• gerçekten virüsün bulaşmasından kaçabileceğini zanneden kişilerin tuhaf bulduğu açıklama.

    önlemlerin amacı hastalığı zamana yayarak, sağlık birimlerine yığılmayı engellemek.
  • sağlık sistemleri kötü, nhs yetersiz, başedemeyeceklerini anlayınca bu açıklamayı yapmışlardır
  • toplumsal kargaşadan korkmayan yönetim kademesinin yapacağı tarzda açıklama. tedbirlerin amacı sağlık sisteminin birden aşırı yüklenmeyle felç olmaması. sağlık sistemine güvenen, yani potansiyelinin yeterli olacağını düşünen ya da sağlık sistemi felç olsa da toplumsal olaylar çıkmayacağını farz eden önlem almayabilir.

    edit ek: bu entry bir övgü değil.
    ya sağlık sisteminin buna dayanabileceğini diye düşünüyorlar,
    ya da sağlık sistemi dayanmasa da toplumsal tepki olmayacağını düşünüyorlar (ki, bunun çeşitli sebepleri olabilir. toplumda genel kanaat de işlerin böyle ele alınmasının daha iyi olacağı şeklindedir belki.)
    ya da toplumsal tepki olsa da siyasi sonuçları olmadan baş edeceklerini diye düşünüyorlar,
    ya da "siyasi" sonuçlarına da katlanırız diye düşünüyorlar. (ör. sonuçlar hükümet değişikliğine varabilir ki; sistem açısından bu olabilir bir şey.)

    popülasyonları yönetenlerin işleri ele alma şekli böyle. demek ki aslı olan bir siyasi sonuç ortaya çıkmayacak diye düşünülüyor.
  • covid19dan olayından önce de birçok viral enfeksiyon için tek seçenek destek tedavisiydi zaten. yeni keşfedilen bir virüs için 2 ayda spesifik ilaç üretilmesini beklemeyin. kişilere düşen immün sistemini dinç tutması ve viral maruziyetlerini minimum düzeyde tutması.
  • amaç yayılmayı komple durdurmak değil, zamana yaymak. nedeni ise basit hastanelerin belirli bir kapasitesi var onu maksimum verimlilikle kullanabilmek.
    ilkokul çocukları da anlasın diye grafik.
  • bağışıklık kazansınlar denirken eğer bu sırada ingiltere'nin solunum desteği cihazlı yatak kapasitesi artırılmıyorsa bu neredeyse görevi ihmaldir.

    insanlara en eski bilinen hastalık yayılım önlemlerini uygulamadan bağışıklık kazanın demek sürü bağışıklığı stratejisi güderken insanlara gerçekten de hayvan muamelesi yapmaktır.

    edit: https://www.ft.com/…588-6508-11ea-b3f3-fe4680ea68b5

    danışmanı, hedeflerini söylemiş. gerçekten de biz bu hastalığı sonradan kontrol edemeyiz diyorlar. ve hastalık yayılsın ki ona göre önlem alalım. bizim elimizin altında yayılsın düşüncesi hakim. yeni çıkmış bir viral salgında ölüm oranı şimdilik yayılıma göre yüksekken bu kararı almak cesaret ister. herhalde eldeki istatistik verilerden bir model yarattılar. umarım gerçek hayatla o tahminler uyuşur.

    sadece fikir kötü olduğundan değil, bu virüs çeşidinin ne olduğunun kesin öngörülememesinden durum riskli. ve sen bu riski insan hayatı üzerinden alıyorsun.
  • türkiye'den bir yetkilinin yaptığı açıklama zannedip, türlü küfürlerle başlığa girmemle beni şoklardan şoklara sürükleyen ingiltere açıklamasıdır.

    olm resmen kıskanabilirler bizi bu kez...gerçekten...``(bkz: swh)
  • sanki aldığınız tedbirler sizi koruyacakmış gibi atıp tutmuyor musunuz çıldırıyorum. ülkenizde de muhtemelen 5 vaka var denirken aynı tablo gerçekleşiyor ve ülkede korona deli gibi yayılıyor. hiç olmazsa bu adamlar hastalık büyüdüğünde olacaklar için hazırlanıyorlardır.
  • (bkz: herd immunity)

    boris dedi ki
    “bazı sevdikleriniz bizden zamansız ayrılmak zorunda kalabilir, buna hazırlanalım”.

    ana fikir şu: ölme riski az olan kişilere bulaşırsa bunlar iyileştiğinde kitle bağışıklığı kazanılmış olacak ve virüsün toplumda yayılması duracak ve yüksek riskli kişilere de ulaşamayacak.

    o yüzden ekonomiye de zararı azaltmak için tatil falan yapmayalım, sadece yaşlıları korumak için önlem alalım.

    yalnız o olay yemedi, önlemler alınacak. seçimler 1 yıl ertelendi, lig iptal, toplanma yasakları devreye sokuluyor.

    yine de bence uk çok akıllıca davranıyor. riskli bir strateji ama başarılı olurlarsa diğer ülkelerden daha az hasarla atlatmış olacaklar.
hesabın var mı? giriş yap