• yavuz sultan selim'in babası*nı tahttan indirmek icin yeniçeri yardımıyla yaptığı savas.
  • 1.selim'in babası veli beyazid'ın tahtı şehzade ahmet'e bırakması üzerine yeniçerileri de arkasına alarak çıkardığı savaştır.
  • 1511 senesinde ikinci bayezit (baba) ile yavuz sultan selim (oğul) arasında gerçekleşen savaştır.

    1510'lu yıllara gelindiğinde yaşlı padişah ikinci bayezit'in otoritesi zayıflamaya başlamıştı. padişahın amasya sancakbeyi olan en büyük oğlu şehzade ahmet ise tahtın en güçlü adayıydı. vezir-i azam hadım ali paşa da şehzade ahmet'in en güçlü destekçisiydi.

    aynı dönemde trabzon sancakbeyi olan padişahın bir diğer oğlu birinci selim, merkezdeki gelişmeleri yakından takip ediyordu ve yakın bir zamanda iktidar mücadelesinin yaşanacağının farkındaydı. bu mücadeleyi trabzon'da sürdürmek istemediğinden babasına başvurarak sancağının değiştirilmesini istedi. bu isteği şehzade ahmet'in faaliyetleriyle reddedildi. üstüne; şehzade ahmet'in girişimleriyle, bolu'da sancakbeyi olan birinci selim'in oğlu şehzade süleyman* kefe'ye atanarak merkezden uzaklaştırıldı.

    1510 senesinde ikinci bayezit'in rahatsız olduğu, tahttan çekileceği söylentileri iyice yayıldı. birinci selim bu duyumu alınca izinsiz bir şekilde oğlunun yanına kefe'ye gitti. bu esnada şehzade korkut manisa'da, şehzade ahmet de ankara'da bulunuyordu. birinci selim, kefe'deyken vezir-i azam hadım ali paşa'ya bir mektup gönderdi. mektubunda: babasını görmek için istanbul'a gelmek istediğini, ayrıca babasının şehzade ahmet'i tahta geçirmek istediğini, diğer oğullarını ortadan kaldırmak istediğini hakaretvari bir şekilde yazdı.

    mektuptan sonra ikinci bayezit kefe'ye bir nasihat heyeti gönderdi. birinci selim, rumeli'de bir sancağın kendisine verilmesini istedi. bu isteği reddedildi. bunun üzerine birinci selim, kırım hanlığı kuvvetlerini yanına alarak balkanlara yöneldi. edirne'ye gelip, çukurçayır mevkiinde ordugahını kurdu. ikinci bayezit de ordusuyla bölgeye geldi. iki taraf arasında savaş gerçekleşmedi. ikinci bayezit, hiçbir oğlunu veliaht yapmayacağını, birinci selim'e rumeli'de sancak verileceğini taahhüt ederek, birinci selim'i yatıştırdı. bu taahhütten sonra birinci selim ordusuyla semendire'ye çekildi. (1511)

    bunlar yaşanırken şahkulu isyanı devam etmekteydi. vezir-i azam hadım ali paşa, isyancılarla savaşırken hayatını kaybetti. böylelikle şehzade ahmet en önemli destekçisini kaybetmiş oldu. yakın zamanda karaman valisi şehzade şehinşah da ölmüştü. bu olaylardan sonra ikinci bayezit'in 'kesin' olarak tahttan çekileceği söylentileri yayıldı. kısa bir süre sonra ikinci bayezit'in şehzade ahmet'i payitahta çağırması bu söylentileri kuvvetlendirdi.

    birinci selim bu yaşanılanları duyunca, babasının anlaşmayı bozduğunu düşündü ve ordusuyla harekete geçti. lüleburgaz, çorlu civarındaki karıştıran ovası'nda babasının kuvvetleriyle karşı karşıya geldi. 1511 ağustos'undaki bu savaşta birinci selim mağlup oldu. yenilgiden sonra kefe'ye kaçtı.

    yeniçeriler birinci selim'i destekliyorlardı. karıştıran'daki savaştan sonra payitahtta ayaklanma başlattılar. babasının çağrısıyla harekete geçen şehzade ahmet'i payitahta sokmadılar. vezir-i azam hersekzade ahmet paşa ve divan üyeleri de birinci selim'i desteklemekteydi. fakat yeniçeri ayaklanması nedeniyle vezir-i azam azledildi. şehzade ahmet şehre giremeyince anadolu'ya dönüp konya'yı ele geçirdi. diğer yandan selim'i istemeyen güruh da şehzade ahmet girişimi başarısız olunca, şehzade korkut'u istanbul'a davet etti. korkut istanbul'a gelince yeniçeriler tarafından saygı gördü fakat askerler arasındaki selim'in sultan olması fikri sabit kaldı.

    bu durumlar karşısında otoritesini iyice kaybeden ikinci bayezit, selim'i istanbul'a çağırdı ve tahttan çekildi. (1512)

    taht değişikliğinden sonra yaşanan şehzade ahmet ile birinci selim'in mücadelesi için (bkz: yenişehir muharebesi)

    kaynaklar:
    + anonim tevarih-i âli osman - neşreden: friedrich giese - marmara üniversitesi yayınları - 1992.
    + yaşar yücel & ali sevim - osmanlı klasik döneminin üç hükümdarı (fatih-yavuz-kanuni) - türk tarih kurumu yayınları - 1991.
    + feridun emecen - selim ı - tdvia - cilt: 36 - 2009.
    + ismail hakkı uzunçarşılı - osmanlı tarihi - cilt: 2 - türk tarih kurumu yayınları - 1995.
    + mustafa cezar - mufassal osmanlı tarihi - cilt: 2 - türk tarih kurumu yayınları - 2010.
  • ikinci bayezit ile oğlu yavuz sultan selim arasında meydana gelen savaş.
  • ii. bayezid'in bir arabanın camından oğlu yavuz sultan selim'e küfrederek izlediği savaş.
    savaşı ii. bayezid kazanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap