• çocukluğunda kelimelerden önce nota okuyabiliyor olan besteci, insanlığın yarattığı müzik dehası, canavar, son nokta.
  • gelmiş geçmiş en başarılı film müzikleri bestecisidir, tınılarıyla çocukluğumun tüm akaşik kayıtlarını bugünmüşcesine belleğime tekrar yerleştiren insandır. star wars, indiana jones, jaws, home alone gibi altına imza atmış olduğu o kadar kült film var ki sayamıyorum bütün soundtrack'lerini..

    günümüzdede clint mansell bu üstadın normlarını yakaladı gibi, zira kendisi de williams gibi normal bir insan değil.
  • igor stravinsky'den öyle etkilenmiştir ki, eğer stravinsky diye bir besteci yaşamamış olsaydı muhtemelen star wars soundtrack için böyle efsane kompozisyonlar da yazamazdı.
  • son dönemde war horse için yaptığı müziklerle yeniden kendisine aşık eden besteci.
  • oscar'a aday gösterilme rekorunu kıran besteci. nedense eserleri çok ruhsuz ve fazla teknik geliyor. bir hans zimmer'deki duygu ve derinlik yok onda. daha çok teknik ve partisyon show var. bir de şu var ki, amerikan sisteminin geçmişten bugüne her zaman her alanda şişirdiği ve olduğundan üstün gösterdiği adamlar olmuştur. john williams bunlardan biri demek adamın besteciliğine haksızlık olur, o yüzden bunu diyemesem de, bazı meslekdaşlarıyla kıyaslandığında sanki bir adım önde tutuluyor, biraz arka çıkılıyor.
  • hans zimmer ile beraber bana film müziği dinleme alışkanlığı kazandıran büyük üstadlardan biri.
  • günümüzde gerçekten de harika film bestekarları var. ennio morricone var, henry mancini var, hans zimmer var, angelo badalamenti var, danny elfman var, alan silvestri var, 80'lerde bir vangelis vardı, var yani.

    ama bir sıralama yapılsa, -ki niçin yapılsın aslında, her şeyi karşılaştırmaktan kafayı yedik iyiden iyiye- önce yukarı john williams yazılır, sonra diğerlerine bakılır. öyle.

    sanki sesli filmlere, o müzik yapsın diye geçilmiş gibi.
  • beni bu alemden alıp başka yerlere götüren film bestekarı.

    bütün işleri elbette çok iyidir ancak harry potterın en akılda kalan bestelerini yapmasıyla kalbimde bambaşka bir yerdedir
  • kendisine saygım sonsuz, kimseye laf sokma gibi bir derdim de yok. ancak velakin nihayetinde ve en sonunda ennio morricone ile kendisini aynı listede yer alacak ise kusura bakmayın, yapmayın etmeyin, hatta ne yapın ne edin en tepeye ennio morricone'yi yazın sonra istediğiniz yere kendisini yazın. eğer yapmış iseniz, hani olur da böyle bir gaflette bulunmuş iseniz, diz çökün tövbe isteyin. çarpılırsınız haberiniz olmaz, bir daha da liste felan yapamazsınız.

    en son bir arkadaşım hans'tan bahsediyor aynı böyle. tabi o liste felan demedi ama, çok iyi, bir numara felan dedi... sonra bir sessizlik, etraf karardı, bir kaç saniye geçti geçmedi ani bir parlama... ışıktan gözlerimiz kamaştı, başladım besmele çekmeye, yarım yamalak dualar tebbetin sonu elhamın başına, o esnada arkadan extacy of gold çalmaya başlamasın mı. dedim tamam öbür tarafta da bu fonda çalıyorsa... bak ne diyorum, hayranı olum, durum ne boyutta anla işte. ha o esnada aklımdan ne yapsak ulan şimdi, imzalı albüm de yok, en yakın müzik market geçiyordu ki dedim arkadaşa kalk kalk, çocuk buz kesmiş, bir tokat, taktım önüme koşuyoruz masaların etrafında, döndükçe dönüyoruz, biz dönüyoruz arkada extacy çalmaya devam ediyor, nasıl bir sahne oluşturmuşsak gözünde filmdekinden beş dakika fazla sürdü yeminle. arkadaşta göbekli soluk soluğa, nefesi kesildi, yığıldı kaldı. tam o sırada yine bir sessizlik, karanlık derken, herşey normale döndü, arkadaş boylu boyunca yerde, birden cinema paradiso çalmaya başladı, yine mi derken. kafedeki arkadaş bilgisayardan açmış. ilahi kafedeki arkadaş dedim...

    yıllarca bir sır olarak kaldı bu ama, sırf sizleri düşündüğümden olur da aynı yanlışa düşersiniz, hadi düştünüz olur ki çıkamazsınız, orada kalmayın diye. ah bendeki bu vicdan, fanatiklik değil haa.
  • greatest hits 1969-1999 albumu cevherlerden bir cevher olan besteci. star wars, e.t., superman ve diger bir suru filmin yansittigi o temiz, naif, neredeyse cocuksu, fantazya dolu dunyayi nasil guzel ifade edebiliyor enstrumanlarla, inanilmaz gercekten.
hesabın var mı? giriş yap