• mümkünse, kafası: "bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak yeaa" modunda olan sivilceli liseli ergenlerin ve karakteri henüz ergenliği aşamamış yaşı ileri ama kafası geri ilim irfan yoksunu züppelerin tartışmaması gereken konu. osmanlıca bu ülkenin gerçeğidir ve bu ülke mensuplarının geçmişin dilini okuyamıyor oluşu büyük bir ayıptır. bu ayıbın giderilmesi adına güzel bir adım. bu yüzden desteklenmelidir.
  • gerekliliği üzerine konuşmadan evvel şunu merak ediyorum, türkiye'de halihazırda 11000 civarı lise var, kabaca bir hesapla bu dersi verecek en az birer tane hoca gerekse her okula bu sayıyı nasıl karşılayabileceklerini merak ediyorum. baştan savma, yapmış olmak için yapılacak hiç bir şeyin faydası olmaz, yapılması gereken iş ile ilgili gerekli alt yapı sağlanmadan işe başlamak faydadan çok zarar getirir.
  • bunlar hep neo-osmanlı ve geçmişe duyulan ağır özlem vukuatları.. mustafa kemal'in radikal eğitim reformlarından kalma bir kuyruk acısı da denilebilir.
  • osmanlıca diye bir dil yoktur böyle bir ders de yoktur. osmanlı türkçesi demek daha doğru olur. benim mezun olduğum lisede * zaten zorunlu olarak okutulan bir dersti osmanlı türkçesi. ve sınav kağıtlarında ilginç görüntülere rastlanabiliyordu. bir kere bir grup öğrenci 'sebil ve güvercinler' şiirini 'sibel kovar cinleri' şeklinde okumuştu.
    (bkz: bu da böyle bi' anı)
  • keşke bizim zamanımızda da olsaydı dediğim karar.. ne işimize yarayacakçıları da anlamıyorum.. kimya neye yaradıysa bu da o işe yarar gençler.. düzgün verildikten sonra fazla bilgi göz çıkarmaz..
  • (bkz: mefulu mefailu mefailu feulun)

    lan zaten zorunluydu, ama yarim yamalak zorunluydu. en azindan artik 600 yillik kulturu kici kirik divan edebiyatindan degil adam gibi yazitlardan, kitabelerden, arsivlerden okuyup ogrenebilecekler. hele sukur. sen ecdad de, torun de, viyana de, uc kon oraya buraya, sonra 600 yillik tarihi okuyama, tarlada karga kovala dur. en sonunda turkiye gecmishine kavusacak desene. 90 yillik karartma devri sona eriyor. finally.
  • açılın ben edebiyat öğretmeniyim!!

    şimdi hacılar, bir defa şurada anlaşalım: osmanlıca değil! osmanlı türkçesi.
    osmanlıca ayrı bir dil değildir. sözlükteki cahillerin ifade ettiği ve birçok cahilin de bu cahilce ifadelere şuku verdiği üzre arapça falan hiç değildir.

    osmanlı türkçesi 15. yy'dan 19. yy'a kadar yeni türkçe'nin batı türkçesi kolunda, osmanlı sahasında kullanılmış olan yazı dilidir. yazı dili bak, bu önemli. bir de konuşma dili var.
    osmanlı türkçesi denilince devrin her türden matbuatında, en önemlisi de edebiyatında, kullanılan yazı dili gelir aklımıza.

    bu yazı dilinde farsça ve arapçadan sözcükler, tamlamalar göze çarpar. bunu herkes bilir. fakat bu dil türkçedir. eğer osmanlı türkçesi dediğimiz yazı dilini türkçenin dışında tutacak olursanız fuzuli, baki, nedim gibi kültürel müktesebatınızın inci adamlarını yok sayarsınız demektir.
    ne diyorduk? osmanlı türkçesi, arapça ve farsça kelime ve tamlamaları ihtiva eder. he, bu osmalı türkçesini vebalı bir dil ya da bizim olmayan bir dil mi yapar? çamaşır, tezgah, sehpa, çerçeve, zampara v.s gibi günlük türkçede kullandığın nice kelime farsça! ki bağlacı farsça mesela. bunları bir bir düşünmek gerek.
    arap alfabesiyle yazılıyor olması bu yazı dilini arapça yapmaz. tıpkı latin alafabesinin bizleri latin yapmadığı gibi.
    '' efendim, osmanlı türkçesi bir bellek demek bir yerde. eskinin hafızası, o da bir noktada ideolojiye içkin.''
    öyleyse bu yazı dilini okuyabilen herkes osmanlıcı, cumhuriyet düşmanı. tüm tarih, edebiyat ve türkçe mezunları ve hocaları neo osmanlıcı. hatta yabancı türkologlar bile!

    benim gördüğüm kadarıyla mevzuya destek olanlar da karşı çıkanlar da ideolojik referans ve reflekslerle hareket ediyorlar. olaya dil ve edebiyat açısından bakan yok ki bilmiyorlar zaten. türk dil tarihinin evrelerini bilmeyen adam, burada bu konuda olur ya da olmaz diye hüküm veriyor.
  • saray dili değil mi osmanlıca. saraydakiler öğrensin önce. malum sarayımız var. harem nerde acaba?
  • ülke olarak neye özendiğimizi, nereye götürülmeye çalışıldığımızı gösteren gelişme..pardon ne gelişmesi, gerileme..daha da geri gidelim,ilk türk devletinin eserlerini okuyabilmek için de o zamanki dili öğrenelim. bundan 20 sene sonrasını hayal edebiliyor musunuz? çocuklarımıza neler okutulacağını, sokakta ne giyebileceğimizi, ne yiyip ne içebileceğimizi ve televizyonda neler izleyebileceğimizi..eğer içinde kocaman bir endişe taşımayan bir insan varsa, hala rahat olabiliyorsa o insan ya gamsızdır, ya işine geliyordur, ya da salaktır.
  • hedefi 2023 gösterip, icraatları 1299' a kayan zihniyetin ürünüdür.

    ben de atalarımın yazdığı kitabeleri okuyamıyorum. göktürk alfabesi zorunlu ders olsun o zaman. sonuçta muhteviyatlarının, dedenizin mezar taşlarından daha dolu olduğu kesin.
hesabın var mı? giriş yap