• rana adlı romanı kanat kitap'tan çıkan yazar. *

    "........
    .......
    1927'de istanbul'da doğan osman necmi gürmen, paris-istanbul-bodrum üçgeninde yaşıyor. o, üç şehirli, iki dilli bir yazar.

    fransızca kaleme aldığı ilk romanı l'echarpe d'iris 1976 yılında paris'te gallimard tarafından basıldı, 1977 yılında hürriyet yayınları tarafından ebem kuşağı adıyla yayımlandı. 2003 yılında menler yayınları, eseri delibozuklar çiftliği adıyla yeniden yayımladı.

    osman necmi'nin türkçe olarak kaleme aldığı ikinci romanı kılıç uykuda vurulur, 1978'de hürriyet yayınlarınca basıldı, 1979'da fransızcaya çevrilip l'espadon adıyla gallimard tarafından yayımlandı, 1981'de norveççeye çevrilerek oslo'daki aschehoug yayınevi tarafından sverdfisken adıyla basıldı. 2003 yılında menler yayınları kılıç uykuda vurulur 'un yeni baskısını yaptı."

    http://www.kanatkitap.com/rana.htm
  • yönetmenliğini mustafa ünlü'nün yaptığı bir belgesel filme* konu olan insan.

    "bir portre, iki ülke, üç yaşam: 1930’larda, annesi şizofreni hastası, babası ikinci evliliğini yapan ve fransız mürebbiyesi olan st. joseph öğrencisi bir paşa torunuydu. 1940’larda, savaş sonrası paris’inde, sabahattin eyüboğlu, fikret mualla, avni arbaş, selim turan, mübin orhon'la aynı çatı altında; karnını doyurmak için kâğıt toplayan, boncuk dizen, davul çalan bir üniversite öğrencisiydi. 1950’lerin sonunda, fransız karısıyla birlikte baba ocağı siverek’e dönen, topraklarına sahip çıkmaya çalışan, yüzlerce kurban alan bir kan davasının ortasında, silahların hedefindeki bir toprak ağası oldu. 1960’larda henüz keşfedilen bodrum’un ilk otelini kurmuş, halikarnas balıkçısı’na ev sahipliği yapmış, kasabanın dış turizme açılmasına önayak olmuştu. 70’lerdeyse fransızca yazdığı ilk kitabı fransa’nın en önemli yayınevi tarafından basılan bir yazar olarak paris’e döndü. bugün, 82 yaşındaki osman necmi gürmen, “hayatımda her zaman hadisat iradeyi aştı” dediği yaşamını, yazar olarak sürdürüyor."

    http://www.filmfestankara.org.tr/…1/60/kursun-kalem
  • 30 haziran 2015 yılında pariste vefat etmiş olan yazar. rana isimli romanı bir dönem romanı olarak oldukça başarılıdır. kitapta hikayesi anlatılan rana ise yazarın annesidir.
hesabın var mı? giriş yap