• oracleın 10gde kullandığı yeni teknolojilerin genişletilmiş hali. özelliklere bakınca bunlar 10gde zaten var diyorsunuz. misal bir sql 2003ün yanına precompilerlar standart geliyor, loblar artık secure files şeklinde tutulup dicom gibi yeni formatlarda saklanıyor, sql access advisor partitioning, indexler gibi konularda da kelam ediyor. falan filan.
    bir de http://www.computerworld.com/…sic&articleid=9034078 deki gibi komik hataları da varmış. sql enjekte edince şaşırıyormuş.
  • management konusunda dbaadmine daha çok düğme sunuyor. bir de performans optimizasyonu için daha çok düğme var.
  • oracle corp.'a gore en buyuk avantaji "data compression", verileri (otomatik oalrak) sikistirarak 3 kere daha az yer kaplamasini saglayabiliyormu$. (haci, sikistirma her zaman performansi etkilemez mi? o noluyor? 3 kere daha yavas olmasada, hic mi yavaslamiyor bu yuzden read veya write?)

    real application testing varmis birde. yani gercekten uygulamayi test ediyormusun. (simdiye kadar yalanciktan mi test ediliyordu, nedir bu pazarlamacilarin derdi? :) bu sayede ayri test ve recovery serverlarina gerek kalmiyormus. upgrade yaparkende islemler durmuyormus, hem devam hem upgrade yani. zamandan ve enrjiden tasaruf bu sayede. (her seyi bir sekilde kuresel isinmaya baglamak prim yapiyor -> oracle 11g alarak zamandan yani enerjiden tasarruf etmis oluyorsunuz yani direk olarak (dolayli demiyorum bak) kuresel isinmaya etkisi oluyor. (teknikten anlamayan, kilit nokta managerleri (duygusal) etkileme stratejileri).

    ayni zamanda bulunan guvenlik sorunlari ciddi diye tanimlanabilir. kusursuz insan olmadigi gibi, kusursuz yazilimda olmuyor. bu yuzden yuklenmiyorum fazla. fakat bu sorunlar gercekten hata diye tanimalanbilir. yani salakca diye tanimlayanlarin hak payi var gibi.

    yazida anlatildigi sekilde, patch atmasida ufak bir olay degil: 8000 database i olan bir alman firmasi icin bu 32000 saata mal oluyormus. (daha hizli calisin sizde, bir patch 4 saat surer mi yani, kac kere kahve makinasina gidip geliyorsunuz, yoksa kahve makinasinimi patchliyorsunuz :)

    http://www.techworld.com/…ews/index.cfm?newsid=9970
  • r2 sürümü ile semantik desteği getirmiştir.
  • oracle 11g ile middle tier olmadan connection pooling yapma imkanı vermektedir.
    oracle resident connection pooling adı verilen bu özellik çok kullanıcılı web projelerinde hayat kurtarmaktadır.
    bunu unutmayın, bir gün bana teşekkür edeceksiniz.
  • auto_increment anahtar sözcüğünün 11g'de kullanılamadığını bugün öğrendim. bunun yerine oluşturulması gereken sequence ve trigger ile yaklaşık iki saat uğraştım. bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp diyerek kendimi avutuyorum.
hesabın var mı? giriş yap