• olur ya sınav anında susarsam filan diye yanında pet şişeyle sınava giren her genç kardeşimizin başına gelebilecek talihsiz olay.efendim olay şöyle gelişir; topu topu üç saat sürecek bir sınava girecek olan üniversiteli aday adayı kardeşimiz (halbuki o pet şişeyi evde bıraksaydı kendisinden aday olarak bile bahsedebilecektik), bu önemli hadise esnasında yanına, karnı acıkırsa diye çubuk kraker, şekeri düşerse diye halley, enerji kaybederse diye lolipop ve tabii tüm bunları zıkkımlandıktan sonra susarsa diye bir şişe içme suyu alır. sınav öncesinde erzak masanın üzerine intizamlı bir şekilde yerleştirilir, suyun kapağı da açık bırakılır ki ihtiyaç anında bir de onunla uğraşılmasın...o kapağı açana kadar sözelden bir paragraf okursun, değil mi ama?

    sınavın ilerleyen saatlerinde kendini polinomdu, türevdi, organik kimyaydı derken sınava iyice kaptırmış olan talihsiz gencimiz, cevap kağıdında yanlış işaretlediği bir seçeneği düzeltmek için silgiye uzanır, bir hışımla cevap kağıdına yönelirken sınavın başından beri bu anı bekleyen pet şişeye çarpar veee hasiktiiiirrr...ulan iki damla su masadaki her boku nasıl sırılsıklam eder? şanssız yavrumuz "ulan ben ne bok yiycem şimdi?" ifadesiyle aptal aptal etrafına bakınırken, salondaki diğer adaylar bir rakibin daha ekarte oluşunu gözleri parlayarak izlerler.

    şimdi gelelim anafikre...be güzel evladım; sınavda iki gıdım su içmeye değdi mi şu yediğin halt? anaokulu öğrencisi değilsin ki sen öğlene kadar su içmeden duramayasın.seneye iki kalem, iki silgi...fazlası yasak sana, o suyu dökmesen bu sefer de çişin gelecekti zaten...
  • önemli değildir. hemen gidilir ve kantinden yeni su alınır.
  • üniversite kazanma hayallerinin üzerine soğuk su içmek diyeceğim ama suda kağıda döküldü.
  • bir de söylesi vardır.
    (bkz: oss oncesi ishal olmak)
  • anadolu'nun bazı yerlerinde, "öss'de cevap kağıdına işemek" anlamına gelen deyim.
  • akrabalarınız arasında milletvekili varsa direkt olarak üniversiteye girmenizi sağlayabilecek yöntemdir. sonuç olarak artık herkesin cevap anahtarından tutun da soru kitapçığına kadar farklıdır.
  • sınava girmeyecek olsam da içimi acayip bir sıkıntı kapladı bilader.
  • su dökülünce hemen yapılacak müdahale ile kağıdı kurtarma ihtimali yüksektir. daha kötüsü ise aniden burundan gelen kanın kağıda bulaşmasıdır.
  • bir öğrencinin sınav stresiyle başına gelebilecek en sıkıntılı durumlardan birisi.

    sorulara odaklanan genç kardeşimiz, bir yandan da sıcak hava ve stresten yükselen vücut ısısıyla başa çıkmaya çalışmaktadır. kapağını açtığı sudan bir yudum aldıktan sonra su şişesini kapağını kapamadan masanın üzerine koyar.

    bir süre o şekilde bekleyen şişe, ya adayın silgi hareketlerinden ya da önünde oturan diğer adayın birden arkasına yaslanması sonucu devrilir ve o andan itibaren zaman hem aday için hem de salon görevlisi için durur.

    böyle bir durumda, salon başkanı en kısa sürede bina sınav sorumlusundan yedek cevap kağıdı temin etmeli ve adayın sınavına kaldığı yerden devam etmesini sağlamalıdır. ayrıca durumu salon sınav tutanağına işlemeli ve tüm bu kargaşa anlarında sınıfın sınav huzurunu bozmayacak şekilde hareket etmelidir.

    zamanında görevli olduğum bir lys de bu durumun aynısıyla karşılaşmış ve bütün o gerilimi yaşamış birisi olarak her sınav öncesinde adaylara içtikleri su şişesini masanın üzerine değil, sıraya koymalarını tembihliyorum.
hesabın var mı? giriş yap