• bu benim.hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan yazarları göstermiş başlıktır ayrıca.

    yüz göz yakmaktan kasıt epilasyon olsa gerek.epilasyon mahallemizde berbere kadar inmiş, halk nezninde güzellik salonu uygulaması olmuştur bunun sorumlusu pratisyen hekimler değil denetlemelerini doğru düzgün yapmayan belediyelerdir.güzellik salonlarının lazer epilasyon yapma yetkisi yoktur.epilasyon yapılan salonların yüzde yüzü kaçak çalışmaktadır.boy boy reklamlar yaparak yasaları ihlal etmektedirler.aslına bakarsanız estetisyeninde lazer cihazı kullanma yetkisi yoktur.lazer cihazı medikal bir cihazdır ve sadece eğitimini almış doktorlar tarafından kullanabilir.

    öncelikle medikal estetik hekimi ne yapar ne yapmaz onu bir anlayalım.

    a) sivilce tedavisi,
    b) lazer, krioterapi, koterizasyon, intradermal enjeksiyon metotları ile siğil, skar dokusu gibi oluşumların cilt yüzeyinden eksizyonu,
    c) ciltteki damar genişlemeleri, pigmentasyon (lekeler/çiller) ve kırışıklıkların azaltılmasına yönelik lazer uygulamaları,
    d) lazer cihazı, %35’lik oranın üzerindeki alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı ile derin peeling işlemleri,
    e) cilt içerisine terapotik veya kozmetik amaçlı yapılan her türlü enjeksiyonlar,
    f) cilde yapılan uygulamalar ile ilgili oluşabilecek yan etkilere müdahaleler,
    g) saç ekimi (restorasyonu) uygulamaları,
    h) kişinin fazla kilolarını vermesi (zayıflama) için gerekli işlemlerin, tıbbî değerlendirmelerle birlikte planlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

    kaldı ki botox, dolgu, mezoterapi gibi işlemler özünde enjeksiyondur.hekimin enjeksiyon yapması için hiç bir kurumdan izin almasına gerek yoktur.enjeksiyon uzmanlığı diye birşey yoktur.tıp fakültesinden mezun olan her hekimin enjeksiyon yapma yetkisi vardır.

    medikal estetik hekimliği türk pratisyenlerinin uydurduğu bir sıfatta değildir.amerikada ,avrupada ,asyada heryerde pratisyen medikal estetik hekimleri vardır.bu böyle biline.
  • zamanında kozmetik işlemler yapan doktor eksikliği nedeniyle sağlık bakanlığının verdiği kısa eğitimle alınan bir ünvandır. yasal olarak dermokozmetik işlemler yapabilme yetkisine sahiptir.

    ancak bir dipnot:

    uzun süredir bu sertifika verilmediğinden dolayı; dermokozmetik işlemler, medikal laser işlemleri, saç ekimi vs sadece uzmanlık müfredatında bu eğitimlerin olduğu:

    -estetik, plastik ve renkonstrüktif cerrahi
    -dermatoloji
    -kulak burun boğaz - baş boyun cerrahisi

    uzmanlarınca yapılabilmektedir.

    hiç bir tıp fakültesi müfredatında saydığım işlemler olmadığından; ve artık sağlık bakanlığı medikal estetik ruhsatı vermediğinden pratisyen hekimlerin çoğunun medikal estetik işlemler yapması tartışmalıdır, hatta muayenehane açıp bu işlemleri yapmaları teknik olarak yasaktır.

    belirli tıbbi beceri, teorik eğitim isteyen tıbbi işlemlere "enjeksiyon" mantığı ile yaklaşmak sağlıklı değildir.

    bu açıdan bakıldığından sırf enjeksiyon olduğu için her doktorun subkutan omalizumab yazıp astım tedavi etmesi oldukça makül ve geçerli olurdu. maalesef bu durum böyle değil.

    o yüzden tıbbi cihaz ithalatçı firmaların verdiği sertifakalar ile medikal estetik işlemler açısında ne teknik ne hukuki bir yetki verir.

    ayrıca gıcık olduğum bir şey var ki herhangi bir tıbbi konunun başına "estetik", "kozmetik", "bitkisel" vs gibi takılar gidince bu tıbbi işler herkes tarafından basit algılanmaya başlıyor.

    bu yüzden böbrek yetmezliği için "bitkisel" tedavi adı altında potasyum yüklü pekmez yediren şarlatan ölüme sebep olabiliyor.

    kilo verdirmek için "bitki kürü" yapan başka şarlatan bu kez potasyum kaybından genç kızları öldürüyor.

    zira "kozmetik" işlem olduğu için burun dolgusu yapan "estetisyen" yüzünden burun ucu nekrozu ile burnunu 4te birini kaybedenler oluyor.

    "saç uzmanı" diye kendini tanıtan arap turisti sepsise sokabiliyor vs..

    laser bu ya nasıl olsa bir şey olmaz diyen pratisyen hekim, melanom'u q-switch laserle silmeye çalışıyor

    her neyse bırakın her işi uzmanı yapsın, yetkilendirilmiş olanlar yapsın. bu ülkenin kalitesi maalesef herkes her şeyi yapmaya çalıştığından düşüyor.
  • yahu kursu 6 ay yapın iş huzur içinde çözülsün. ya pratisyene 3 haftayla yetki veriyor ya da 5 sene verip kbb uzmanı olmuş hekime, biz başka birine yetki vermiyoruz estetikçi lazım gel sen yap diyor. gerçi o zaman da millet kbbyi dermatolojiyi estetikçi olurum diye seçtim diyecek biliyorum. ortayı bulun pratisyen hekim eğitimi yetersizse yeteri kadar eğitin. kbb dermatolojiyi estetiğe teşvik etmeyin.
  • milletimizin akıl karışıklığın gidermek için naçizane bi açılama yapayım,

    6 yıllık tıp eğitiminden sonra hekim olunuyor, uzmanlık yapmak isteyenler ise sağlık bakanlığına bağlı tıpta uzmanlık kurulunun belirlediği uzmanlıkları (uzmanlıkların listesi tıpta uzmanlık sınavı (tus) a girdikten sonra belirli yıl eğitim alarak tamamlayıp o dalın uzman hekimi oluyorlar. medikal estetik hekimliği diye bir uzmanlık alanı yok. yani tus ile girilip belirli bir yıl eğitim alarak alınan bir uzmanlık değil, çünkü dünyada da sadece medikal estetikle ilgilenen bir tıp dalı yok. o zaman nasıl oluyor bu işler?

    şöyle ki plastik cerrahlar ve kbb uzmanları rinoplasti denen burun ameliyatını yapıyorlar. plastik cerrahlar meme ameliyatlarını vs yapıyorlar.
    ayrıca plastik cerrahlar ve dermatologlar botoks, dolgu gibi ameliyatsız ama girişimsel (minimal invaziv) olan bu işlemleri yapıyorlar.

    şimdi dananın kuyruğu şurada kopuyor, biz şimdiye kadar plastik cerrahların, dermatoloji uzmanlarının ve kbb uzmanlarının isimlerini saydık, medikal estetik unvanını kullananlar kim?

    sağlık bakanlığı 2000 lerin başında (yanlış değilsem 2004 civarı) pratisyen hekimlerin veya bu yukarda saydığım 2 uzmanlık harici (plastik ve derma) diğer uzmanlıkları olan hekimlerin de minimal invaziv dediğim botoks dolgu gibi (ameliyatsız ama yine de girişimsel olan) işlemleri yapma yetkisini kazanmasını sağlayan bir kurs başlattı. o dönem pratisyen hekimler veya diğer uzmanlıkları olan hekimler sağlık bakanlığının düzenlediği bu kursa katılarak medikal estetik hekimi unvanı almaya hak kazandılar. ama sonra bu kurs kaldırıldı, eğitimi almış olup sertifikasyon sürecini tamamlayan ve medikal estetik hekimi unvanını (tıpta uzmanlık değil ama kurs ile sağlık bakanlığı tarafından verilen unvan) kullanma hakkını korudular.

    yanlış değilsem 2015 yılında plastik cerrahların ve dermatologların dernekleri bu sertifikaya sahip hekimlerin medikal estetik yapma haklarının iptali için dava açtı, bir hayli uzun süren ve karşılıklı birkaç kere itiraz edilen dava neticesinde
    (danıştay 15. dairenin k.2016/844 sayılı kararı gereğince
    medikal estetik sertifikalı hekimlerin uygulama yetkisi hakkında duyuru) (ilgili duyuru 2000 lerin başında yapılan kurs ile sertifika alan hekimlerin medikal estetik yapma hakları korunmuş ve tasdik edilmiş oldu.

    ama sorun şu ki o kurs kısa bir süre açıldı sonra kapatıldı ve belki 15 seneden fazladır da yeni bir sağlık bakanlığı onaylı medikal estetik hekimliği kursu açılmıyor. yani aslında o tarihlerde eğitimi almamış olan hekimler resmi olarak medikal estetik hekimi unvanı kullanamazlar. ama mevzuatta ve uygulamada boşluk var şöyle ki, madem plastik cerrah veya dermatoloji uzmanı olmayan hekimler o kurs ile medikal estetik hekimliği unvanı kazanıp resmi olarak botoks dolgu gibi minimal invaziv işlemleri yapabiliyorlar, o kurs neden 15 yıldır bir daha açılmadı, 15 yıl önce bu haktan faydalanan hekim ile şimdi bu haktan faydalanıp medikal estetik hekimi olmak isteyen hekimin ne farkı var? burada bir fırsat eşitsizliğinden bahsediliyor. e bu durum böyle olunca o sertifikası olmadan sağdan soldan farklı yerlerin verdiği ama sağlık bakanlığı onaylı olmayan sertifikalar ile klinik açıp bu işi yapan kişi çok. onların savunduğu kısım 15 sene öncekilere verilip bize verilmeyen hak verilsin, kurs açılsın, tamamlayanlar bu unvanı resmi olarak kullanabilsin, ama eğer böyle yapılmazsa da sertifikamız olmasa bile ilgili kanunda hekimlerin bu işlemleri yapması yasaklanmadığı için biz bu işi sertifika olmadan da zaten yapma hakkına sahibiz, çünkü 6 yıllık tıp fakültesini bitiren her hekim intramüsküler enjeksiyon sınıfında kabul edilen botoks ve dolgu işlemlerini yapmaya yetecek eğitimi ve donanımı, ayrıca hakkı da var, biz bu işi yapmaya devam edeceğiz diyorlar.

    plastik cerrahlar ve dermatologlara göre ise yeni kurs açılmasın, hatta 15 sene önce kurs alanların da sertifikaları iptal edilsin sadece bu iki uzmanlık alanı bu işi yapsın deniyor.

    şahsi kanaatimi belirtmek gerekirse ise bana göre estetik denen olgunun modern kapitalizmin insan dahil her varlığı pazar payına, etiketine, makyajına, kendini pazarlama becerisine ve katma değerine göre tamamen maddiyata dayalı ölçmesi sonucunda insanların kendi pazar değerlerini ve alıcılarını cezbetme güçlerini körüklemek ve ona hizmet etmekten çok da başka bir esprisi yok. evet bazı tıbbi zaruretler vardır onların giderilmesi gerekir ama gayet güzel hiç bir eksiği olmayan gencecik kızların bile ınstagram fenomenleri ve televizyonda gördükleri estetikli ünlülere bakıp onlara benzemek isteyip kendilerini yetersiz ve değersiz görünce de direk estetik kliniklerinde soluğu almaları bana çok yanlış geliyor.

    bana yanlış gelen onların estetik kliniğe başvurmaları veya ordaki doktorların hastaların istedikleri işlemi yapmaları değil, sistem böyle olduğu müddetçe arz talep dengesi ile bu iş devam edecektir. bu dengeye savaş açılmaz çünkü yasaklar kendi devrimcilerini yaratır.

    ama asıl bana yanlış gelen insanları sürekli yetersizlik duygusuna sevkedip daha çok çalışmaya daha çok üretmeye daha çok tüketmeye daha çok harcamaya, her zaman ve kaç yaşında olursan ol daha güzel, genç, diri ve enerjik görünmeye iten sistemin kendisi. bu konuda daha çok konuşulur ama şimdilik burada konuyu kapatıyorum.
    bu konuya benzer bir konuda yazmış olduğum entry ile yazımı bitiriyorum: #132549065
  • kasıktaki atar damarkan kan alan pratisyen doktor iki damla dolgu yapamayacaksa ne anladık o işten, bence uygun bir sertifika programı ile yine medikal estetik kursları açılmalı, yoksa merdiven altı bu işleri kuaförler berberler falan yapmaya devam ediyor
  • tıpta böyle bir uzmanlık dalı yoktur. bu ünvanı dışarıdan sertifika alıp dolgu, botox işlemleri yapan genelde pratisyen hekimler kullanmaktadır.

    dolgu, botox gibi işlemleri yalnızca estetik cerrahlar ve dermatologlar yapabilmektedir. diğer hekimler bu işlemleri kaçak olarak yapmaktadır ve cezaya tabidir.
    ilgili sağlık bakanlığı yazısı

    sonra “insta'da çok takipçisi var, hem ucuz da”, “botox yapmak çok kolaymış yea, pratisyen neden yapamasın” deyip hatalı dolgunuzu, botox'unuzu düzelttirmekle uğraşır, daha çok acı çekersiniz.
hesabın var mı? giriş yap