• karakter sinirindan dolayi "kanada'nın yunus, balina ve porpoise parklarını yasaklaması" seklinde acilamayan baslik.

    kanada: balinalar, yunuslar ve porpoise'lerin (saniyorum liman yunusu diye geciyor); akvaryum, gosteri havuzu ve su parki tarzi yerlerde tutulmasini yasaklamaya hazirlaniyor.

    tasari ilk olarak aralik 2015 yilinda eski bir senato uyesi olan wilfred moore tarafindan ortaya atilip green parti lideri elizabeth may tarafindan desteklenmisti. fakat, muhafazakarlarin yogun itirazlari ve cabalariyla bir turlu senatodan gecememisti. pazartesi gunu, "free willy bill" * yada "bill s-203" olarak adlandirilan bu yasa tasarisi sonunda gecmesi gereken yerden gecti.

    gelelim tasarinin detaylarina;

    - balinalar, yunuslar ve yasada belirtilen diger su canlilarini akvaryum vb. ortamlarda tutanlar $200,000 kanada dolarina varan cezalar alacak.
    - eglence amacli hicbir gosteride kullanilamayacak.
    - bu hayvanlarin, ithalat ve ihracatlarina kisitlama getirilecek.
    - tedavi goren ve deney maksadiyla kullanilan hayvalar icin bu yasa gecerli olmayacak.
    - ilginc bir sekilde; su an hali hazirda bu tarz ortamlarda bulunan hayvanlari da bu yasa kapsamayacak.

    su an itibariyle; niagara selalesi'ndeki akvaryum ve vancouver'deki akvaryumda bu canlilar bulunuyor. british columbia eyaleti'nde kisa bir sure once benzer bir yasa yururluge girdigi icin; vancouver'daki hayvanlarin dogal ortamlarina birakilmasina karar verilmisti. su an sadece 1 yunus bulunan bu akvaryumda; ocak ayina kadar esaret altinda bu tarz hayvan kalmayacagi aciklandi.

    niagara'da neler olacagi ise merak konusu. niagara'da yer alan marineland'de 55 beyaz balina, 5 sise burunlu yunus ve 1 katil balina bulunuyor. yapilan aciklamalarda; bu tasari ile hayvanlarin sagliklarinin riske atildigi, disarda korunamayacaklari ve ayni zamanda yaz aylarinda yuzlerce istihdami tehlikeye sokacagi belirtildi. tasari bu haliyle; simdilik marineland'deki hayvanlari muaf tutuyor. ancak; mayis 2020'ye kadar buradaki hayvanlarin da dogal ortamlarina gonderilecegi soyleniyor.

    tasari, "kanada'nin daha insancil bir ulke olmasini isteyen tum kanadalilar icin bir zafer" olarak gazete mansetlerinde yerini aldi.

    su an tasarinin; kraliyet onayindan gecip, yasalasmasi bekleniyor.

    kaynak

    --- tr ---

    turkiye'de de bu tarz konular gundeme gelmisti zamaninda. resmi bir aksiyon alindi mi alinmadi mi bir bilgim yok. herhangi bir gelisme yoksa umarim bize ornek olur ve gereken yasalar cikartilir.

    (bkz: yunus parkları kapatılsın)
    (bkz: yunuslara özgürlük)
    (bkz: tutsak yunuslar)
    (bkz: bodrum yunus parkı kapatılsın kampanyası)

    the cove: ilgili basliklarda da sikca bahsedilen, konu ile alakali izlenmesi gereken bir film.

    duzeltme: imla.
  • güzel gelişmeler bunlar. türkiyede'de geçtiğimiz hafta mecliste yapılan hayvan hakları komisyonunda yunus parklarının kapatılması için bir stk tarafından konu ile ilgili sunum yapıldı. umuyoruz faytonlarda almaya başladığımız bu süreç yunus parkları, hayvanat bahçeleri, yaban hayatı koruma, deney hayvanları ve son olarak mezbahalar şeklinde devam edecek. en zoru mezbaha ama inanın ona da sıra gelecek. bu kaçınılmaz bir sondur. mezbahalar kapanacak!

    ayrıca şu başlığa bi yukarıdaki kişi, başlık sahibine 'düşüyor mu böyle' demiş...insan gerçekten hayret ediyor...

    edit: silmiş entry'i kaçmış.
    ilgili entry
  • bununla ilgili olarak blackfish isimli belgesele bir bakmanızı öneririm.
  • bir kanadali olarak beni gururlandirmis yasa tasarisi. royal assent adiyla bilinen ve son faz olan kralicenin onayi da genelde rutin ve formalite bir surec oldugundan kisa zamanda yururluluge girmesi bekleniyor.

    baska bir kaynak

    bizim gibi aciyi hisseden, uzulen, sevinen, depresyona giren, hoplayan ziplayan, muhabbet bile edebilen memelilerin ve diger tum canlilarin, bir gun insan vahsetine maruz kalmadan ozgurce yasamasi dilegi ile..
  • iyi bir şey. sirk hayvanları hakkında bir şeyler okuduktan sonra - hatta bir yazı da yazmıştım, hayvanların gösteri için kullanılmasından ciddi rahatsızlık duymaya başladım.
hesabın var mı? giriş yap