• olduruldukten sonra hurriyet gazetesi malki yi cimrilikle suclamıs ve cimriligi sonu oldu arabası zırhlı olsaydı hicbiseycik olmazdı gibi abidik bir sonuca varmıstır. galiba medya onu olduren mechul ceteyi tutuyordu ki cinayete kurban gittikten sonra bu memleketin "en buyuk" gazetesinin adama tefeci, cimri vs. gibi lakapları yapıstırmasından da anlıyoruz. hani nerdeyse layıgını buldu yazacaklar gazetelerinde.
  • erol evcil tarafından öldürtülen eski yahudi asıllı tefeci.
  • sağlığında öyle cimri bir adammış ki karısına suzuki swift, kızına da renault spring almış. öldükten hemen sonra karısı, isviçre'deki banka hesaplarında 400 milyon doları olduğunu öğrenip bayılmıştır.
  • elindeki nakit parayla,bursa'daki iplikcilikle ugrasan esnafı somurmus,adamın elindeki malı pes paraya alıp,sonra vadeyle aynı kisiye satmak gibi islerle,erol evcil' inde yardımıyla iplikcilik isinin bursadaki tek hakimiydi zamanında.
  • nesim malki 1994 yilindan itibaren bir cok kez telefonla tehditler almaya ba$lami$ti. evine telefonlar geliyor ve cogu kez kizi ve e$ine eli ile i$aret ederek evde olmadigini soylettiriyordu. bu tehditlerin artmasi ve 15 haziran 1994 gunu evinin onunde ayagindan vurulmasi nedeniyle, o siralar ye$il vadi konutlari ve bir kac projede ortak oldugu i$adami korkmaz yigit'e kendisine gelen tehditlerin arttigini soyledi ve yigit ile birlikte 9 ekim 1995 gunu yardimini almak (koruma tutmak) icin donemin istanbul valisi hayri kozakcioglu'nu ziyaret etti. kozakcioglu malki'ye i$ine gidi$-geli$lerde ayri guzergahlar takip etmesini ve korumasiz gezmemesini tavsiye ettikten sonra, polis tarafindan yakin korumaya alinmasi icin bir dilekce yazmasini istedi. malki dilekcesinde $unlari yazdi:

    "finans ve tekstil konusunda hizmet veren bir kurulu$un ba$inda bulunuyorum. yaptigim i$lerin capindan oturu zaman zaman buyuk miktarda para ta$imaktayim. buna bagli olarak zaman icersinde muhtelif tehditler aldim. huzursuzum ve korku icersindeyim."

    nesim malki ve korkmaz yigit, vali'ye veda edip di$ari ciktiktan hemen sonra korkmaz yigit'in cep telefonu caldi. telefondaki ses $unlari soyluyordu:

    "nesim malki'yi vali'ye goturmu$sun. onu koruma, o benim ekmek kapim. ben bir suru insana bakiyorum. arada bir ona fatura cikarttigimda, onu almaya mecburum."

    6 temmuz 1994 gunu kendisine bir koruma tahsis edildi. fakat malki, istanbul di$ina ciktiginda bu korumasini yanina almiyordu (ne hikmetse).

    28 kasim 1995 gunu istanbul'dan bindigi sonmez havayollari'na ait ucak saat 10:20'de bursa havaalani'na indi. malki'yi havaalaninda, tunca tekstil'in bursa irtibat burosunda gorevli $oforu cengiz yuksel beklemekteydi. 34 spk 62 plakali renault 9 model arabanin arka koltuguna binen malki, cavit caglar'dan sonra, i$ yaptigi ikinci buyuk i$adami olan ali osman sonmez ile randevusuna gidiyordu. istikamet, sonmez'in yalova yolu uzerindeki iplik fabrikasiydi. araba, fabrikaya gitmek icin cevre yoluna girdi. ozdilek tesislerinin onundeki i$ikli kav$aga gelindiginde kirmizi i$ik yaninca araba durdu. malki, cep telefonuyla istanbul'daki ortagi erol erkohen ile goru$uyordu. tam bu sirada araba capraz ate$e tutuldu. erol erkohen silah seslerini istanbul'dan duydu. goru$me kesildi. arka koltukta oturan malki'yi hedef alan kur$unlarla camlari kirilan otomobil delik de$ik oldu. vucuduna cok sayida kur$un saplanan malki, arabanin arka koltuguna kanlar icinde yigildi. $ofor cengiz yuksel, arkadan ve yanlardan gelen 12 kur$una hedef olan patronunu hizla bursa vatan hastanesi'ne goturdu. istanbul'dan yeniden arayan erol erkohen'e "nesim bey'i vurdular. bursa devlet hastanesi'ne goturuyorum." diyerek telefonu kapatti.

    yukardaki satirlari, tumunu bir solukta okudugum, faruk mercan'in mayis 2001'de piyasaya cikmi$ olan "niso: nesim malki'nin siradi$i hikayesi" adli kitaptan aldim. faruk mercan'in islami kesimden bir yazar olu$u herhangi bir yanli$ anlamaya sebebiyet vermesin cunku kitabin cok buyuk bir kismi tutanaklardan, raporlardan ve ce$itli belgelerden dogrudan alinti yapilarak yazildigi icin oldukca objektif olarak kabul edilebilir.

    nesim malki 90'larin ba$indan beri bursa'nin en buyuk iplik uretici olan cavit caglar'dan iplik satin alip bunu yurtici ve yurtdi$ina pazarlayarak i$lerini surduren bir ki$iydi. bunun yaninda kendisi hayyam garipoglu'nun satin aldigi sumerbank'in da aslinda %50 ortagiydi ama turkiye'de banka satin alma izni olmamasindan dolayi bu gizli tutuluyordu. kendisinin, hayattayken en buyuk arzusu turkiye'de bir banka sahibi olmakti (kibris'ta tuncabank adinda bir bankasi halihazirda vardi), bu sayede dunyanin onde gelen bankalarinin patronlarinin da yahudi olmasi sayesinde inanilmaz kredi ve i$ olanaklarini yakalayacagini du$unuyordu. nesim malki'nin $irketi cavit caglar'a ait tum ipligin tek alicisi konumundaydi. az miktarda da ali osman sonmez'den iplik aliyordu. cavit caglar'in ipliginin tek alicisi ve pazarlayicisi olmasindan dolayi bu ipliklerin fiyatini istedigi gibi belirleyebiliyordu. bu nedenle istedigi an, iplik alimini bir sure kesmesi ile cavit caglar'in stokunu kisa surede arttirabilme ve dolayisiyla onun ekonomik gucunu oldukca etkileyebilme gucu vardi. fakat malki ve ortagi erol erkohen, 1993 yilinin ortalarindan o gune kadar kendilerinin belirledigi iplik fiyatlarinda bazi aksamalar oldugunu farkettiler. yaptiklari ara$tirmalarda erol evcil adli bir ki$inin de iplik piyasasina girdigi ve nergis grubu'ndan (caglar'in holding'i) iplik almaya ba$ladigini gorduler. halbuki malki ile caglar arasindaki anla$maya gore caglar urettigi iplikleri sadece malki'ye satabilirdi. bir gun malki caglar'a erol evcil adli ki$iye iplik satip satmadigini sordu, caglar ise evcil'i tanimadigini soyledi. bir ba$ka goru$mede ise caglar sadece kucuk bir miktar ipligi evcil'e sattigini soyledi. bunu izleyen kisa donemde her iki taraf da (malki ve evcil) fiyat kirmaya ba$ladilar ve iplik fiyatlari inanilmaz du$tu. bunun neticesinde de en cok etkilenen tabiki ureticiler cavit caglar ve ali osman sonmez oldu. bu surecte evcil ile malki $ahsen tani$tilar ve rekabet etmek yerine birlikte hareket etmeye karar verdiler. malki evcil'in zeytincilik i$ine girdi, birlikte otobus alip satmaya ba$ladilar. bu donemde nesim malki iplik alimini ali osman sonmez'e kaydirmaya ba$ladi, erol evcil de ureticilerden degil de malki'den iplik alma yoluna gitti. zamanla erol evcil iplik alimlarinin buyuk bir kismini malki'den, dolayisiyla ali osman sonmez'den yapmaya ba$layinca cavit caglar'in stoklari yukselmeye ba$ladi. bunun uzerine caglar malki ile arasini duzeltmek icin (malki oldurulmeden 1-2 ay oncesinde) aralarinda yeniden ticaret ba$ladi. nitekim bu donemde cavit caglar'dan alinacak bir parti mal kar$iligi malki caglar'a 6-7 milyon dolarlik bir cek vermi$ti.

    erol evcil ile nesim malki arasinda devam etmekte olan ce$itli ticari i$lerden (gerek evcil'in malki'den aldigi iplikler, gerekse de daha once girdikleri diger i$ler) dolayi erol evcil nesim malki'ye surekli cekler veriyordu. bu cekler malki'nin ve ortagi erol erkohen'in bankadaki kasalarinda tutuluyordu. ilk zamanlarda erol evcil bu ceklerin vadesi geldiginde odemelerini duzenli yapiyordu, fakat sonradan bu ceklerin meblaglari inanilmaz yuksek rakamlara ula$maya ba$layinca ve erol evcil'in odeme duzeni onemli olcude aksayinca malki korkmaya ba$ladi. cunku bu sirada malki ve ortaginin da bankalara olan taahhutleri aksamaya ba$lami$ti. erol evcil'in odemelerini aksatmasi ile malki onunla ali$veri$ini once yava$latti, sonra da keserek odemelerin yapilmasini istedi. bursa'ya gidip evcil'den bizzat odemelerin yapilmasini istediginde evcil kendisine yeni vadeli cekler verdi, fakat bu cekler de odenmedi.

    malki'nin oldurulmesinden cok sonra bu ceklerin bulundugu kasalar dgm tarafindan yapilan tahkikat sirasinda istanbul polisi tarafindan acildi. kasalarda 116 adet cek bulundu. ceklerin tutarlari para cinsi olarak a$agidaki gibiydi:

    310 milyon alman marki
    223 milyon amerikan dolari
    2.5 trilyon turk lirasi

    bu ceklerin tumu erol evcil'in nesim malki'ye olan borclari kar$iliginda verilmi$ ceklerdi. nesim malki oldurulmeden once bu cekleri icra takibine koyup tahsil etmeyi du$unuyordu.

    nesim malki olduruldukten sonra bankalar malki'nin $irketinin borclarina kar$ilik ortagi erol erkohen'e baski yapmaya ba$ladilar. bu ceklerin bir kisminin arkasi erol erkohen tarafindan ciro ederek bankalara verilmi$ti ama tabiki hepsi kar$iliksizdi, bu yuzden bankalar bunlarin kar$iligini istiyordu. bu sebeple erkohen, malki'nin sumerbank'taki %50 hissesini korkmaz yigit'e satti, yine yigit'le girilen daha onceki i$lerdeki paylari kendisine devredildi ve buradan gelen para ile bankalara borclari odendi. geride halen bir cok erol evcil ceki kalmi$ fakat erkohen evcil'den korktugu icin bu ceklerin bir kismini evcil'e teslim etmi$, bir kismini da yirtip atmi$ti. kendisi de zaten can guvenligi olmadigi icin israil'e kacmi$ti.

    kitapta bahsedilen bir enteresan bilgi ise erol evcil'in bursa'daki $irketlerinin ust kademelerinde hep eski (emekli olmu$) ust duzey polisleri cali$tiriyor olmasiydi. zira, malki'nin oldurulmesinden yakla$ik bir ay sonra bursa emniyet mudur yardimcisi yusuf ilhan, meslegini birakip evcil'in yaninda i$ ba$lami$ti. evcil onu eze zeytinleri yonetim kurulu ba$kanligi gorevine getirdi.

    konuyla ilgili detayli bilgi almak isteyenler yukarida bahsettigim kitap ile nasuhi gungor'un yine mayis 2001'de cikan "ipin ucundakiler" adli kitabini okuyabilirler.
  • türkiye’de adı duyulmuş ünlü mafya babalarından olan ülkemiz yahudilerinden nesim malki, 5 temmuz 1952 tarihinde edirne’de dünyaya geldi. genel olarak yeraltı piyasasında işadamı ve tefeci olarak bilinir.

    bursa şehrindeki tunca tekstil firmasının eski sahibi olan işadamı ve tekstilci malki, büyük işadamlarına faizle geri verilmesi şartıyla sıcak para vererek tefecilik yapmasıyla tanınmaktadır. aşağıda alacağı olduğu söylenen miktarları bulabilirsiniz, gerçekten dikkat çekicidir :
    1- nergis holding-107 trilyon lira (malki vergi borcunun karşılığında çek almış)
    2- nergis air-91 trilyon lira (karşılığında teminat almış)
    3- erol evcil-179 trilyon lira (karşılığında çek almış)
    4- hacı ali demirel- 143 trilyon lira (karşılığında çek almış) (ankara’nın tefecisi veli sözdinler aracılığıyla)
    5- özdilek a.ş.-118 trilyon lira
    6- korkmaz yiğit-108 trilyon lira (karşılığında çek almış)
    7- ibrahim yazıcı-103 trilyon lira
    8- yahya demirel-15 trilyon lira
    9- aksa holding-41 trilyon lira (karşılığında çek almış)
    10- erol erkohen-39 trilyon lira (karşılığında çek almış
    11- hacı ali demirel veli sözdinler’in kefil olmasıyla-30 milyon dolar (karşılığında ipotek almış)
    12- hayyam garipoğlu- 17 milyon dolar (karşılığında ipotek almış)
    13- turgay ciner-23 milyon dolar (karşılığında ipotek almış)
    14- ertaç tinar-16 milyon dolar (karşılığında teminat ipotek almış)

    kuzey kıbrıs türk cumhuriyetin’de 1993 senesinde tunca bank’ı kurdu ve genel müdürlüğüne zamanın batmış olan bankalarından emlak bank’ın eski genel müdürü şükrü karahasanoğlu‘nu getirmiştir. aradan az bir zaman geçtikten sonra ise bank ındosuez türkiye’yi satın almıştır. fakat sözkonusu bu satış devletin ”hazine” engeline takılmıştır.

    bu sırada ünlü baron malki, 1995 yılının 28 kasım günü bursa şehrindeki ünlü özdilek alışveriş merkezi’nin önündeki trafik ışıklarının hemen yan tarafında düzenlenen ve faili hala bulunamayan cinayette ateş altında kalarak feci şekilde can verdi.
    nesim malki’nin tüm tehditlerine rağmen onu dinlemeyerek sümerbank ihalesine giren ve 103.7 milyon $’a satın alan hayyam garipoğlu’nun evi ve işyerleri, cinayetten hemen sonraki günlerde oldukça büyük çapta baskınlar yese de, emniyet ve istihbarat yetkilileri tarafından herhangi bir ize rastlanmamıştır.

    bu olayların akabininde nesim malki cinayetiyle ilgili olarak yakalanan ilk kişi olayın başında şüpheli olarak bile gözaltına alınmayan mehmet sümbül ismi olmuştur.

    ünlü baron nesim malki, ölmeden bir süre önce şimdiki trabzonspor başkanı sadri şener‘in ağır şekilde iflasına neden olmuştur ama daha sonra sadri şener tekrar işlerini düzeltmeyi başarmıştır.

    nesim malki’den birkaç gün önce kurşunlanan yener kayan isminin de malki ile çeşitli ilişkileri olduğu, bazı önemli tekstil firmalarının hisselerinin işlemlerini alıp – sattığı iddia edilmiştir.

    nesim malki'nin son derece cimri ve katı kuralları olduğu söyleniyor. piyasadan 1 katrilyon 98 trilyon 923 milyar lira alacağı olan bir tefecinin renault 9 broadway marka araca binmesi bunu kanıtlıyor.
  • öldürüldüğü sırada bindiği araba bir renault 9 spring'tir.
  • piyasada dönderdiği söylenen parayı da düşününce bindiği arabanın plakasının spk olması * dikkatten kaçmayan ex tefeci.
hesabın var mı? giriş yap