• son on yıldır teğet geçtiği iddia edilse de, bugün inkar edilemeyecek bir sıkıntı yaşandığı ortada. holdingler zarar ediyor. çok karlı ve başarılı görülen şirketler bile ortalıkta konuşulmasa da zarar etmeye başladı. 2018'in ilk 100 günü bitti. kimse rakamlardan memnun değil . vs.

    olası bir ekonomik krizde (hala olmadıysa) yazarların tasarruf edeceği alanlar ne olur?

    ben biraz düşünüp liste yaptım.

    *daha az gece dışarı çıkarım.
    *kitap almam.
    *toplu taşıma kullanırım.
    *kıyafet almam (bunlar ölene kadar yeter)
    * starbucksta kahve içmem.
    *dışarda yemek yemem.
    *taksiye binmem.
    *sinemaya, konsere, tiyatroya gitmem.
    *makarna almam. ( yarım günde 10kg erişte yaparak 1 aylık makarna ihtiyacı karşılanabilir)
    *bazı static websiteleri github hostinglere taşırım.
    *korunmam. (10lu prezervatif 40 lira)
    *"üstü kalsın" cümlesini hayatımdan çıkarırım.
    *berberde kalfaya bahşiş vermem.
    *beyazlarla renklileri birlikte yıkarım.
    *hergün 1 akrabada yemek yerim. aile bir iki göbek istanbullu, her gün birine yemeye gitsem, her birine senede 4 kere gitmiş oluyorum. ne yaptığımı onlar anlamadan, krizi fırsata dönüştürebilirim.
    *spor salonu üyeliğimi iptal edip sabahları koşuya çıkarım.
    *tüketemeyeceğim için üretmek zorunda kalırım. belki tiyatro oyunu falan yazarım. hiç sahnelenmese bile en azından kriz döneminde mental olarak kafamın yerinde durmasını sağlar.

    benim listem bu kadar. eminim atladığım konu başlıkları vardır.
  • -dolar ya da euro ile maaş veren firmalarda iş bulurum.

    kesin çözüm.
  • her şeyi bilen yüce devletlûlerimiz bu konuda da bizim adımıza karar vereceğinden başımı ağrıtmadığım meseledir.
  • her şeyden tasarruf edebilirim. sağlık ve zaruri ihtiyaçlar dışında(hijyen,beslenme,kişisel bakım vs) hiçbir şey almıyorum zaten normalde de gereksiz diye. mesela bir kadın olarak kışın giydiğim 2 botum var sadece yıllardır, yalnız 1 montum, yazın da toplasan 5i geçmez keten ayakkabılarım. 2 kotum varsa üçüncüyü almamak için direnirim. kozmetik ürünleri bile çekilişlerde çıkanlarla karşılıyorum, bir süredir. para vermek aptallık gibi geliyor. bir sırt çantam var 3 yıldır sokağa çıkarken bir kez bile değiştirme ihtiyacı olmadan onu kullanıyorum. bir beş tane daha çantam vardır ama sanki paralanana dek birini kullanıp diğerine geçiyorum. birkaç kez yırtıldı sağlam diktim. başkası olsa atar. telefonum mesela. bozulana dek değiştirmem. bir kez düşürdüm bataryaya geçen tırnakları temas etmeyecek biçimde döndü. açılmadı. ben cımbızla tek tek düzeltmiş ve açılır hale getirmiş bir kadınım. evet yaptım. hatta güç düğmesi bozuk şu an bir uygulama yükledim. wave lock diye elimle uzaktan açıp kapıyorum. hem fakir hem havalıyım. bilgisayar bakım formatlarını kendim yaparım açılmayan sık sık kapanma sorunu yaşayan bir laptopı kendim çalışır hale getirdim. boşuna 100 200 bakım masrafı veremem. gereksiz bulduğum hiçbir şeye para harcayamam.
hesabın var mı? giriş yap