• gözlemlediğim durumdur. hatta seküler yaşamlarına rağmen içki de pek içmezler. özellikle de şişman olanları ( ben bunları neşeli kürt olarak tanımlıyorum) siksen ağızlarına sügara sürmezler, ama zayıf olanlar (yani mahsun kırmızıgül tipi kürtler) daha yaralı oldukları için içerler. bence irdelenmesi gereken demografik bir konudur.
  • tespitte amacın ırkçılık olmadığını varsayarak ve gerçekten epidemiyolojik yaklaşım olduğunu ön plana sürerek değerlendirirsek bölgesel olarak görülebilecek durum.

    merak edip literatürü biraz araştırdım. ırak'daki kürtlerde yapılan kesitsel tütün kullanımı çalışmaları mevcut. genel olarak sigara içme prevalansı %21 bulunmuş. bir diğer çalışmada %23. türkiye için bu ortalama %30'lara yakın (2009 yılında %27, 2004 yılında %30 civarı).

    burada gözden kaçan durum kaçak tütün kullanımı olabilir. özellikle iran-ırak ile komşu şehirlerimizde kaçak tütünün son derece yaygın olduğu bilinen gerçek (ve diğer kaçak kullanımlar; kaçak mazot, uyuşturucu vs).

    tabi bu durum gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul edilemez. nitekim bu ve şu haritada görüldüğü üzere isveç ve avustralya'da erişkinlerde tütün kullanma oranı mozambik, etiyopya, bangladeş vs gibi ülkelerden daha yüksek. tütün kullanımının ulaşabilme ve sosyoekonomik durum tarafından belirlenebileceği ortada. temel ihtiyaçların giderilmiş olduğu toplumlarda bağımlılık yapıcı madde kullanımına yönelme de sıklıkla gözlenen bir durum.

    edit: açıklama daha çok karşılaştırmalar üzerine. "genelde sigara içmemesi" son derece sığ ve yersiz bir başlık olmakla birlikte hangi millete/ırka/bölgeye/zamana göre gibi soruları beraberinde getirir. söz konusu durum türkiye geneli ile kıyaslama ise bu genellemede tüm millet mevcut olduğundan yeni bir hipoteze ve çalışmaya ön ayak oluşturabilir.
  • katılmadığın tespit, çevremdeki kürtlerin hepsi bir elde sigara bir elde tesbih dolaşmaktadır
hesabın var mı? giriş yap