• basit anlatilinca anlasilabilen bir takim hayati gercekleri ortaya koyan bilim

    looking down a well: a brief history of geodesy
  • yer, kendi ekseni etrafında dönen tüm gök cisimleri gibi, dönüşünün yol açtığı merkezkaç kuvvetinin etkisi ile basıklaşarak ideal bir küreden çok az sapan görünüm kazanmıştır

    şekil a
  • boğaziçi üniversitesi'ne bağlı kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü'nde, jeodezi alanında yüksek lisans ya da doktora çalışması yapmak isteyenler için, başvuruların açılmasına 1 hafta kalmıştır.

    http://jeodezi.boun.edu.tr/?q=tr/node/160

    https://twitter.com/…dezi/status/673790870756401152
  • pek bilinmese de son derece önem arz eden bir bilim dalıdır. aslında önem arz etmeyen bir bilim dalı yoktur zaten ancak günümüz teknolojisiyle ilgili olması bakımından klasmanındaki diğer bilim dallarına göre (jeofizik, jeoloji...) toplum nezdindeki popüleritesinin oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim.

    nedir jeodezi ? daha önce de tanımı yapılmış zaten önceki entrylerde; yerin gravite alanını da kapsayarak, yer yuvarının üç boyutlu zamana bağlı değişken uzayda tanımlanması ve ölçmeleri ile ilgilenen bir bilimdir. daha teknik bir tanımlaması da var ancak bu tanımın bize yeterli olduğunu düşünüyorum.

    jeodezinin cevap verdiği sorulardan bir kaçı şunlardır; biz dünyanın fiziksel şeklini aslına en yakın şekilde nasıl modelleyebiliriz (geoid). bu modellediğimiz yüzey düzensiz bir yüzey olduğu için matematiksel bir sistemde bu yüzeyi kullanamayız, o zaman bu yüzey yerine kullanabileceğimiz en doğru yüzey hangisidir( genellikle elipsoid). bu kullandığımız yüzeyi uzayda nasıl konumlandırır ve koordinat sistemlerimizi bu yüzey üzerinde nasıl tanımlarız.

    sıradan bir vatandaşa göre bu noktaya kadar hala hikaye anlatıyor konumunda olabilirim. ancak bu soruların cevabı bulunduktan sonra, bunların hayatımıza yansıması nasıl oluyor acaba.

    en popülerinden başlamak gerekirse gps (genel adı gnss dir, içlerinden en bilineni gps olduğu için onu kullandım.) olarak anlamlandırılan küresel konumlandırma sistemi. eğer jeodezi bilimi yukarıda anlattığım soruların cevabını bulmamış olsaydı böyle bir sistemin varlığı mümkün olamazdı. zaten genel olarak hiç bir uzay macerası, hiç bir uydu etkinliği de olamazdı. uzayda ve kendi etrafında sürekli hareket eden ve bu hareketini dışarıdan bir gözle net olarak göremediğiniz bir cismin etrafında onunla senkronize hareket eden cisimler yerleştirmek hatasız bir konum sistemi gerektirir (hatasız demek olmaz, hatasız kabul edilebilecek kadar küçük hatalı aslında.)

    ikincisi ülke kadastro sistemimiz. tamam jeodezi olmadan da küçük bölgelerin haritalarının yapımı mümkündür ancak bir ülkenin tamamıyla bütünleşik bir kadastral ağa sahip olması, sadece size dedenizden miras kalan tarlanın köşe noktalarının daha sağlam belirlenmesi için değil, ülke savunması için de son derece önemlidir. kaldı ki tüm alt ve üst yapı hizmetleri bu sistem üzerinde gerçekleştirilir. bugün boğazın altmış metre dibine binlerce tonluk tüp geçit bloğunu 30 milimetre hatayla indirebiliyorsak bu jeodezik çalışmaların son ürünüdür. ülkeler arasında binlerce kilometrelik boru hatlarının faaliyet görmesinin müsebbibi de jeodezidir.

    doğal olarak insan, bu denli hayatımıza etki eden, medeniyete çok büyük ölçüde katkı veren bir bilim dalının bu kadar az biliniyor oluşuna hayret ediyor. olur da bir gün kendi küresel konumlandırma sistemimizi yapacak olursak bundaki en büyük paylardan biri de jeodezicilerin olacaktır. gönül isterdi ki daha kapsamlı, bol örneklemeli bir yazı yazabileyim ama şimdilik bu kadar kalsın.
  • bu bilimi başlatan kirene'li eratosthenes'tir.
  • jeo: yer, dezi: bölmek-parçalamak anlamına gelmektedir. tanımlar birleşince, jeodezinin yer ölçme bilimi olduğu daha net anlaşılmaktadır.
  • jeodezi, yeryüzünün ölçümleri ile ilgilenen bilim dalıdır. yeryüzündeki ölçümler, noktalar, konumlarla ilgili bütün işlemler jeodezinin ilgili alanıdır.

    jeodezi, yerkürenin şekli ve ölçüleri ile ilgilenen bir bilim dalıdır. genel anlamda yerkürenin şeklini tespit etmek ve yeryüzünü ölçme işlemleri ile ilgilenir. topografya ve haritacılığın ilkelerini içerir. jeodezi; dünyanın dönüşü ve gelgitler, bölgelere göre değişen yerçekimi ve kutuplar gibi konuları inceler. dünyanın büyüklüğünün ve şeklinin doğru bir şekilde araştırılmasını sağlamak, yeryüzünün büyüklüğünü ve şeklini matematiksel hesaplamalarla ölçmekle ilgilenen bilim dalıdır.
  • iki nokta arasındaki en kısa ya da en uzun yol.
hesabın var mı? giriş yap