• ibb:bırak abuk subuk şeyleri metro yap. bu tepkiyi doğuran hareket.
  • eyvah kara bitti denize de saldırmaya başladılar. çok sürmez pendik çınarcık karayolunda araba ile gider gelirsiniz.
  • mangalcılara gün doğuracak 3 yeni mekanın inşası. azıcık çimen ve deniz kenarı varsa orada mangal yakar bizim insanımız. neymiş bisiklet yolu yapılacakmış. yahu yapsak ne olur? yani yapılsın asla karşı değilim ama bisiklet yolunda bisiklete biniyor diye adamı tartaklayan insanlar ile birlikte yaşamıyor muyuz? birilerine çok ciddi rant sağlayacaktır evet ama bahsedildiği gibi bir şey olursa da çok güzel olur gibi geldi birden. gereksiz bir polyanna hali var üzerimde belki de...
  • akdeniz, marmara ve karadeniz'in milyonlarca yılda oluşan dengesini tarumar edecek felaket, kanal istanbul ile göbekten bağlı proje. adamlar sahiden de yıkım işini çok çok iyi biliyorlar. şurada ada projesinde kullanılacak milyonlarca metreküp toprağın kaynağı hakkında taraflı tarafsız herkesin bilgileneceği detaylar var.
  • doğal adaların biraz nefes almasını sağlayacaksa o da olumlu.
  • isim önerilerim:

    (bkz: 15)
    (bkz: tem)
    (bkz: muz)
  • aklıma osmanlı devletinin çöküş döneminde yaptığı harcamaları getirmiş olan ,devletin sınırlı kaynaklarının daha hayati şeyler varken ,çokda hayati olmayan projelere yönlendirilmesine yeni bir örnek.
  • isimleri de belli olmuştur:
    - ateş ada
    - hava ada
    - tahta ada
  • kanal istanbul'dan çıkarılan toprakla yapılacaksa eğer, tam bir istanbul turu yapacak demektir kamyonlar, bunun maliyetini birisi hesap etti mi acaba? ortalama git gel 200 km yapacak her bir kamyon tek sefer için, git gel 80-100 litreye yakın mazot tüketecekler (dolu gidip boş dönecekler). 400 tl diyelim yakıt masrafına

    bu kamyonlar 3. köprüden gidip dönecekler, her sefer için 2 kez geçiş ücreti ödeyecek kamyonlar. 150 tl de bu tutuyor

    550 tl tek bir sefer için sadece toprağın taşınma masrafının akaryakıt ve köprü geçiş ücretlerinin tutarı. bu kamyonu kullanacak şoförlerin maaşının sefer başına oluşturacağı sabit maaliyetten, amortisman giderlerine, kamyon trafiğinin şehir içi trafiğine etkisi yüzünden diğer araçlarda yaratacağı fazla tüketime, olası maddi hasarlı trafik kazalarına kadar herşeyi hesapladığınızda bu 550 tl çok rahat 1000 tl'lere gelecektir.

    bu adaları oluşturmak için kaç sefer atılması gerekiyor bilmiyorum, isabetli bir tahmin de yapabileceğimi zannetmiyorum. göz kararı olarak düşünürsek 50km'lik bir uzunluğu olacak kanalistanbul'un yaklaşık olarak. 50.000 metre demektir. açılacak derinliği düşündüğünüzde her 1 metrelik kesitten çıkacak toprak bile bence 20 kamyonu çok rahat dolduracaktır. bunu 50.000 ile çarparsak 1.000.000 ( bir milyon) kamyon toprak demektir.

    1.000.000, her sefer 1.000 tl ye mal oluyor demiştik, çarparsak 1 milyar tl hafriyat lojistiği maliyeti var sadece.

    bu adaların kanalistanbul'a yakın avrupa yakası sahil kuşağı (büyükçekmece, avcılar, bakırköy) gibi çok daha yakın bir yere yapılması ile 5-10 kat düşecektir bu maliyet. ama yapılmaz, neden? çünkü bu ilçeler chp seçmeni :)

    ha bide 3. köprü için verilen saçma sapan günlük taahhüt her halükarda boş kalıyor, bari böyle böyle dolduralım da çok şeyapmasınlar.

    benim aklıma başka mantıklı bir açıklama gelmiyor, trafik yüzünden ölüm döşeğine gelmiş bir şehirde böyle bir projenin yapılıyor olması. çatalca'dan çıkartılan toprağın pendikte ada yapmak için kullanılmasına karar verilmesi, adeta (bkz: tek elle yan barfiks çekmek) gibi birşey.

    edit: gerçi istanbul'un taşı toprağı altın anasını satayım, muhtemelen harcanacak 1 milyon dolara karşılık, 1 milyar dolar rant gelecektir.
  • moloz sahaları yine doldu anlaşılan
hesabın var mı? giriş yap