş.
    fakat başlığı açan arkadaşın paylaştığı benim tweet'imde (https://twitter.com/…ama/status/1634560155626131456) gördüğünüz üzere, mahkemenin entry sildirmesi demek, illa ki yasadışı vs yazmak anlamına gelmiyor.

    tamamen yorumsuz olarak, fenerbahçe'nin açıklamasını sözlüğe taşımak bile mahkeme tarafından silinebiliyor.

    meltem banko vb başlıklara yazılan entry'lerin topluca silinmesi gibi o tarz entry'ler de topluca mahkeme tarafından siliniyor ve ilgili başlıkta 12 yıl önce yazdığım toplam 9 entry'm daha yeni silinmiş oldu ve ben şimdiden yaklaşık 1 senelik ceza durumdayım.

    twitter hesabımda, alınan kararların gerekli ve etkili ama özellikle çaylak edilme sürecinden sonraki cezanın çok sert olduğunu yazmıştım.
    üstelik o sırada beni etkilediğini bile bilmiyordum.

    sözlük belirli bir çıtaya ulaşacaksa, ben başlık da açmam sıkıntı yok ama alınan kararların uygulanış şekli, kurunun yanında çokça yaş da yakacak gibi görünüyor.
  • yalan, yasadışı yazan birisi olmak zorunda değildir. daha öncesinden bildiğimiz üzere, isteyen bir kişi mahkeme kararı alıp istediği bir başlığı (kendisiyle alakası olmasa dahi) sildirebiliyor. (bkz: sabire meltem banko)

    düşünün ki mahkeme kararı ile recep tayyip erdoğan başlığına yazılmış bütün entryler sildiriliyor ve siz de -kanuna aykırı bir yazı yazmamış olmanıza rağmen- 1 ay başlık açamama cezası alınca görürüm sizi. başınıza gelmeden anlayamıyorsunuz çünkü. şimdilik şakşakçılık yapmaya devam edin, aferin.

    illa siyasi bir başlık olması da gerekmiyor. düşünün ki hepsiburada rezaleti başlığı açıyorsunuz. altına 500 kişi gelip size destek veriyor. kanuna aykırı en ufak bir durum olmasa dahi hepsiburada mahkemeye başvurup ticari itibarlarının zedelendiğini belirtip mahkeme kararı ile başlığı ve altındaki tüm entryleri sildirebilir. bu durumda, başlığı açan ve altına destek olma amacıyla entryler giren 500 küsür kişi 1 ay boyunca başlık açamayacak. bu kadar mantıksız bir şey olabilir mi? bu sansürün dik alasıdır.

    (bkz: ekşi sözlük'ün otosansür uygulamaya başlaması)
  • benim. daha doğrusu az önce bir başlık gireyim derken ben olduğumu öğrendim. çok şaşkınım. başlık açamıyorum şu an. hangi entry'im hukuka aykırıymış hangisi silinmiş bu konu hakkında nasıl bilgi alabilirim. bilen beni yeşillendirirse sevinirim. böyle bir durumda "şu entryniz hukuka aykırı olduğu için silinmiştir." şeklinde bir bilgilendirme mesajı gönderilmesi gerekmiyor muydu? mesaj kutuma bakıyorum yok. itiraz edeceğimden değil hangi entrymin hukuka aykırı olduğunu bileyim ki bir daha o tarz bir yazı yazmayayım. bilgi verilmemesi beni yazarlıktan acayip soğuttu şu an. bir gün bana mahkemeden kağıt gelecek ve ben hangi entrymin hukuka aykırı olduğunu o şekilde başım belaya girdikten sonra mı öğreneceğim? artık içimden yazmak ve başlık açmak gelmiyor. hesabı silmeyi bile düşünüyorum.
  • bugün bir başlık açmaya çalışırken benim de aldığım uyarıdır. görsel ancak hangi entry'min silindiğini bulamıyorum, bunu nereden görebiliyoruz bilgisi olan varsa yeşillendirebilir mi?

    edit: entry silinme istatistiklerinde "yok ki öyle bir şey" yazıyor.
  • biri de benim.

    sik kafanın biri bir mahkemeye gidip 12 yıl önce yazılan şeyleri sildirmiş!
    entry de uyduruk bir espri, neden yazdığımı bile hatırlamıyorum.

    mahkeme ben benim hakkımda yazılsın istemiyorum dediğiniz an sildiriyor! suç öğeleri taşıması gerekmiyor.

    saçma sapan hukuk sisteminin saçma sonuçlarını yaşıyoruz.

    edit: benimki mahkeme kararı, hukuka aykırılık değilmiş.
  • bugün başıma gelmiş ve neden olduğunu da anlayamadığım bir şey. başlık açamıyorum. en kötüsü de ekşi hangi entry olduğunu bile göstermiyor en son ekşi tarafından silinen entryim 3 ay önceydi.

    yani bir entryim çöp kutusuna bile düşmeden direkt silinmiş. biraz balık hafızalı olduğumdan hatırlayamıyorum da entry'i. büyük ihtimalle deprem ile ilgili bir başlıkta toplu katliama denk geldim. bir tane işsizin sadece benim entryim yüzünden mahkemeye başvurup sildirtmediğini düşünüyorum doğal olarak. büyük ihtimalle bir başlık altına girilen tüm entryleri kapsıyor.

    toplu bir şekilde erişim engeli gelme ihtimali olan başlıklara yazmamanızı öneririm 1 ay başlık açamama cezası var. mutlaka sizin de başınıza gelir. yazdığınızın ne olduğu önemsiz başlığa erişim engeli geldiği anda tüm entry girenlere oluyor. sanırım daha yeni bir uygulama depremden sonraki sözlüğe erişim engelinden sonra geldi.

    başlığa yazan bir yazarın iddiasına göre yazdıklarınız sol frame'e de düşmüyormuş.

    burdan cumhurbaşkanımızın avukatlarına ve siber hükumet şövalyesi akplilere selamlar.

    edit:entry sol frame'e düşüyormuş.
  • hukuka aykırılık sebebiyle silinen bir entry varsa sahibine de bilgi verilmesi gerekir
  • başıma gelmedi. ama karşı dava açılmalı. hukuka aykırı denen şeylerin çoğu hukuka uygun. sadece baskı aracı olarak kullanılıyor.
  • benimkini de silmişler, bir de başlık açmama cezası vermişler. ben de diyorum ki hangi hukuk? hukuk derken? hukuk kaldı mı ki ülkede? hukuk varmış gibi yapan bir takım meslek erbabı var sadece. bu ülkede ilk derece mahkeme, anayasa mahkemesini tanımıyor, yargıtay racon kesiyor anayasa mahkemesine, rüşvet hikayeleri gırla gidiyor, ne hukuku?
hesabın var mı? giriş yap