• satranç sayesinde en popüler dönemine kavuştu. yaşlı ruslar ve hintliler yerine genç enerjik neşeli görece yakışıklı bir iskandinavın oyunu domine etmesi insanların hoşuna gitti. en sevdiğim yönü değişik açılışlar yaparak rakibini ezberden uzaklaştırması ve oyun gücüyle kazanması. hintli gençler yakında bayrağı alırlar ama o zamana kadar long live the king.
  • gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncusudur.
    en büyük şanssızlığı döneminde kendisine yaklaşabilen, onun kadar istikrarlı bir başarıya sahip kimse olmamasıdır. düşünün en yakın görülen kişi caruana ve carlsen ile aralarındaki fark bariz ortada. klasikte yakın desek bile rapid, blitz ve bullet formatlarında carlsen çok önde. yani onun kadar bütün bir oyuncu yok malesef kendi döneminde ve bu durum en nihayetinde kasparov'un kimilerince kendisinden daha iyi görülmesine yol açıyor, çünkü kasparov'un karpov'u vardı. tabi benim görüşüm goat'ın bariz olduğu yönünde...
  • dün yapılan titled tuesday turnuvasında bazı oyuncuları (bkz: hikaru nakamura) hile yapmakla suçlayan kramnik'le taşşak geçmiş, gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncusu.

    kramnik'in 3 dakikalık maça 1.5 dakika geç kalıp e4 oynamasına, carlsen'in cevabı 1.5 dakika bekleyip h6?! oluyor ve maçı da kazanıyor.

    (bkz: saksıya fesleğen gibi oturturum anlamı da çıkar)

    izlemek için youtube linki
  • beklendigi uzere adaylar turnuvasinda oynamayacagini twitter hesabindan aciklamis goat. kendisinin yerine dunya kupasinin 4.su nijat abasov adaylar turnuvasina katilacak.

    https://twitter.com/…sen/status/1742561908438323275
  • goat challenge adi altinda yapilan fischer random turnuvasini biraz once fabiano caruana'yi yenerek kazandi.

    bilmeyenler icin fischer random, diger adiyla chess960 (960 farkli acilis pozisyonundan geliyor ismi), satranc taslarinin yerlerinin rastgele belirlendigi bir versiyon. mac baslamadan once baslangic yerleri belirleniyor ve pozisyona calisma imkani olmuyor. o yuzden freestyle satranc da diyorlar. daha onceki fischer random turnuvalari kisa surelerle oynaniyordu. bu sefer klasik sureyle oynadilar.

    magnus bir iki ay once fischer random satrancin onunun acik oldugunu ama daha fazla dusunme gerektirdigi icin uzun surelerle oynanmasinin daha dogru olacagini soylemisti. izleyici icin daha heyecanli oluyor cunku 2.-3. hamleden itibaren acayip seyler olabiliyor.

    fischer random’u özel yapan şeylerden biri gelmiş geçmiş en güçlü satranç dehalarının bile açılışta çok zorlanması. caruana’nın daha ilk hamlesine stockfish hatalı hamle dedi mesela. klasik satrançta, çok az satranç çalışmış bir amatör oyuncu bile ilk 5-6 hamlede ? aldıracak kadar hatalı hamle yapmaz.
  • karelerin üstündeki taşları oradan oraya taşıyor diye üne kavuşan, asla bir türk uzman çavuşu kadar bile hayat için emek ortaya koymamış bir oyuncudan ibarettir. oturduğun yerden osura osura satranç oynaması kolay. sıkıyorsa komando olup ülkesini savunsun.
  • yukardaki yazara itafen magnus carlsen satranç oyuncudur aynı zamanda bir stratejistdir ve benim bildiğim kadarıyla zamanında (şuanda yapıyor mu bilmiyorum ama) bir ülke için askeri, diplomasi ve ekonomi alanında stratejiler üretmekdeydi yeri gelmişken şunu da belirteyim carlsen satrançın messisi değildir sorulması gereken soru messi, satrancın magnus carlseni midir? 64 derinlikde hesap yapabilen makinelere karşı mücadele edebilen dünya üzerindeki tek kişidir.
  • üstteki yazarın yazdıkları eksik kalmış kendisi aynı zamanda orta doğudaki kartları da yeniden dağıtmaktadır. ek olarak boş zamanlarında uzaya roket fırlatır
  • 10 yasindaki faustino oro'ya 38 saniyede yenilmiş yürüyen kibir.

    ciddiye almadi mi yoksa gercekten mi yenildi bilmiyoruz.
  • goatluğunu çok da ileri yaşlara götüremeden rezil bir şekilde 38 saniyede 10 yaşındaki bir çocuğa kaybeden karaktersiz genius ex-şampiyon
hesabın var mı? giriş yap