• 19. yy.ın başlarında meksika körfezi'nindeki ticaret gemilerini haraca kesen, ingilizlerden hiç hazzetmeyen ve "robin hood" olarak da bilinen ünlü korsan (1780-1823).

    alıntı:
    "sefarad olarak bilinen jean lafitte ve kardeşi pierre lafitte etkin ve geniş bir kaçakçılık ağı kurdu. bağımsızlığını kazanalı 20 yıl olmamış amerika birleşik devletleri'nin fransa ile yaptığı luisianna purchase anlaşması sonrası abd topraklarına katılan eyaletlerden biri de new orleans’dı. orleans ve çevre bölgesinin ekonomisinin omurgasını özellikle ingiliz ambargosu boyunca lafitte kaçakçılık ağının sağladığı emtialar ve ürünler oluşturuyordu. ambargoyu takip eden ingiliz işgalinde (1812 savaşı olarak da adlandırılır) new orleans sivil otoritesinin yardımına koşan ve ingilizlerin teklifi ile işgal planlarını ileten de lafitte kardeşlerdi. savaş süresince ingiliz donanmasının başına dert olan jean lafitte, 1814’de sonradan abd başkanı olacak general andrew jackson’a yardım etmiş ve adamlarıyla beraber savaşın kazanılmasında hayati bir rol oynamıştı. jean'ın mürettebatından olan usta topçular ve barataryalı adamlar savunmadaki top bataryalarını oluşturarak ingilizlere ağır kayıplar verdi. bu savaştan sonra jackson’ın önerisiyle lafitte kardeşlere ve adamlarına genel af çıkarıldı (bazı kaynaklara göre lafitte, abd merkezi otoritesi tarafından yakalanarak savaşmaya zorunlu bırakıldı) .

    bölge halkı tarafından desteklenen lafitte'nin şebekesi o dönem yeni kurulmuş olan birleşik devletler'in mücadele edebileceğinden daha güçlüydü. baratarya’ya yapılan baskında ele geçirilen yaklaşık bir deste gemisinin dışında o günkü değeri 500 bin doları aşan emtia ve lüks tüketim ürünleri olduğu belirtilir (o dönemde iki dönüm arsa 1-2 $ aralığında satılıyordu). baratarya defterini kapattıktan sonra galveston adası’na yerleşen jean lafitte, teksas'ın ispanyollara karşı olan mücadelesine yardımcı oldu. o dönemde teksas'taki şebekesinin başında portekiz'den kaçan sefarad jao de la porta bulunuyordu. lafitte'in savaştaki yararlılıklarından dolayı ismi new orleans'ta bir parka (bkz: jean lafitte national historical park and preserve) verildi."

    kaynak: şalom
  • (bkz: hugh glass)
  • galveston’da kendi devletini kuran fransiz korsan.
    gemisi pride ile kac define topladigi mechulse de, new orleans’i isgale gelen ıngilizleri patakladigi o olcude dogrudur.
    guneyin leziz ve rutubetli efsanelerinden birisi de lafitte’dir.
    kizi denise de bir kucuk afettir.
    new orleans’da adini tasiyan barlar vardir bir tanesi ibne baridir neden bu ad verilmis mechul.
    lafitte’in akibeti ve mezari bilinmiyor.
hesabın var mı? giriş yap