• maydanozgiller ailesinden (umbelliferae) baldıran bitkisinin (conium maculatum) özellikle yeşil meyveleri olmak üzere (%1.6'ya kadar), tüm kısımlarında bulunur.
  • uçucu yağ özelliğinde, sıvı bir alkaloid.

    maydanoza çok benzeyen https://www.google.com.tr/…irmayin.html%3b290%3b298 baldıran'da bitkinin hemen her kısmında bulunuyor.

    yıkıntılarda, sürülmemiş arazilerde, dere kenarlarında sıkça görülebilen bu bitkinin fare idrarı benzeri bir kokusu var. hayvanlar çok aç kalmadıkları sürece yaklaşmayarak ve insanlar da dikkatli olarak bu bitkiden ve koniinden korunuyorlar.atlar iki kilo, sığırlar dört kilo, koyunlar sekiz yüz gram civarında baldıran yerlerse ölme riski oluyor. insanlarda da hayvanlarda olduğu gibi genç olanlar daha duyarlı.

    koniinle zehirlenme, sokrates'in ölüm nedeni olduğu için, koniin ''sokrat zehiri'' olarak da adlandırılıyor.

    koniin; otonom gangliyonları önce uyarıyor, sonra depresyon oluşturuyor. nöromuskuler kavşakta motor sinir uçlarını felce uğratıyor.
    koniinle zehirlenme belirtileri olarak, pupilla genişlemesi, sendeleme, önce yavaş sonra hızlanan nabız, yavaş ve düzensiz solunum görülüyor. ayrıca zehir akciğerler ve böbrekler yoluyla atıldığı için solunum havasında ve idrarda fare idrarı kokusu algılanıyor. kalpten önce solunum duruyor. canlı oksijensizlik sebebiyle ölüyor.

    tedavide mide yıkaması ve tuzlu sürgütlerle koniinin hızlı bir şekilde vücuttan atılmasına çalışılıyor. hayvanlarda tanen, aktif kömür veya universal antidot (10g aktif kömür, 5g tanen, 5g kaolin, 5g magnezyum oksit) kullanılıyor. solunum uyarıcı olarak atropin veya pikrotoksin verilebiliyor. gerekirse suni solunum ve trakeotomi yapılıyor.
hesabın var mı? giriş yap