• genellikle çocuklarda görülen cerebellum yerleşimli beyin tümörü.
  • embryonal tümörlerin %90'ını oluşturan serebeller bir tümördür. erkeklerde ve 5-7 yaşlarda daha sıktır. tümörlerin çoğunluğu orta hat serebeller vermiste görülür, ancak büyük hastalar serebellar hemisferde olabilir. moleküler incelemelerde sıklıkla 17p delesyonu görülür. beyin tomografisinde 4. ventrikülde tıkanıklığa ve hidrosefaliye sebep olan solid, homojen, kontrast madde tutan bir kitleyi gösterir. görüntüleme esnasında olguların %30'unda leptomeningeal yayılıma ilişkin bulgu saptanır. bos yoluyla serebral yüzeye ve spinal korda ve hematojen yolla ekstrakranial bölgelere hızlı yayılır. başvuruda yaygın hastalık insidansının daha yüksek olması nedeniyle küçük çocuklarda prognoz daha kötüdür. histolojik olarak homer wright rozetlerinin varlığı ve sinaptofizin immunopozitifliği karakteristiktir. tedaninin köşe taşı cerrahi olmakla birlikte, medullablastoma hem kemoterapi hem de radyoterapiye sensitiftir. günümüzün modern teknikleriyle sağ kalım %60-70'e ulaşmıştır.
  • 2003 yilinda basima gelen hadise. oyle 5-7 yaslarinda da degildim 14 yasindaydim. her biri cok harika insanlar olan bir nerosurojist (bkz: memet ozek), iki onkolog (bkz: fatih okcu), (bkz: cengiz canpolat), bir norolog (bkz: allen chu), bir psikiyatr (bkz: eşber baki ayaydın) sayesinde neredeyse hic hasarsiz kurtuldugum hastaliktir.

    ameliyat (acibadem hastanesi), radyoterapi (texas children hospital, methodist hospital), kemoterapi (acibadem hastanesi) seklinde bir tedavi surecinden gecmem gerekmisti. kemoterapi icin 8 kur cisplatin, cyclophosphamide , vincristin tedavisi gerekmisti.

    toplamda bir yilima, cok olmasa da denge problemlerine (snowboard yapiyorum su anda, durum o kadar da kotu degil yani), el goz koordinasyonlarinda yavaslamaya (dial-up baglantisi ile sanane serverlarinda 40.liga kadar cikmisligim vardir counter'da, bir daha asla o seviyede oynayamadim). bir de bir kac sene yedigim seylerden cok tat almama, bir de kafamin arka tarafinda omrum boyunca duracak bir ameliyat izine ve cikmayacak saclara mal olmustur. radyoterapi benim icin hepsinden daha agrili, daha acili ve daha mide bulantili gecmisti. kemoterapi'nin ozellikle ilk bir kac ayindan sonra cok da koymamaya baslamisti. son 2 kurunde okula geri donebilmistim 1 sene aranin ardindan.

    elbette cok buyuk artilari da oldu; cok kitap okudum, cok oyun oynadim, cok spor izledim. hepsine karsi cok derin bir sevgim oldu. bir anda 10 yil olgunlastim. ha bir de turkiye icin cok onemli bir faydasi oldu, ameilyati yapabilmek icin en ust omur'dan alinan kemigin alan genisligi 2 cm^2'den daha buyuk oldugu icin askerlik yapmam sakincali bulundu.

    butun bu surecte basta o zamanlar 8 yasinda olup yasindan beklenmeyecek kadar buyuk olgunluk gosteren kardeisme, ve sonrasinda bu isi inanilmaz bir sogukkanlilikla yoneten anne, babama. sonrasinda da destek icin gelip yanimda kalan bana bakan daha genis aileme, doktorlarima ve ozellikle sevgili aile dostumuz olan doktor agabeyime, kendisinin ismi bende kalsin. son olarak da arkadaslarima, hele aralarindan biri var ki, amerika'da yanliz basima xbox oynarken telefon caldiginda sesini duydugumda gozumden akan bir damla yasin hakki kolay kolay odenmez. butun bunlarin yaninda anne babamin o donemde calistigi firmalarin gosterdigi buyuk kolayliklar ve maddi manevi yardimlar icin de tesekkur ederim. her zaman minnetle anacagim.

    neyse boyle bir seruvendir. cok sukur 10 yil boyunca cekilen mr'lar sonucunda hic bir sey cikmadigi icin, su anda hic olmamis gibi hayatima devam ediyorum.
  • 14 yaş altı çocuklarda sık görülen sinir sistemi tümörüdür.serebellumda yerleşir.küçük çocuklarda vermiste,yaşlı hastalarda ise daha çok yarım kürelerin yan kıvrımlarında görülür.
    bos ile yayılarak epandim ve araknoid altı yaygın tümöral kitle oluştururlar.
  • yetişkinlerde rastlanan türü ne yazık ki nadir ve sınırlı sayıda bilgiye ulaşabildim bunun hakkında. bilen birileri yeşillendirirse sevinirim.
  • 11 yaşındaki yeğenimde çıkan tümör.

    tedavisi ve hastalıkla alakalı internette çok az bilgi var. bilen birileri varsa yeşillendirebilir mi?
  • 27 yaşımda, beyincikte çıktı. 100 milyonda 1 dediler. normalde iyi huylu çocuk çağı tümörü, benimki yarı iyi-kötüymüş.
  • maalesef 2022 yılına çocuk acilde girmemize sebep olan o gün adının öğrendiğimiz tümör. 20 aylık kızıma gelişim geriliği şüphesiyle çekilen mr da kendini gösterdi. ameliyat ile alındı. fakat cerrahi müdahale sonrası çekilen mr da yayılım görüldüğü için kemoterapi ye başladık. 15 şubatta 2. kürü almak in tekrar gideceğiz.
  • çocuklarda görülebildiği gibi erişkinlerde de ortaya çıkabilir. genetik mutasyonlarına göre 4 moleküler alt gruba ayrılır.*
    gorlin sendromunun bir komponenti olarak karşımıza çıkabilir.
    günümüzde oldukça iyi tedavi edilmesine rağmen sekel kalabilir. grup 3 diğer alt tiplere göre daha kötü seyrederken, wnt mutant tip iyi seyirlidir.
  • gorlin goltz sendromuna da eşlik edebilen bir intrakranial anomalidir. ayriyeten falks cerebri kalsifikasyonu da görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap