• kapatılan teknik eğitim fakülteleri'nin varisi konumundaki teknoloji fakülteleri'nde eğitimi verilen genel anlamda meslek lisesi mezunlarına yönelik mühendislik okulları.

    halihazırda mühendislik fakülteleri varken neden ihtiyaç duyulmuştur ve mezunları tam olarak mühendis statüsünde midir, hafif bi belirsizlik var gibi. sanırım meslek lisesi müfredatının üniversite sınavına pek uygun olmamasından kaynaklanan -eşitsizlik- giderilmeye çalışılmış. ayrıca verilen eğitimin klasik mühendislik fakültelerine göre daha uygulama ağırlıklı olması hatta son yıl sanayi stajı şeklinde geçirilmesi gibi durumlar var. mühendislik odalarının açtığı davalara rağmen mühendislik fakültesi mezunuyla aynı statüde diploma verildiğini de belirtmek gerekiyor.

    mtok sistemine bağlı fakülteler lys mf4 puanıyla öğrenci alıyorlar ve taban puanları aynı branşın mühendislik fakültesindeki versiyonuna göre oldukça düşük. ayrıca kontenjanların büyük bir bölümünü yalnızca meslek lisesi mezunları tercih edebiliyorlar.

    üniversitede bunu yaşayarak görmüş biri olarak işin içine girmedikçe verilen eğitimin kalitesi ve sonrası hakkında yorum yapmanın oldukça zor olduğunu biliyorum. ama hiç değilse mesleki eğitimin, ülkemizin apaçi fabrikası haline gelmiş olan meslek liselerinin ve öğrencilerinin en azından bir hedefleri olabilmesi açısından faydalı olmasını diliyorum.
  • bence son derece yanlış bir uygulama, eğer bu durum dengelenmek isteniyorsa ek puan ve özel kontenjan ile yapılabilir.
    örneğin meslek lisesi mezunları, dgs'ye girerek mühendislik fakültelerindeki sınırlı sayıdaki kontenjana sokulabilir ya da eskiden olduğu gibi diploma notları farklı bir çarpanla hesaplanabilir. üniversite sınavında diploma notu kalıcı olduğu için bunu çok mantıklı bulmuyorum. ergenlikteki kötü zamanların cezası üniversite kariyerinde engel olarak karşıya çıkmamalı

    sınav karmaşası olmaması için meslek lisesi öğrencileri tyt puanı ile mühendislik fakültelerindeki kendilerine ayrılmış kontenjanlara yerlşeşebilmeliler.
  • mühendislik tercih edecek kadar derece yapan yani 250-300 bin yapan meslek lisesi ögrencilerini alan bölümler.

    oğlum siz salak mısınız?

    hem adamlara sen bir bok bilmiyorsun biz sana özel kontenjan ayırdık burayı kazanırsan 1 sene de hazırlık diye sana liseyi tekrar okutacaz diyorsun.

    ama sen de herkes gibi derece yap diyorsun.

    lan o zaman ilk 50 bin hariç herkese ver bu eğitimi. yani meslek lisesi çıkışlı biri gidip x bir üniversitede mühendislik yazsa ki bu hakkı da veriyorsun hazırlık vermeyeceksin, burayı yazarsa hazırlık eğitimi vereceksin.

    vallahi de billahi de gerizekalılık akıyor paçadan.

    bir arkadaşımın kardeşinin başına gelene kadar haberim yoktu bu durumdan, kontenjanlara bir baktım ki, bakmaz olaydım. bomboş.

    adam zaten 200 bin yapınca niye taşra üniversitesinde m.t.o.k inşaat mühendisliğine gitsin? ona göre bir bölüme gider. vallahi de billahi de aptalsınız siz.
  • *meslek liselilerin daha önceleri tercih edemedikleri ( kat sayı farkından dolayı ) mühendislik bölümleri gibi üst düzey bölümleri meslek liseli öğrencilerin tercih edebilmeleri için yapılmış bir düzenlemedir.

    *mtok programlarını alan dışı öğrenciler alan dışı olarak bile ( 0,12 ) tercih edemezler.böylece meslek liseli öğrenciler normal lise öğrencileriyle yarışmadan sadece kendi aralarında rekabet ederler.bu fakültelerin hem normal lise çıkışlı öğrencilerin hemde meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin tercih edebilecekleri kontenjanlar mevcuttur.

    *meslek liseli öğrencilerin kontenjanlarının ayırt edilebilmesi için kılavuzda o programın sonuna mtok ibaresi konmuştur.bundan dolayı mtok ibaresi bulunan bölümleri normal lise öğrencilerinin seçmemesi gerekirki seçseler dahi yok hükmündedir.

    *teknoloji fakültelerinin mtok ile öğrenci alan bölümlerinde 1 yıl intibak programı uygulanmaktadır.bu süre kılavuzda belirtilen eğitim süresine dahil değildir.
  • m.t.o.k. sadece mesleki ve teknik anadolu liselerinden mezun olmuş öğrenciler için açılan üniversite kontenjanıdır. aslında mantıken gayet tutarlıdır bu program. misal kendimden örnek verecek olursam ;
    ben de bir meslek lisesi mezunuyum. 9. sınıftan sonra kültür derslerini yok denecek kadar az gördüm(burada eğitim sistemimize sövmek en tabii hakkınızdır).
    şimdi böyle bir durumda fen ve anadolu lisesi öğrencileri ile aynı başarıyı göstermem saçmalık değil midir? m.t.o.k. ara eleman olmak istemeyen öğrencinin umut kalesidir.
  • şöyle diyor kılavuz:
    mtok mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının kısaltılmasıdır. üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer m.t.o.k. yazıyorsa; bu, o bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği anlamına gelir.
hesabın var mı? giriş yap