• ders çalışın.

    edit: denendi %100 çalışıyor. ayrıca başlık başa kalmış.

    9 yıl sonra edit 2:
    gidin ülkenin iyi üniversitelerini, güzel kampüslerini gezin. o üniversitelerin mezunları ile konuşun, oradan mezun olmalarının sonucunda ne yapmışlar, nereye gelmişler görün.
    bir de taşra üniversitelerine, apartman üniversitelerine bakın, kampüs bulabilirseniz gezin diyeceğim ama gidin bakın. oralardan mezun kişilerle konuşun onlar ne yapmışlar, yapıyorlar.

    mezun mukayesesi için linkedin en pratik yoldur. okul adı ile arama yapıp mezunlarının nerede ne yaptığına bakabilirsiniz.

    bu sayede:
    1- 4-5 sene okuyacağınız, yurtta kalırsanız yaşayacağınız yeri, hayatı görün.
    2- bu hayatın devamında geleceğiniz yeri görün.

    iyi üniversite ile kötü üniversite arasındaki farkı böylece hem okurken hem sonrasında ne olduğunu görerek tartın.
    aradaki bariz fark size motivasyon olsun. ne de olsa tek başına "çalışın" demek pratik bir tavsiye değil. bu da 9 yıl sonra verdiğim gerçek tavsiye olmuş olsun.

    "okul önemli değil, önemli olan kendini geliştirmek" diyen gerzekleri siktir edin. onlarınki yememiş çalışıp iyi okul kazanmaya. merak etmesinler onlar kendini geliştirirken iyi okul mezunları yatmıyor, daha sağlam altyapı, daha iyi okul, staj ve iş etiketi ile daha da iyi geliştirip yine önde oluyor.
  • kursa gittiğinizde sadece gitme olasılığınız olan üniversitelere nasıl insanların gideceğini görmüş olursunuz. dersinizi derste dinleyin ve programlı ders çalışın ya da babanıza söyleyin size üniversite kursun. (bkz: bahçeşehir üniversitesi)
  • abi herşeyi yapın da, sınavda heyecan yapmayın. normal bir denemeye girer gibi girerseniz o sınava, emin olun normal düzeyinizden iyi bir net çıkartırsınız, sınavda heyecan-kaygı filan yaşayan bi tipseniz genelde o işin sonu iyi olmuyor. bu dediğimi gözardı etmeyin, ders çalışmak kadar önemli bir şey.

    zöe : ne oldu yahu neyini beğenmediniz?
  • iyi bir üniversite istiyorsanız bölüme çok bakmayın, bir çoğu zaten mezun dernekleri aracılığıyla iş buldukları için çoğunlukla iş bulabilirsiniz. hedefi biraz küçük tutmak insanı mutlu eder.
  • para biriktirin. mitnin yıllığı 40-50 bin berkeleyin yıllığı 30-40 bin dolar civarı. okul taksitleri yılda iki taksit şeklinde. kredi kartına taksit yapıyorlar mı bilmiyorum ama...
  • çocukluğunuzu yaşayın, hırçın liseli ergen triplerini yaşayın ta ki son seneye kadar. son sene daha okul başlamadan, yazın, sigara içiyorsanız bırakın, evdeki interneti kestirin, sevgiliniz olmasın, odanızda televizyonunuz varsa onu çıkartın ve hayvan gibi ders çalışın. ilk çalışmaya başladığınızda "oha lan anlıyorum bişey yokmuş bunlarda" derseniz bilin ki seveceksiniz ve hedefinizin yükselmesi suretiyle güzel bir yeri kazanabileceksiniz. bu şekilde yaparak hem güzel üniversite içinde bulunan biraz saf insanlardan farklı olacaksınız, çocukluğunu hırçınlığını yaşamış biraz serseri ruhlu ama (zamanında çok boktan durumlara soktuğunuz için kendinizi) nispeten tecrübeli ve bilinçli olacaksınız, üniversitede de kendilerini boktan durumlara sokanlara veya ön sıralarda takılıp hayatı ders olarak görüp mesleğe gelince boka dönenlere bakıp şaşıracaksınız. işte onlar, zamanında hiçbir problem yaşamamış olanlar olacak. sizse ağır bir ergenlik dönemini en ağırından yaşamış olarak bir nevi daha olgunlaşmış hissedeceksiniz kendinizi, ergenliği ertelemeyeceksiniz, doğa böyle diyor...
  • elinizden geleni yapın ama iyi bir universite kazanmak olmazsa olmaz değildir, unutmayın. önünüze bakın.
  • salaklik edip sinav öncesi itü, bogazici gibi okullara gidip gezmeyin.isim verip rencide etmim kimseyi ama böyle anadoludaki sik gibi olan, lise düzeyi egitim veren universiteleri gezin. çalişirsaniz nereye gitceginizi değil, çalişmazsaniz nereye gideceğinizi görün. fena gaza geleceksiniz söylim. biz vakti zamanında boğaziçini, galatasarayi falan gezdik, ohoo universite dedikleri buymuş ya dedik. hayir bu değil. siz benim yaptiğım salaklıği yapmayin. bize zamanında kimse bu tavsiyeyi vermedi içine edim. kiymetimi bilin.
  • öncelikle son sene çalışmaya başlamak gibi bir şeyi aklınızdan çıkarın. 4 yıllık lise eğitiminde en fazla lise 2'den başlamak şartıyla çalışmalara start verin. eğer fen ya da eşit ağırlık öğrencisi iseniz matemetik ve geometride ipleri hemen ele alın. çünkü bunlar bir zincir gibidir ve kaçırmaya başlar, toparlayamazsanız son sene dershanede 5 dakikada anlatılan şekilde öğrenmeniz biraz mucizelere kalır. tabi ki klişe biraz ama bol bol test çözün, pratik yapın. konu testlerinden ziyade genel tarama ve deneme sınavı ağırlıklı çalışın. çünkü bunlar sınav sistemine göre hazırlanıyor ve gerçek sınavla benzerlikleri fazla oluyor. hatta şöyle yapın, konuyu görür görmez konu testlerini çözün ardından denemelere ağırlık verin. sözel dersler için liseye başladığınız andan itibaren kitap okuma alışkanlığını kazanın ve ezber pratikleri yapın. ilerde öğrendiğiniz edebiyat, tarih, coğrafya gibi konuları ezberlemeniz kolay olur. sözel dersler genelde çoğu öğrenciye zor gelir ezberlemek, ezberlemek sürekli ezberlemek diye söylenir ama bir yerde mecbursunuz. kendinizi biraz zorlayın. son olarak da kendinizi psikolojik olarak istediğiniz mesleğe şartlandırın. hedefinizi iyi bilin ki ulaşmanız da kolay olsun. rüzgarın sizi sürükleyeceği yere güvenmeyin kendinizi pek hoş bir yerde bulamayabilirsiniz.
  • osbiri azaltın. zihninizin daha açık olduğunu farkedeceksiniz.
hesabın var mı? giriş yap