• (bkz: nah)

    (bkz: krematoryum)
  • külleri uzaya gönderilen bir kaç astronotun istisna olduğu durum.
  • kaçınılmaz gerçektir. tabii kimilerinin tercihi bu noktada değil, yakılarak cenazelerinin ortadan kaldırılıp, küllerinin dağa, taşa ve denizlere savrulmasını isteyenler de var.

    ister yakılarak olsun, ister gömülerek olsun, son varış noktamız orası. en sonunda yine toprağa kavuşuyor beden. ilginçtir, şimdiye kadar çocuk yaşta ya da bebekken ölenlere, evlenmeye hazırlandığı anlarda can veren kişilere, hiçbir hastalığı olmadığı halde durduk yere ölenlere ve genelde olduğu gibi yaşlanıp ölenlere kadar aşağı yukarı her yaş grubundan kişinin ölümüne tanık oldum, cenazesine katıldım. benden sonra ne olacak acaba?

    bilemem ama iyi şeylerle gitmek gerektiğine inanıyorum. inançlı ya da inançsız olan herkes bir gün gidecek. yaşamında iyi şeyler yaptıktan sonra ölmek ya da ölmek demeyelim sanki ölmeye karar vermiş gibi oluyor, hayatını kaybetmek elbette kimsenin itiraz edeceği bir şey olamaz. "ölülerinizi hayırla yad edin." denir ya. insana düşen en önemli görev de budur. hayırla yad edilecek bir yaşam sürmek.

    kimilerinin ölümünün ardından "iyi insandı, iyiler erken göçermiş dünyadan." denildiğini duyduğum gibi çok affedersiniz, "adam hısızın tekiydi, üç kâğıtçıydı, annesine babasına bakmadı. komşularına bilmem neler yaptı." gibisinden şeyleri de duydum. ikinci gruptan olmayı kimse elbette istemez.

    şu söz çok hoşuma gider:"şerefle bitirilmesi gereken en önemli görev hayattır." ya da buna benzer bir şeydi.
  • saçma bir önerme. toprağa gömülmeyen bir sürü ölü -insan, hayvan ya da bitki- vardır ve olacaktır.

    eski çağlarda vahşi hayvan saldırısı, bulaşıcı hastalıktan korunmak gibi nedenlerle ölüler toprağa gömülmeye başlanmıştır ve bunun ilahi bir güçle ilgisi yoktur. ayrıca bakterilerin ölü bedeni ayrıştırması ve besinlerine ayırması için de toprak altı verimli bir yerdir. çürükçülleri olumsuz hava koşullarından korur. ölü bedenlerden ayrıştırılan besinler ise diğer canlıların yaşaması için önemlidir. yani bunlar olmadan yaşam da devam edemez.

    öte yandan bu gezegendeki her şey evrene gömülür-evren içinde kalır yani. (yerinin değişmediği-uzaya fırlatılmadığı sürece)

    var olan bir şey yok edilemez, yoktan da var edilemez. istediğin kadar parçala, birleştir, böl, topla. fark etmez. bu fiziğin temel kuralı. yani biz zaten bu evrenin içindekilerden beslenerek büyüyoruz çoğalıyoruz sonra da evrene geri dönüyoruz. sen kendini yaksan da bu böyle toprağa gömülsen de bu böyle.

    dünyanın 4,54 milyar yıl önce oluştuğunu ve bu olayların bunca zamandır devam ettiğini düşünürsek yaklaşık 1400 yıl önce oluşturulmuş bir dine her şeyi bağlamak olsa olsa aptallıktır.

    (bkz: rakamla 4 540 000 000)
    (bkz: rakamla 1400)
  • bunu küçüklükten beri düşünürüm hep. herkes tamam da son insan nasıl gömülecek? kim gömecek?
  • yurdumuzun güneyinde deli kızın derdi yok diye tanımlanacak felfesik yaklaşım. en büyük derdimizin son insanı toprağa kim gömcek amk olduğu bir dünya diliyom tüm dostlara.
  • kabilin, öldürdüğü habili gömerken kuşlardan öğrendiği ritüel. o gün bugündür insanoğlu günahını gömer.
hesabın var mı? giriş yap