• itü sözlük ve diğer sözlükler, ekşi sözlük'ün yazar alımlarını kapattığı (veya musluğu bir hayli kıstığı) bir dönemden beslendiler. bu sayede var olmasalar da bu şekilde semirdiler. sözlükler bu sayede "yaşıyor" hale geldi. dolayısıyla ekşi sözlük yazar alımlarını gevşetince diğer sözlükler ölmeye başlayacaktı.

    sitelerinin aldığı trafik ve reklam gelirleri ufak bir miktar götlerini kaldırmış olsa da, wondrous ve arkadaşlarının tehlikeyi gördüklerini düşünüyorum. bununla birlikte bu farkındalık durumu hep daha kötüye götürdü bana göre. yaptıkları her yenilik çöküşü hızlandırdı.

    bir ara ispanya'ya açılmaya, sözlüğü "uluslararası" bir platform yapmayı planladıklarını hatırlıyorum. sürekli ekşi'de olmayan özellikler eklemeye çalışmalar ve en sonunda instela felaketi ile hep bir farklılığa doğru gitmeye çalıştılar süreç içinde.

    belki de aslanlar gibi imtiyaz sahibi arkadaşımız geleceğe değil geçmişe bakmalıydı. neden bu kadar çok sözlük varken kendisi ekşi'den sonra 2. veya 3. sıradaki sözlük olmuştu? itü adı dönemin lise ve üniversite okuyan gençleri arasında bir prestij taşıyordu ve ziyaretçilerde de bir güven oluşturuyordu bence. ek olarak sıkı moderasyon kuralları ve yazar alım kriterleri belli bir kaliteyi koruyabiliyor, mevcut yazarlar aidiyetini arttırıyordu.
    moderasyonun bir ucundan tutmuş biri olarak yazar alımlarının nasıl zaman geçtikçe yumuşaltıldığını adım adım yaşadım. hatta bir ara alımların aşırı gevşek olduğu ve verilen oylara/engellere göre entrylerin görünürlüğünün değiştiği otomasyon bir sistem düşünüldüğünü hatırlıyorum. çok da emin değilim zaman geçti bir hayli, ama aga sen ne yapıyorsun. gönüllü olarak, sözlük formatına hakim bir grup insan evladı çaylakların yazdıklarını tek tek okuyor. daha ne istiyorsun? özetle kan kaybetmemek için kaliteyi düşürmek pahasına trafiği arttırmaya çalıştılar ve bu mevcut yazarları kaçırdı. ardından da instela gelince zaten son civiyi çakmış oldular.

    her ne olursa olsun itü sözlük'ün 4. nesil bir yazarı olarak çok güzel zaman geçirdim. çok yazdım, çok okudum, zirvelere katıldım, farklı insanlarla tanıştım. ders çalışırken radyosunu dinledim. güzel zamanlardı benim için. bunun için emeği geçenlere, içeriğe katkı sağlayan yazarlarına, radyo yayını yapanlarına teşekkür ederim. yıllardır giriş yapmasam da bu şekilde yok olmasına üzüldüm. sanıyorum boylumlama tam da böyle bir şey.
  • ismini çok kıskandığım itü sözlük'ün yeni konsepti. telefauzu, yazımı çok hoş. ne uzun, ne de kısa. üstelik tam da uluslararası bir projeye uygun. * site, eksiklikleri olmasına rağmen güzel olmuştur.

    web alanında fark ettiğim kadarıyla şöyle bir olay var: herhangi bir şey hakkında ilk olarak birileri bir girişim yapar youtube, google, facebook, ekşisözlük gibi. tabi burada ilkten kastım tutmuş ilkler. yoksa facebook'tan önce de, google'dan önce de benzer girişimler vardı. neyse efendim bir şekilde birileri bu şekil girişimler yapar. sonra bunların tutulduğu görülünce de bu girişimlerin yüzlerce hatta binlerce benzeri oluşur. bu her alanda istisnasız böyle olmuştur. fakat şu bir gerçek ki ilk girişimler ayakta durabilirse sonradan gelenler bunların önüne neredeyse hiçbir şekilde geçemez. fakat ilk olmanın kazandırdığı başarının etkisini üzerinden atamayıp gelişmezse sonradan gelenler hemen eler bu ilki. myspace ve facebook olayı böyledir.

    ekşi'den sonra yüzlerce klon açılmasına rağmen ona yaklaşan bir tane bile sözlük olmadı. uludağ ve itü istisna gibi görünmesine rağmen bunlar da yaklaşmadı. çünkü bu sözlükler adı üstünde birer klon ve aslı varken kimse buralara ciddi rağbet etmez. tabiki eden oldu, olacak. fakat hala hit, okunurluk vesaire olarak ekşi'yi yakalamış değiller. örneğin ekşi yeni tasarımına geçmeden önce itü ve uludağ antik'in çok çok ilerisinde yazılıma sahiptiler. fakat buna rağmen yakalayamadılar. özetle itü'nün bunun farkına vardığını düşünüyorum. ekşi'yi yakalamak ve muazzam büyüklükteki bu sektörde ciddi anlamda ekmek yemek için köklü ve büyük bir değişim yapması gerektiğini fark etti. instela'ya farklı dil seçeneklerinin gelecek olması ekşi'ye atılmış ciddi anlamdaki tek goldür gözümde.

    ayrıca yerli bir projenin yurtdışına açılması ve tüketicilikten bir nebze ayrılıp üretici olmaya başlamamıza katkı sağlayacağı için bile desteklemek gerek diye düşünüyorum.
  • çok orospu çocuğu bir yöneticiye sahip sözlük.

    hâlâ yönetici mi bilmiyorum. en azından 4-5 sene öncesi için konuşuyorum. şerefsiz yöneticinin adı: “radiance”
    yolu itüsözlük ten geçenlerin tanıdığı bir kişidir.

    peki kendisine neden orospu çocuğu dedim?

    babamın kırkı çıkmış ya da çıkmamış. henüz her şey taze. sözlükte yeni kaybettiğim babam için 1-2 giri yazmışım. her neyse sonrasında kendisi ile ağır siyasi tartışmalara girdiğimiz bir sözlük yazarı yeni kaybettiğim babam ile ilgili yazdığım girileri görüp bana özelden “babanın mezarını s....m” gibi birşey söylüyor. hemen yazdıklarının ekran görüntüsünü alıp yukarda ismi yazılı olan piç moderatöre gönderiyorum özelden ve durumu izah ediyorum. bu götveren moderatörde mesaj kendisine iletildikten 5-10 dakika sonra beni sözlükten uçuruyor. hiçbir açıklama yapmadan!
    heralde diğer yazar kişisini de uçurmuştur benimle beraber diyorum zira diğer türlüsü kabul edilebilir diyorum. sonra o yazarı arıyorum sözlükten uçurulduğu yok. radiance isimli götveren sadece beni uçurmuş. diğer yazar heralde babası falandı. sana çok pis küfürler ettim radiance!
  • bimde satılan ekmeğe sürülen çukulata gibi adı olan bir şey.
  • kapandı, olaydan haberdar olamayan birçok arkadaşın yazdıkları da içeride kaldı maalesef. aşağıdaki tüm bilgiler de artık bir işleve sahip değil. orada beraber bulunduğumuz tüm arkadaşlara selam olsun.

    ---

    bugün 18:53'te, 1 mart 2004'teki ilk girisinin yazıldığı dakikada kapatılmasının planlandığını yazdılar. 4 saatten az bir süresi kaldı.

    (bkz: https://tr.instela.com/instela---18309152)

    henüz almayan varsa, girilerinizi yedeklemek için:

    ilk yöntem:
    a) buradan giriş yapın.
    b) giriş yaptıkran sonra buna basarak xml yedek dosyanızı indirin.
    c) buradan xml dosyanızı seçerek girilerinizi okuyun.

    ikinci yöntem:
    buradan, profil url'i girerek girilerinizi yedekleyin. bu yöntemde artı-eksi oy sayıları, favori sayıları gibi bilgiler de mevcut.

    mesajlarınızı yedeklemek için:

    https://github.com/thedewil/instelamesajyedek/
  • kapanıyor, halen yazarları suçluyorlar :)

    bunu daha önce de konuştuk, 2007'den beri ekşi sözlük yazarıyım. itü sözlük'ün civcivli günlerinde de ekşi sözlük'ten çok orada yazıyordum. sözlük mantığında "istediğimizi okumak" varken, biraz twitter, instagram gibi sosyal medya uygulamaların ana sayfasına özenildi ve instela ortaya çıktı. hatta o dönem de "artık biz sözlük değiliz, instela'yı sözlük diye tanımlamıyoruz" şeklinde özellikle belirttiler.

    mesela görüntülü bir örnek vereceğim. şunu buraya ekşi sözlük'ün kendi altyapısı ile linkliyorum. embed olarak mı görünüyor? hayır. çünkü ben metin tabanlı bir altyapı arıyorum. ötekini arasam zaten twitter'a girerim.

    mesela şurada bir link bırakacağım, embed yapıyor. embed de şu anlık çalışmıyor zaten ama, ne gerek vardı bu şeylere.

    instela özelinde durum farklı tabii, çağatay gürtürk yurt dışına yerleşip orada bir kariyer hedefine yönelince ve biraz side-project olarak kaldı onun için burası. instela olduktan sonra hiçbir zaman da ekşi sözlük gibi bir iş modeli olan, sahibi ve sahiplerinin sadece burası ile ilgilendiği bir mecra olamadı. yöneticilerin aklında hep bir plan şeklinde kalmaya devam etti, zaman ayrılamadı.

    itü sözlük iken çok katı kurallara sahipti. o katı kurallar, sözlüklerin de popüler olduğu dönemde çok seçkin bir kitle sağladı. eli kalem tutmayan adam barınamıyordu bir şekilde, ekşi sözlük'ün ilk dönemleri de böyleydi.

    sonra "hit almak" amacıyla çeşitli hamleler yapıldı, ki ekşi sözlük'te de şu anda yaşanan şey biraz böyle. sonra içeriği oluşturan adamlar mecrayı terk ettiler. bunu da "birileri gider ama itü sözlük/instela hep ayakta kaldı" diye savundular.

    gelinen noktada görüldüğü üzere bir platform kapanıyor, birisini ise kapatılmaktan beter olmuş durumda. birileri çıkıp da bunu "yazmadığınız için oldu" diye açıklıyor. ben hayatımın son 20 yılını yazarak ve böyle çeşitli mecralara, çoğunlukla da bilabedel içerik üreterek geçirdim. karşılığında aradığım şey sadece istediğim içeriğe ulaşabilmek.

    ekşi sözlük'te de şu an nispeten "şükela" kullanarak bir filtreleme yapabiliyoruz. mesela az kişinin bildiği muhteşem web siteleri başlığını açın bakın, dönemsel olarak nasıl embesil popülasyonunun arttığını görebiliyorsunuz. ben twitter'da istediğimi takip ediyorum, facebook'ta istediğimi takip ediyorum, instagram'da istediğimi takip ediyorum. bu şekilde herkesin yazdıklarını okuduğum ortamlar rafine ortamlar olmak zorunda.

    açın bakın mesela reddit'te insanlar sayfalarca yazıyor, sayfalarca okuyor. biz varız, yazı yazıyoruz arkadaşlar. large language model diye bir şey çıkmış, insanlar yazıyı bir sonraki seviyeye götürmüş.

    her şeyin sonunda; çağatay ve emre başta olmak üzere sözlük yönetimindeki arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum. bir dönem gerçekten güzel insanların olduğu, güzel tartışmaların geçtiği, güzel zamanlarına şahitlik ettiğimiz bir mecra oldu. şu an metni yazarken daha iyi yazıyorsam, bir tartışmada bulunurken kendimi daha iyi ifade ediyorsam sebebi itü sözlük'tür. itü sözlük radyosu'nun yönetiminde yer aldım; şu an yazılımla, kodlama ile ilgileniyorsam kaynağı burasıdır.

    edinilen tecrübelerden doğan daha iyi mecralarda buluşmak üzere diyelim,
    until then.
  • itü sözlüğün onedio gibi olacağını varsaydığım yeni oluşumu. daha çok tıklanma, daha çok reklam, daha çok para.
  • itü sözlük'ün yeni formatıyla beraber alacağı yeni ismi.

    (bkz: https://instela.com/)
  • can çekişen site. bitmiş. bittiğini biliyordum ama bu kadar kötü durumda, bu kadar sonda olduğunu bilmiyordum. uğruna itü sözlük'ün harcandığı instela gerçekten batmış artık. site ortaklarının ne hissettiğini merak ediyorum. birini harcadıktan sonra seçtiği kişiden kazık yiyen insan psikolojisine girdiler mi acep?

    gündüz bir baktım da 24 saatte 86 yazı yazılmış. çok kötü. o eski hareketli itü sözlük'ü düşündüm de... zirvetör, müze. sağ taraftaki duyurular... sayfaya her şey sığdırıldığı halde göz yormayan, sıkmayan tasarım; yazarlara kullanım kolaylığı. her şey el altındaydı. bozdular, yazarları dinlemediler. bazı kişiler ileriyi çok net görür. sözlükteki birkaç kişi çok net görmüştü olacakları. sesimize, fikrimize direnmemeleri gerekirdi. orayı yazarlar var etmişti.

    anısına: görsel
  • facebook'a benzeme sevdası bu sitenin sonu oldu. çağa ayak uydurmanın, instela'yı fotoğraf koyulabilecek bir siteye dönüştürmekle gerçekleşeceğini zannettiler.

    kişiler özel tuttukları şeyleri, alışkanlıklarını, değerlerini çağa uydurmaz. kişi, fotoğrafını koymayı yanlış buluyorsa yanlış bulmaya devam eder. özelini açmak istemiyorsa açmamaya devam eder. bunların çağ ile alakası yoktur. sözlük yazarlarının büyük bir kısmı sosyal medyaya mesafeli çünkü sadece okuma ve yazmaya odaklı kişiler. sosyal medya meraklıları da koskoca facebook dururken niye senin çakma facebook'una girsin hem?

    sözlüğü facebook'a benzetip yazarları kaçırttılar, okurlar da kaçtı. kıçını gözümüze sokan herkesin çağa ayak uydurduğunu zannettiği şu devirde, okunup yazılan bir sitede değişime gidilmesi intihardı zaten. çok söyledik; dinletemedik.
hesabın var mı? giriş yap