• hedefli harcama yapmaya özen gösterin.
    buna düzen ekleyin.
    eğer ki gerçek anlamda birikim yapmak istiyorsanız para biriktirmekten daha çok düzenli harcama yapın.

    sabit harcamalarınız olsun. ekstralarınızı ayın ortasından belirleyin.

    bir sigorta fonu gibi mantaliteniz oldun.
    yaşadıklarınızı yaşamınıza göre endestekleyin fakat risk oluşturabilecek her durum için fonlanma yapın.
    yani; atıyorum 100 lira kazanıyorsunuz diyelim.
    100 liralık bir kazanç size neler yapmayı, ne gibi yaşam sunmayı belirliyor? yaşam kalitesindeki etkisi nedir?

    atıyorum kazandığınız bu miktarda ideallerinizi beliyorsanız muhtemelen en güzel telefonu, en iyi ayakkabıyı kullanıyorsunuzdur. bu süreçte aksesuar veya seçenekleriniz çoksa bunlar muhtemelen eskimeye açık, kırılmaya, dökülmeye, kaybolmaya da meyilli şeylerdir. alım gücünüz ortalamanın gerisinde olup. fakat; ben her şeyin iyisini kullanırım mantığını yaşıyorsanız eğer...

    işte burada fonlama devreye giriyor.
    yani aldığınız her şeyin bozulma, çalınma, kaybolma ihtimali için köşeye ayrı bir para atın.

    diyelim ki atmadınız ve para biriktiremiyorsunuz.

    ne oluyor bu sefer?

    telefonunuzun camı kırıldı diyelim. direk biriktirdiğiniz paradan alıyorsunuz.
    arabanızın motorunda sıkıntı var ya da sigorta zamanı geldi.
    direk biriktirdiğiniz paradan çekiyorsunuz.

    bu gibi seçenekleri yaşam kalitesinin üstünde tutarsanız arada paranızın yetmediği ya da yetişemeyeceği dengesizlikler ortaya çıkıyor bu sefer eksiye düşüyorsunuz hatta gümünüzü kurtaramıyorsanız bile.

    sonrada karta yükleniyorsunuz. sonrada eksi de olduğunuz için para biriktirme hırsınız hiç oluyor.

    o yüzden yaşam standartlarınızı iyi değerlendirmek istiyorsanız. ideallerinizi paranıza göre; paranızı hedeflerinize göre, hedeflerinizi belirlediğiniz düzene göre sıralayın.

    bunu çok iyi yaparsanız paranız artıya geçecek ve siz bunu fazlalık olarak gördüğünüz de harcamak yerine biriktirmeyi seçerseniz çok daha iyi güvence sahibi olursunuz.

    insanın köşe de parası olması, kendisini güven de hissettirir.

    bu da duruşu. özgüveni, ve doğru kararlar almayı yeğler.
  • kural 1.
    sadece elzem ihtiyaçlarınız için para harcayın.

    kural 2.
    tüm kredi kartlarınızı iptal ettirip, kırıp atın. harcamalarınızı nakit yapın.

    kural 3.
    kredi çekmeyin. eğer daha önce çektiyseniz ve ödemeleriniz devam ediyorsa gelirinizin bir kısmını krediniz için biriktirin. birikiminiz kalan kredi tutarının anaparasına ulaşınca faizden kurtulabilmek için biriktirdiğiniz parayla krediyi vadesinden önde toplu şekilde ödeyip kurtulun.

    kural 4.
    sigara kullanıyorsanız bırakın. bırakamıyorsanız e-sigara veya sarma sigaraya başlayın.

    kural 5.
    dışarıda daha az eğlenin. alkol alıyorsanız evinizde için. kendinize aylık alkol limiti koyun. misal ben sadece haftasonları birkaç kadeh şarap içerek ayda iki şişe şarapla idare ediyorum.

    kural 6.
    para gerektirmeyen hobiler edinin. para harcamayarak da sosyalleşebiliyor insanlar.

    kural 7.
    ne ucuz ne de pahalı mallar almayın. ucuz mal çabuk bozulup deforme olacaktır, pahalı mal bütçenizi bozacaktır.

    kural 8.
    aylık bütçenizi muhakkak yapın. örneğin tüm olası giderlerinizi hesaplayın. bütçenizde bir miktar parayı ekstrem durumlara ayırın.

    kural 9.
    kendinize aylık bir birikim tutarı belirleyin ve maaşınızı alır almaz bu tutarı yatırım toplamınıza dahil edin. altına yatırım yapıyorsanız altın alın. gözünüze kestirdiğiniz bir şirkete yatırım yapıyorsanız hisselerini her ay belirlediğiniz tutar ne ise o kadar alın.

    kural 10.
    harcamalarınızdan kalanı tasarruf etmeyin, tasarruflarınızdan kalanı harcayın.
  • yıllardır para biriktirmeyen birisi olarak ne yapmanız gerektiğini değil de ne yapmamanız gerektiğini söyleyeyim:

    "mevcut para/ay sonuna kalan gün sayısı = o gün harcamanız gereken para"
    formülünü uygulamayın.*
  • biriktirdiğiniz parayı unutun. erişimi kolay olmasın yani el altında olmasın. el altında olunca en ufak bir ihtiyaç halinde harcanıyor. şimdi diyeceksiniz ki 'ee ihtiyacın varsa harcayacaksın tabi'' buradaki ihtiyaçtan bahsederken keyfi ihtiyaçtan bahsettim.

    -paranızı tl olarak bırakmayın ya altın ya da döviz alın.
    -gelir ve gider hesaplaması yapın.
    -giderlerinizi kontrol altında tutun. mümkünse aylık aylık harcamalarınızı not
    edin,kontrol altında tutun.
    -borcunuzu borç ile kapatmayın
    -giderleri kontrol altında tutup azalttıktan sonra zaten paranız birikecektir.
  • 1. herhangi bir şey almadan önce buna gerçekten ihtiyacım var mı? ve ihtiyaç varsa bunu daha ucuzu ile ikame edebilir miyim sorularını sorun.

    2. mümkünse araba almayın. özellikle çocuk olmadan önce hiç almayın. alacağınız zaman da küçük motorlu parçası ve bakımı ucuz bir araç bakın.

    3. hikmeti kendinden menkul şeylere para baymayın. mesela diş macunu dediğin şey nedir ya? 15 tl'ye de satılıyor 3 tl'ye de. ikisi arasında inan fark yok. 3'lük olanı seç.

    4. dışarıdan yemek yeme. yiyeceksen haftada 1'i geçmesin ve evde yapamayacağın bir şey ye. hem kendini ödüllendirirsin.

    5. pahalı mekanlara uzak ol. pahalı yemekler yeme. salata, makarna tarzı şeyleri dışarıda yemek kadar saçma eylem bilmem.

    6. garantici ve kısa vadeli dönüş istiyorsan biriktirdiğin parayı vadeli mevduat hesabına yatır. mesela vakıfbank şu an 32 gün için 11,25 faiz veriyor. risk almayı seven ve 2 yıl ve üzeri plan yapanlar için doviz ve altın ideal olabilir.

    7. kredi ile alacağın eşyanın yarı parası cebinde olsun. bu senin prensibin olsun.

    8. kışın domates, biber vb. yeme. zaten ne tadı var ne de sağlıklı bir şey. 11 tl vermeye gerek yok.

    9. akıllı telefonların son çıkanını değil bir veya 2 nesil öncesini al. hatta mümkünse amiral gemi alma. ortalama bir kullanıcı için hepsi aynı emin ol.

    10. kısa mesafeler* için taksiye binme.

    11. yüksek watt gücüne sahip ampul kullanma.

    12. harcamalarda kredi kartı kullan. paranın ne kadarı nereye gidiyor takip et. ekleme: toplamda bir kartın olsun ve mücbir sebepler hariç karta taksit yapma. ayrıca ben harcamayı peşin yaparım hem de bunun çetelesini tutarım dersen o bir karta da gerek yok.

    13. halk ekmek ye.

    14. israftan uzak dur.

    15. birinci maddeyi hayat felsefesi yap.

    ekleme:

    16. alkol ve sigarayı bırak mümkün değilse azalt.

    17. kıyafete bir sürü para bayma. bir tshirt e 100 tl verme. onun maliyeti max 5 tl zaten.

    18. güney cephe evde oturmaya çalış. evde kışın tshirtle dolaşma.

    19. kahvaltıyı evde yap. poğaça börek ile kahvaltı olmaz. yediğin şeyin ederi de o değil.

    20. para biriktirmeyi bir amaç uğruna yap. amacın sadece para biriktirmek olmamalı. yoldan karşıya geçerken bir gün bir kamyon üzerinden geçse kimse sana madalya takmaz. bu adam zamanında ne para biriktirirdi diye.

    21. ev alacaksan önce hayalini kurduğun büyük bir ev alma. gerekiyorsa 1+1 2+1 ile başla. nispeten küçük bir ev al. fazladan her metre kare için daha fazla elektrik ve su harcandığını unutma.
  • aslında bu başlık altında uzun uzun anlatıldı, tartışıldı, kişisel örnekler de verildi vs ama para biriktirme işinin özünde iki basit öge yatar:

    1. gelirleri artırmak

    2. giderleri kısmak

    bu iki maddeyi uygulayabiliyorsanız ne mutlu size. aksi taktirde para biriktirme eylemi sizin adınıza bir hayalden ibaret olacaktır.
  • benim uyguladığım bir yöntem var. daha önce hep parayı artırıp biriktirmeyi denedim ama her ay bir sonraki aya erteleyip hiç para artıramadım. bu yöntem bana çok yardımcı oldu. zorunlu alışverişler hariç(zorunlu gıda, kira ve ulaşım) her alışverişe %20 vergi koydum.(hep devlet koyacak değil ya!) adınıda tasarruf vergisi koydum. kafadan herşeye %20 ekliyorum. harcayıp harcamamaya, alıp almamaya böyle karar veriyorum. alırsam bu iş için açtığım hesaba tahakkuk eden miktarı hemen aktarıyorum. birkaç kez bu tasarruf vergisi hesabını kullanmak zorunda kaldım. her seferinde borç alıyorum ve mutlaka geri hesaba ödüyorum. bana birkaç faydası oldu, ihtiyacım olmayan şeyleri daha az alıyorum, parayı harcarken daha doğru karar alıyorum, en önemlisi belli bir süre sonra biriken parayı görünce insan daha bir istekli olduğu için para yönetimim daha verimli oldu, sürekli borç alabileceğim bir fon oluştu ve bu vergiyi bile ödedikten sonra harcamaları kısmamdan ötürü ay sonunda para arttırmaya başladım. daha sonra bu işi daha da kontrol altına almak için bu konuda telefon uygulamaları denedim. en çok hoşuma giden money pro oldu ve onu aktif bir şekilde kullanıyorum. tasarruf yapmasanız bile uygulamayı kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim. harcama kalemlerini ve paranın akışını izleyince insan zaten birşeyler yapma ihtiyacı duyuyor.

    arkadaşlar ilginiz ve mesajlarınız için teşekkürler. programı merak eden arkadaşlar soruyorlar, ios için kullandığım ve ücretsiz sürümü.
  • 1- kredi kartı kullanmayın, peşin harcayın. para cebinizde olunca gereksiz yere harcamıyorsunuz parayı.

    2- aylık tasarruf tutarı belirleyin maaşınızı alır almaz tasarrufunuzu değerlendirdiğiniz yatırım araçlarına yatırın. altın alacaksanız altın alın, döviz alacaksanız döviz alın veyahut gözüne kestirdiğiniz bir şirketin hisselerini alın. evet 100-200 tl lik hisse bile alınabiliyor.

    3- kredi çekip bankalara borçlanmayın. hali hazırda ödediğiniz kredi borcunuz varsa birikim tutarınız ana para tutarına ulaşınca toptan ödeyip faizden kurtulun.

    4- bireysel emeklilik sistemi de para biriktirmekte zorlananlar için bir alternatif. bu sisteme üye olursanız her ay maaşınızdan düzenli kesinti olur. vazgeçip parayı almak bir ayı bulduğu için acil para ihtiyaçlarınızda sistemden çıkma olasılığını düşürürsünüz.
  • insanın hayatını güzel bir şekilde analiz etmesidir. eğer birşey çıkarıldığında hayat devam ediyorsa, çıkarılmalıdır. abur cubur çıktı yine de on numara yaşıyor musun? sigarasız da oluyor mu? oluyor arkadaş, o para da birikiyor.
  • para biriktirmek için öncelikle şizofren olmamız gerektiğini gösteren başlık. bu ne olm herkes kendi kendiyle konuşuyo, buna ihtiyacım var mı? bunu almasam ne olacak ki? o değil de ne kadar tatlıyım di mi? şu duvarların da dili olsa da konuşup öbüşsek.

    uzmanı olduğum bi konu değil ama az önce sigara içerken bi hesap yapayım dedim. 800 tl kirayla aidat, 150 tl de iki telefonun taksiti ve faturası etti 950. ve bunun üzerine o saçma cümleyi kurdum; hadi düz hesap bin lira diyelim. ulan daha tasarruf planı yaparken sırf meblayı yuvarlamak için 50 lirayı çöpe attım. sonra neden birikmeyyor.

    alkol ve sigara varsa baya zor. 5 bin maaş alsam daha kalitelisini içerim, 15 bin alsam daha da kalitelisini içerim. beyin? irade? mantık? onlar henüz yok. öğrenim kredisinin taksitleri bitsin onlardan da alırız bütçemize göre, şöyle hayatta kalacak kadar.
hesabın var mı? giriş yap