• (bkz: seretide)
  • solunum fonksiyon testlerinde * ortaya çıkan karakteristik bozukluk fev1 ve fev1/fvc oranında azalmadır.

    eğer -fev1< %30 ise çok ağır şiddetli koah
    -fev1 %30-%50 arasında ise şiddetli koah
    -fev1 %50-%80 arasında ise orta şiddetli koah
    -fev1> %80, fev1/fvc< %70 ise hafif şiddetli koah
    -sft değerleri normal ancak kronik öksürük ve balgamı varsa riskli hastadır.
  • kanal d nin bu akşamki haber bülteninde domuz gribinden sonra bir de bu çıktı başımıza diye haber verdiği hastalık.
  • hastalığın en önemli nedeni sigara olmakla birlikte hastalar inatla sigara içmeye devam ederler.
  • babamın 2005 yılından beri yaşadığı hastalıktır, birkaç ay hastanede yattıktan sonra sigarayı bıraktı ve bu yıla kadar yıllık kontroller dışında bir daha yatması da gerekmedi, son bir-iki ay içindeyse ikinci kez hastaneye yatacak çarşamba günü. nedense entry'lere daha önce hiç bakmamış ve bu hastalığı çok hafife almışım, ben bugün bunu gördüm ve üzüldüm.
  • (bkz: #18027038)
  • bugün bir arkadaşımda olduğunu öğrendiğim hastalık. gerçi o da yeni öğrenmiş. yıllardır astımı var sanıyorduk meğerse koahmış. baktık sözlükten falan tedavisi yok çok üzüldük. "bırakmıyor musun sıgarayı?" dedim "bu paket bitsin bırakacağım" dedi. (bkz: tey allahım)
  • 2008 yılından 2011 yılına kadar babama teşhisi konulan hastalıktır. 11 yaşından bu yana sigara içen ve kendisiyle neredeyse eşdeğer zaman diliminde bulunan öksürüğü, 3 paket sigarası ve çocukluktan gelen bronşit ile birlikte astımıyla da el ele kol kola ilerlemiş bir hastalıktır kendisi. ki bu hastalık kendisinin 5 kez atak geçirmesine 3 kez yoğun bakıma yatmasına, son olarak da ölümüne neden olmuştur.

    bu illet bir hastalıktır ancak sigara içerek bu hastalığı tetikleyen bünyenin yine kendisidir. çünkü koah nefes almayı zorlaştıran zaman zaman imkansız hale getiren bir hastalıklar bütünüdür. denildiği gibi akciğer kanserine de yakalanmayı kolaylaştırır. benim babam günde 3 paket sigaranın yanı sıra bu hastalık sahiplerinin çalışmaması gereken bir işte mukavva kutu yapımında çalıştı yıllarca... kağıt tozu ve tutkal tozu ile bodrum katı dükkanlarda çalışma koşulları sigarayla birleşince bir felaketi kesin kez tetikledi.

    bu hastalık öyle bir şey ki nöbet geldiğinde kişi önce nefes alamamaya başlar kişi, sonrasında bilinç kaybı oluşuyor en azından gözlemlediğim kadarıyla sonra da hastane, yoğun bakım süreçleri başlar. bir süre her şey yolunda gibi görünür sonra yine her şey yeniden başlar. bize doktor ilk bu illetle karşılaştığımızda bu hastalığın kötüleşerek ilerleyeceğini ve 3 ile 5 yıl içinde kişiyi ölüme kadar götürdüğünü ifade etmişlerdi. herkeste mi bilmiyorum ama en azından benim babamda aynen bu anlatılanlar gibi oldu.

    babam ölmeden önce gayet fenerbahçe - trabzon maçının kritiklerini izlemiş, sonrasında bir diziye bakmış, sütünü içmiş yatmış ve ardından da gece 3'te yattığı yataktan 5 gibi fena olduğunu söyleyerek kalkmış ve saat 6 gibi de vefat etmişti. tam olarak koah'a bağlı kalp krizinden öldüğünü söyledi doktorlar ama ben yine onların yalancısıyım. gerçekten de her kriz sırasında babam kalbini tutardı ama bir şeyi yok gibi görünüyordu.

    kısaca koah olma riski olan insanların sigaradan, nargileden, nefeslerini tıkayacak her tür meslekten, mümkünse nemden ve buna benzer şeylerden uzak durmaları gerekir aksi takdirde koah kovalar siz kaçarsınız ve sonunda koah hep kazanır ne yazık ki. işin en trajik yanı babam öldükten bir gün sonra defne joy foster'ın da bu hastalıktan ölmüş olması ya da en azında iddiaların böyle olması... koah hastalarının neden bilmiyorum ama bahar aylarında dikkat etmeleri ve bir nefes uzmanına gitmeleri gerekiyor.
  • sağlık bakanlığı sigarayı bırakma hattı bu hastalığa dikkat çekmiş ve tv lerde yayınını sağlamıştır. koah lı bir teyzeyi çıkarmışlar ve kadın bir tanecik sağlıklı nefesin ne kadar değerli olduğunu ve bunun için artık çok çok geç olduğunu söylüyor. lan dibini mi dövdürüyosun, kunillanin dik alası mısın seslerinizi şimdiden duyar gibi oluyorum ama gözlerim doluyor kadının dudaklarının titrediği son sahnede.
  • acil servislere sık sık alevlenme atağıyla gelen hastalık grubu. bu hastalara, oksijen, combivent, pulmicort, prednol, teobag gibi nefes açıcılar verilip rahatlatıldıktan sonra alttaki enfeksiyonun tedavisi için genellikle göğüs hastalıklarına yatırılır. topluma maliyeti oldukça yüksek bir hastalık olup en büyük sebebi sigara içiciliğidir. yakalanmamak için yapmanız gereken tek şey sigara içmemek, bu kadar basit. ciğerlerinize, hava yollarınıza sahip çıkın. hastalık bir kere başladı mı geri dönüşü yok. ayrıca koah tedavisinde düzenli kullanılan ilaçların da surveye katkısının %0 olduğunu hatırlatmak isterim. türkçesi, tıp henüz bu hastalık konusunda çaresiz. dikkatli olun.
hesabın var mı? giriş yap