• bir kadın sürücü olarak çürüttüğüm iddiadır.

    yayalara itina ile yol verilir.
  • kadın şoförlerin yer vermemesi değil de bizim türk erkek şoförlerin yayaya yeşil yanmasına rağmen geç el kol işareti ile taciz etmesi diyebiliriz.

    bakın cidden böyle bir şey var. erkekler önlerinden geçen kadınlara bakmaktan hegomanya kurmaktan zevk alıyorlar ki yer veriyorlar.

    bundan birkaç ay önce nişantaşı'nda sabahın köründe işe giderken orta yerde ışıklarda bir kadın bağırıyor. kadın zarif alımlı da biri. meğer şoför el kol hareketiyle bizim hanımefendiye yeşil yanmasına rağmen yol vermiş (!).
    bayat ve ucuz numarası ters tepmiş abimizin.

    ayrıca yol vermek nedir ya diyerek olaya başka bir boyut getiriyorum. yol hepimizin asdf. öncelikli geçiş hakkı diyeceğim o da olmayacak ambulans itfaiye ve polis araçlarına başka bir argümanla gelmek icap eder. ha kadınlar geçiş önceliği tanıyor mu yayaya ? valla bana denk gelen olmadı. bana denk gelmemişse daha da kimseye denk gelmemiştir. keza günde 12 saat üstünde yürüyen biriyim. illa bir cadde kavşak denk gelirdim.
    velhasıl herkes ışığını takip etsin.
  • bencillik katsayılarının yüksekliğinden kaynaklanan durum. (bkz: kadınlardaki empati yoksunluğu),(bkz: kadın bencilliği)
  • çok doğru fakat eksik bir önermedir. sadece yayalara değil diğer araçlarada yol vermiyorlar. "ben geçeçeğim" egosu ile otobüsün bile önüne kıran, önündeki arabaya vurmamak için zor frene basan kadınlar var. işte orada inip saçını başını yolmak istiyorsun. bir kadın olarak ben bu tezi çürüttüğümü düşünüyorum.

    hemcinslerim ama şu kadınların %80'i mümkünse araba kullanmasın. bir de yolda giderken rimel sürmeyin çok komik oluyorsunuz.
  • istem dışıdır heralde. çünkü sürücü koltuğuna oturan kadınların büyük kısmının arzu ettiği şoförlük performansıyla gösterdiği performans çok alakasız oluyor. kadınlara da trafikte karşılaştıkları yaya ve araçlara da hayatta başarılar diliyorum.
  • yayaları görmemelerinden kaynaklanıyor olabilir. efendim bilen bilir; kadınların araç kullanırken hafifçe koltuktan yükseldikleri bir hareket vardır. bu hareketi her 3 kadın şöförden 2'si yapar. işte bu hareket, kadının yol ve çevre ile olan bağımsızlığının göstergesidir. bir tür "ay neler dönüyor orada?" sözümona gözlemidir. evet, neler dönüyor orada? alansal bir gözlem için doğru bir soru. fakat bu sorunun kadın tarafından kendisine sorulması bir hayli zaman alır. emin olamaz, tam kontrol sağlayamaz. o yüzden koltuktan bir miktar yükselir. işte bu temadi süreçte kadın, yayayı görür ya da görmez. alansal gözlem yeterince hıza ve kaliteye ulaşamadığından yaya silüeti doğal objektiften çıkabilir. dikiz aynasını hatalı kullanma hareketinde de benzer unsurları fark edebilirsiniz. aynaya bakarken sağa ve sola doğru açı ile yükselmek gibi.. halbuki göz atması yeterlidir.. tıpkı yayayı fark etmesi için olduğu gibi..
  • yazın ülkemize gelen bir turist kadının bikinili resmini çekip, arka sayfa güzeli olarak koyup, altına türk erkekleri çok yakışıklı diye yazarak yapılan genellemeye benziyor.

    genelleme, bu cinsiyetçi yaklaşımla şöyle evrilebilir;
    kadınlar yayaya yol vermiyor => kadınlar araba kullanmayı bilmiyor => kadınlar araba kullanmasın => kadınlar sokağa çıkmasın.
  • cinsiyetçilik değil, "kadını erkeği yok" demeyin, ya yaya olarak yeterince vakit geçirmediniz, ya da objektif olamıyorsunuz.

    git yaşlı bi amcanın elinden tut, beraber aynı yaya geçidinden 100 kere geçin, kadın ve erkek sürücüler arasında ayrı ayrı yol verme oranlarına bak, erkeklerinki daha düşük çıkarsa istediğin bir metinle tüm kadın sürüclerden özür dileyip bir daha sözlüğe tek bir entry dahi girmem, aha buraya yazıyorum.

    tutup patriarşiye bilmem neye bağlamayın yani boşuna.
  • çünkü muhakeme yetenekleri zayıf, arabayı otonom sıfır bilinç ile kullanmaları.bunların
    direksiyon başında karşı cins öküzleri vardır ki allah karşılaştırmasın.
  • kesinlikle katıldığım tespit. bunca yıldır yayım yol veren kadın şoför sayısı iki elimin parmaklarını geçmez.
hesabın var mı? giriş yap